eltefritt Risotto Salater søtt

Min nyttårsmeny for 2019

Først vil jeg si takk for alle hyggelige mail, meldinger og kommentarer som kom etter «nyttårstalen» jeg la ut i går. Tusen takk for følget i 2019, og gleder meg til å dra videre til 2020 med dere.

Jeg tenkte jeg helt kjapt kunne dele hva jeg skal lage til nyttårsmiddag her i morgen. Vi blir bare fire personer, så det er ikke vanskelig. Ingen digre gryter må hentes ned fra de høye skapene. Det blir datteren min, pappa´n hennes (som er en av mine aller beste og mest trofaste venner gjennom de siste 20 årene) og en bestemor. Eksklusiv gjeng, og Olivia og jeg ble enige om veggis, for vi har fått overdose på kjøtt ellers i jula.

Når du skal ha litt fjong veggismiddag, kan du godt tenke på å servere flere forretter, istedet for å tenke at det må være en diger hovedrett omgitt av forrett og dessert. Tenk moderne restaurantkjøkken. Tenk småretter/deleretter som serveres i tur og orden, og hvor én eller to råvarer spiller hovedrollen i hver rett, og hvor du legger til et par litt mer eksklusive råvarer innimellom. Tenk også at de gode sausene som passer til kjøtt og fisk, veldig ofte også passer til grønnsaker. En servering kan for eksempel være grilla brokkoli med en god hollandaise, toppet med revet moden ost av noe slag og kanskje noen ristede nøtter eller frø, kanskje sprø rugbrødsmuler. Eller det samme med skiver av blomkål. Du finner et eksempel på akkurat det her.

En suppe er alltid godt å starte med. Kanskje en kremet soppsuppe, sånn som denne? Eller karamellisert, kremet løksuppe som denne?

Husk det gode brødet! Du får alltid godt, gjerne nystekt brød på de moderne stedene nå, helst surdeig selvfølgelig, og det kommer ofte som en rett i seg selv. Smart! Det er forholdsvis rimelig å lage, det fyller magen godt og smaker helt vidunderlig. Ikke minst med et pisket smør som kanskje er smaksatt med for eksempel litt trøffel.

En salat kan være en av rettene. En kald variant som kan preppes ganske grei tid i forveien.

Og så «hovedretten»: Hva med en servering skikkelig god hjemmelaget pasta med en kremet soppsaus eller knallgod pikant tomatsaus med friske urter, oliven og kapers? Eller ravioli fylt med ricotta og spinat, eller nøtter og ost sånn som denne, og bare med salvieblader frest i smør? Eller en risotto med masse god parmesan og grønnsaker, litt sitronzest eller kanskje trøffel.

Hvor mange retter du vil lage er opp til deg. Se an antall personer, og hva du har kapasitet til. Hva og hvor mange kan lages og anrettes i forveien? Hvor mye metter de ulike rettene hver især?

Bare noen tips. Lykke til! 🙂

Her er min meny i morgen:

Kremet rosenkålsuppe med basilikum og sitron.(men uten chorizo på toppen…)

img_1382

Varme, nystekte eltefrie rundstykker og pisket smør med trøffel (du finner fremgangsmåte for pisket smør hvis du googler det).

img_7203

Rødbetsalat med hvit geitost og eple.

rc3b8dbetemedgaffel.jpg

Risotto med smørstekt jordskokk og Västerbottenost (mulig jeg bytter ut jordskokk med persillerot/sellerirot, og baconbitene ryker ut i morgen).

2f4df036-1bf1-452e-a2e4-ef14d09d3def

Og hjemmelaget blåbær-is med Olivias brunostsaus til dessert (blåbær-isen må jeg lage oppskrift på…)

img_6085

Kaffe og konfekt fra Sverre Sætre helt til slutt.

Sånn! Nå må jeg skrive handleliste og få ut fingeren.

2 kommentarer på “Min nyttårsmeny for 2019

  1. taraldsen.berit@gmail.com

    God Nytt År Maj-Britt! Gleder meg hver gang til å lese brevene dine.Alltid noe som inspirerer og åpner horisonten. Med Vennlig hilsen Berit

    Sendt fra min iPhone

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: