Kjøtt Linser&bønner

Lam med krydder og mandler på hummus

Et sted jeg alltid vender tilbake til og finner inspirasjon, ikke minst til vegetarmat, er hos Yotam Ottolenghi. Mitt første møte med ham fikk jeg via vegetarkokeboka «Plenty» som en gammel bekjent sendte meg i posten fra England for mange år siden, da han så jeg hadde begynt å flørte med vegetarsegmentet innen matlagning. Det er jeg ham evig takknemlig for. I dag har jeg alle kokebøkene til Ottolenghi og har lyst på nær sagt alt som står i dem. De inneholder nemlig ikke bare veggisoppskrifter, men alt himmelsk godt fra landene i Midtøsten. Retten her er inspirert av en oppskrift fra boka «Jerusalem», og som alltid er det fabelaktige Sami Tamimi som har tatt bildene som får tennene til å vasse i munnvann.

Det har vært en lang ferie og lite real matlagning de siste ukene, så jeg trengte kreativt påfyll for å finne noe jeg gadd å lage sent i går kveld. Parallelt med inspirasjonssanking og matlagning, svarte jeg på spørsmål fra dere på Instagram. Tema for samtalen var som mange av dere vet: Jeg lar det grå håret vokse. Slutt på farging av hår. Om ett år er jeg hvit/sølvgrå.

Vi trenger ikke snakke om hår akkurat i dette innlegget. Det passer egentlig innmari dårlig sammen med mat. Ugh! Men hvis dere er nysgjerrige, så gå inn på instagramkontoen min her, og sjekk ut høydepunkter hvis du ikke finner grå-hår-praten på historien min lenger.

Tilbake til deilig lam og krydder og mandler og hummus.

IMG_6903

Jeg hadde lammekjøttdeig i kjøleskapet, så da ble det den som fikk være med på moroa. Det gjør dessuten denne retten til en bankers hverdagsmiddag, fremfor hvis jeg hadde brukt f.eks fårikålkjøtt. Med mindre jeg børstet støv av trykkokeren, hvilket jeg snart bør gjøre.

Gilde har kommet med det de kaller «hverdagslam kjøttdeig» (uten vann og salt), eller noe sånn, og den synes jeg var god. Ganske feit, sånn lammekjøttdeig jo er, så ha gjerne en skvis sitron klar til å friske opp det ferdig stekte kjøttet med. Det er viktig å salte nok også for å løfte smaksbildet. Syre og salt er gode venner av fett, alltid.

Hummusen er helt plankekjøring og med kikerter fra boks. Jeg har sluttet å bruke olivenolje for å spe hverdagshummusen, og bruker heller laken fra boksen og mer sitron for å få en myk og kremet konsistens. Helt prima, og så får det ferdige resultatet en kveil med god olivenolje rett før servering.

Ved siden av passer det selvfølgelig med en salat, og/eller pita, nan, ris, couscous eller bulgur og bygg. Jeg hadde noen slappe blomkålbuketter i kjøleskapet som jeg rev til «couscous» på rivjernet, blandet dem med sprø, finstrimlet crispisalat, litt rødløk og reddiker, og en enkel skvett olivenolje, eplecidereddik, salt og pepper…pluss noen dråper honning. På siden hadde jeg også noen overmodne og dryppende saftige nektarinskiver. Godt!

__________________________________________________________________

Ingredienser 2-4 personer, alt ettersom hvor mye tilbehør du serverer

400 g lammekjøttdeig

1 løk, hakket

3 hvitløksfedd, knust

1 ts spisskummen

1/2 ts kanel (eller 1 kanelstang)

1/2 ts allehånde

1 ts paprikapulver

1/4 ts (eller et realt riv) med muskatnøtt

2 ss tørkede tranebær eller rosiner

2,5 dl vann eller kraft/buljong (fortrinnsvis lys kjøttbuljong eller lam)

Sitronsaft

1 dl mandler (skoldede) eller et par ss med pinekjerner

Salt og pepper

 

Hummus

1 boks hummus (ca 400 g)

1-2 hvitløksfedd

Ca 1ss tahinipaste

1 strøken ts spisskummen

Sitronsaft

salt og pepper

____________________________________________________________________

Begynn å steke lammekjøttet på høy varme. Bruk litt olje om nødvendig. Jeg bruker jerngryte. Kjøttet skal brunes, ikke koke slapt. Salte og pepre godt. Når det begynner å få litt farge, tilsett løk og hvitløk. Stek videre på ganske høy varme uten av det blir svidd. Når løken er mør og har fått fin farge tilsettes krydderne og tørket  tranebær. La det frese friskt og tilsett så vann/kraft. Har du en skvett hvitvin du kan avse, så er den velkommen i gryta også. Smak til med salt og pepper. Skrap opp alle godbiter som eventuelt sitter fast i bunnen av gryta/pannen.

Skru ned varmen til putrenivå og la kjøttet sose under halvt pålagt lokk mens du lager salat og hummus.

Hummus:

Hell av laken på kikertene men spar på den! Kjør kikertene glatte (jeg bruker stavmikser) sammen med hvitløk, spisskummen, sitronsaft, salt og pepper. Spe med kikertlake underveis til du har en konsistens du liker.

Nå er middagen nesten klar.

Hvis du gidder kan du gjerne riste de skoldede mandlene i litt salt og olje på pannen før anretning. Jeg gadd!

Enten serverer du bare alt hver for seg og lar folk få forsyne seg selv, eller så anretter du slik jeg har gjort på bildet: Fordel raust med hummus på 2-4 tallerkner og sørg for at det er en grop i midten til kjøttet. Fordel kjøttet i gropene og strø over skoldede mandler, bredbladet persille og/eller koriander. Litt ekstra sitronsaft og olivenolje, og så er det servert.

 

6 kommentarer på “Lam med krydder og mandler på hummus

  1. Dette høres knallgodt ut! Ottolenghi har jeg selv lagt merke til, i London. Yummy!

    • Veldig godt, og egentlig latterlig enkelt. Elsker alt Ottolenghi tar i, men har ikke fått besøkt stedene hans i London ennå. Håper jeg får gjort det en gang 🙂

  2. Så utrolig godt at dette blir garantert tilberedt flere ganger😋😋

  3. Dette ble lørdagskosen vår i dag, skal definitivt lages flere ganger! Deilige smaker, og så lettvint og fort gjort (hadde hummus fra før). 🎉 Takk for maten!

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: