Bærekraft Kjøttfri mandag Litt sunnere Vegetar

Enkel restepai med grov bunn

Nest etter ost, er osterester noe av det beste som finnes. Har du fremdeles igjen noen sneiper av blåmugg, rødkitt eller hvitost som sto fremme på ymse julefrokostbord i jula? Pælm det i en pai! Kan være et fint resteslagord.

Pai er helt topp til middag, men jeg synes kanskje den er enda toppere i matpakka. Et kjært avbrekk fra brødskiver, som jeg ikke vil si for mye vondt om da jeg liker dem. Alt kommer an på hva de toppes med og hva slags brød det er snakk om. Fortrinnet til pai, er at du ofte får mer godsaker oppi det pailokket enn du gjør på ei skive brød. Grønnsaker, noe fisk kanskje, som røkelaks, eller de siste kjøttflingene på skroget etter en hel kylling du stekte. Du vet: det som sitter på ryggen til skroget, liksom. Den siden som lå ned hele steketiden, der sitter det også en del godt som er ypperlig «plukk» i salater og paier.

Bunnen i oppskriften her er halvgrov med rugmel, men hvis du er prinsipiell motstander av alt av sunnere karakter, kan du selvfølgelig bare bruke hvetemel. Ellers er paibunn et fint sted å få brukt opp de siste fnuggene av mel som ligger i ymse melposer der i skapet. Grovt eller fint sammalt, samma det. Så lenge du har riktig mengde mel helt til slutt, vil ikke jeg blande meg for mye i hvilken type mel du velger denne gangen.

Det samme gjelder for osten. Hvilken type du har igjen spiller ikke så stor rolle. Oppi paien med den! Litt fra eller til på mengden som er oppgitt i ingredienslista er heller ikke kritisk.

På grønnsakssiden er det også en del frilek med en pai. Har du fire cherrytomater igjen uten fremtidsplaner, så ta dem her selv om spinat spiller hovedrollen. Samme går for den litt slappe paprikabiten som klamrer seg til stilken og en bulende frøholder som drysser irriterende over alt. Gi paprikakjøttet til pai.

I dag er det søndag, og hvis du vil kan fint forsteke bunnen i dag, avkjøle den og så fylle den og gjøre resten i morgen til middag. Ikke plass i kjøleskapet til paibunn? La den stå tildekket på benken. Det dør ingen av.

_________________________________________________________________________

Ingredienser 

Bunn

100 g hvetemel

100 g grov sammalt rug

100 g kaldt smør eller margarin i terninger (jeg brukte «Olivero bake og steke», den er god til dette)

100 g cottage cheese (protein og kalsium, i tilfelle du lurte på hvorfor noen spiser dette)

En klype salt

Fyll

4 egg

4 ss kesam

4 ss cottage cheese

1/2 ss dijonsennep

Ca 150 g ost (revet, smuldret eller skåret i små terninger)

150 g spinat (jeg bruker fersk)

1 løk, hakket

2 hvitløksfedd, finhakket

Salt, pepper og muskatnøtt

____________________________________________________________________

Forvarm ovnen til 200 C.

Bland sammen alle ingredienser til paibunnen med lette fingre til du har en deig. Ha deigen over i en paiform (24 cm) og trykk den jevnt utover i formen og opp langs sidene. Jeg har en paiform med løs bunn. Liker det best fordi paien da enkelt kan vippes ut når den er ferdig stekt, og enklere skjæres i hele serveringsstykker.

Prikk bunnen med en gaffel og forstek midt i ovnen på 200 C i 20 minutter. Lag fyllet så lenge.

Stek den hakkede løken i litt olivenolje et par minutter. Tilsett finhakket hvitløk og la den få et minutt i panna også. Så har du i spinaten og lar den steke til den faller helt sammen av utmattelse. Salte og pepre. Sett til side.

Pisk eggene med kesam, cottage cheese og sennep. Krydre med salt, pepper og litt revet muskatnøtt.

Nå har du tatt utt paibunnen. Fordel den stekte spinaten jevnt i denne og hell over eggeblandingen. Fordel osten jevnt over til slutt.

Stek midt i ovnen på 200 C i ca 20 minutter, til eggestanden har satt seg. Hvordan vet du når det er? Dytt borti den med en finger så kjenner du hvor mye den disser. Jeg pleier å ta paien ut når eggestanden fremdeles har en ørliten smule diss. Da er den ikke stekt helt knusktørr, og det liker jeg.

Server med en stor salat og håp at det blir rester til matpakka.

2 kommentarer på “Enkel restepai med grov bunn

  1. Takk igjen for gode tips! Hadde helt glemt dette med «quiche» som jeg kaller det. Er jo en super måte å bli kvitt rester, på en smakfull måte. Her har du en vri som høres kjempegod ut!

    • Tusen takk, Elizabeth 🙂 Glemmer at «quiche» finnes jeg også, men når jeg gjenoppdager den, blir jeg like glad hver gang. Har en ekte fransk utgave på bloggen med smør og kremfløte og FLÆSK, men den sparer jeg nok til helgen fremover…Godt nyttår, forresten!

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: