Reise Restaurant

Gladmatfestivalen i Stavanger 2019

Nå gleder jeg meg til neste uke! For i år som i fjor er jeg så heldig å få være med i den såkalte «matbloggerjuryen» under Gladmaten i Stavanger. Dette er Nordens største matfestival, og i år er det 21. gang den arrangeres. 250 000 mennesker er ventet, og arrangementet er intet mindre enn et Nirvana for alle som elsker mat. Selv beskriver de seg slik: «Gladmat ønsker å vise frem nisjeprodukter, råvarer og det siste innen trender». Hvis du er i Stavanger-området 24–27 juli, så kom, kom, kom! Eller så kan du ta turen i ens ærend uansett hvor du er i verden. Det er det verdt. Vakker by er Stavanger også, og faktisk den ene norske byen jeg kunne tenkt meg å bo i, hvis jeg ikke skulle bo i Oslo. Fabelaktig fin by og fine folk, omgitt av skjønn natur.

Hvem er så vi i årets jury? Mange av de samme med matvett som i fjor: Olav fra Hobbykokken er juryformann, og ellers er vi Kristian (ny i år) fra matbloggen Sviddå, Elin fra Kjøkkenmagi og Shawna fra Basilico. På toppen av dette er min egen Olivia med og skal lede barnejuryen.

37608740_1203448679795980_3867899731183140864_o
Fjorårets gladmatjury: (Øverst fra venstre: Elin fra «Kjøkkenmagi», Olav fra «Hobbykokken», Ida Marie fra «Ida Maries Fristelser» og Shawna fra «Basilico», pluss meg selv.

Så hva er oppgaven til matbloggerjuryen? Vel, vi stiller med bukse som har strikk i livet og spiser oss gjennom festivalområdet som den Lille Larven Aldri Mett, og skal til slutt kåre vinnere i flere kategorier. For eksempel beste stand, beste opplevelse, årets nyskaper og kanskje den morsomste og mest prestisjefylte: Årets Gladmatrett. (På dag tre spiser vi kanskje ikke mye av hotellfrokosten før «jobb»….)

3B0266CA-4CC4-44E2-958B-A9DD54E1C87D
Men ei litta skalldyrplatte klarte vi å klemme ned innimellom alt annet… Må jo ha lunsj. Grisebra på Fisketorget! Et ydmykt rekesmørbrød i forgrunnen der.

Gladmatretten er en viktig bit av festivalen og gjenspeiler i stor grad hva hjertet til arrangementet er tenkt å være. Med denne retten skal folk få muligheten til å smake på mangfoldet, så mye som mulige av det meste, og derfor skal den ikke koste mer enn 40,- kr. Hver stand lager sin egen Gladmatrett, utifra sine råvarer, smaker, idéer og kreative tanker. På forhånd har de fått et tema, og i år er dette temaet «VEKST». Gøy! «Vekst» kan jo bety flere ting. I tillegg har selvfølgelig matbodene og de permanente serveringsstedene andre retter på menyene sine, og disse varierer enormt både i pris og innhold.

Å se hva de ulike kreative sjelene klarer å vri ut av to tjuekroninger er ikke sjelden imponerende, for det er jammen ikke mye penger i våre dager. En krevende oppgave, altså, med svært ofte gode resultater. I fjor vant forresten Bocuse d´Or sølvvinner Christopher Davidsen med sin sprøstekte vaffel med kveiteremulade. Snasent, jeg lover! Og konkurransen var tilspisset.

DA3F7172-1AFB-4509-AAA8-F280A5C860E9
Vinneren av årets Gladmatrett 2018: Deilighet med flere deiligheter inni seg, mvh Christopher Deilighet Davidsen: Sprøstekt/frityrstekt vaffel med frisk og syrlig kveiteremulade. Pepperrot og karse på toppen knekker opp fedmen.

Jeg har tatt en titt på listen over de foreløpig påmeldte Gladmatrettene (det kan dere også gjøre hvis dere vil, HER!), og jeg dør litt av glede og forventning. Så mye godt og gøy. I fjor var det også et hav av gode smaker, men likevel savnet vi litt for ofte litt mer sus i serken og kreativitet. Men i år..! Hva med hummer med marinert blomkål, krem av blomkål, og tørket sort oliven, servert på en tartelett av filodeig. Eller rørt klippfisk fra Sunnmøre, servert med røkt Rørossmør, gressløk, pepperrot og silderogn. Eller kanskje noe søtt, sånn som hvit sjokoladepanacotta med lakris, pasjonsfruktcoulis og bær. Eller røykt kirsebærtrekonfekt, servert på karamellisert kyllingskinn og krydret med wasabi og ristede sorte sesamfrø.

Jeg må ha to seter på toget hjem, jeg bare kjenner det…inni meg…allerede.

Utover slike kreative og fristende krumspring finner du så klart de faste og permanente serveringsstedene i Stavanger, samt utallige klassiske street food stands over alt, og som beveger seg gjennom hele verdenskjøkkenet med smaker fra Thailand, Hellas, Etiopia, USA, Mexico, Tyrkia, Norge, Japan, Kina, for å nevne noen. Utvalget er kokko og det finnes noe (les: mye) for absolutt alle, både søtt og salt, nytt og velkjent, rimelig og litt mer eksklusivt.

Hvis du vil lese mer om fjoråret for mer inspirasjon, kan du lese innleggene til mine gode jurykollegaer. Elin fra Kjøkkenmagi skriver om fjorårets Gladmat her, og Shawna fra Basilico har vært med siden 2017, og skriver om det her.

%d bloggere liker dette: