Bakst

Vørterbrød, svensk type

Her kommer jeg drassende med en svenske midt i den norske julestria. Sorry, og jo, jeg vet at vi har norske vørterbrød også. En slik kommer i morgen, etter en oppskrift fra 1979, som jeg har fått av venn og kollega Janne. Jeg synes bare vørterbrød er så svensk i hele sitt smaksbilde. Derfor fikk jeg lyst til å gi dere en av söta brors oppskrifter på denne gamle (dog deilige) kjerringa av et brød.

Replikk jeg med jevne mellomrom hører: Jeg liker ikke så godt sånn svensk brød. Det er så søtt, liksom.

Jeg, på min side, elsker de søte svenske brødene. Eller limpa, som de også kallesDe kler alt fra salte sildetyper, til oster som smaker slik ost skal smake. De kler salt kjøtt med sennep, og de kler syltetøy. Hummus eller avokado med posjert egg? Har ikke den ringeste anelse, og har ingen planer om å finne det ut heller. Lar de to stå på pause til etter nyttår, for nå er det tradisjonell julemat jeg vil snakke om. Kjøtt, flesk, kål, potet, sild, oster og halvråtne ørreter, for å nevne noe. Kramgoda saker, alt ihop. Og når alt dette får høflig – ikke overdrevent –  besøk av et brød med både krydder og søt snert, så vokser alt opp i himmelen til en høyere enhet. Store ord. Må være lov før jul.

Jeg kjenner ikke så mange på min alder som driver med vørterbrød (jeg er 45). Så hvis du er født etter 1974, og kanskje bare har hørt om vørterbrød i Thorbjørn Egners «Kardemommeby» (røverne stjeler vørterbrød/vørterkake fra bakeren om natten. Må være innmari godt, da!), får du en kort intro til vørterbrød her: Det heter vørterbrød fordi det inneholder vørterøl. Vørter er den søte væsken som blir igjen når mesken siles/separeres etter at malt og vann er kokt ferdig. Veldig forenklet kan man kanskje si at vørter er øl før det blir ordentlig øl. Før det er gjæret, altså. Det er alkoholfritt. Men hva er så mesk? Mesk er malt som blandes med vann i et eget meskekar. Der varmes det opp til 70/75 grader sånn at flest mulig av næringsstoffene i malten trekkes ut i vannet. Se for deg brygging av te. Etter at teen er ferdig trukket sitter du igjen med en smaksatt og farget væske + teblader som du kaster, ikke sant? Sånn er det her også også. De faste stoffene som blir igjen etter at man har trukket ut det man trenger fra malten, gruten liksom, den forkastes (dyrefôr…), mens man sparer på væsken som da altså kalles vørter.

Så ble vi litt klokere. Er det ikke litt gøy, da? Å vite hvor gode ting kommer fra? Kjenne prosessene bak det man putter i munnen? Det synes jeg. Her er enda en bakgrunnshistorie: Grandiosa ble for første gang laget i 1980 og kommer fra en fabrikk på Stranda. Snipp snapp snute.

Vørterbrød, svensk type, var det vi skulle snakke om.

I Sverige får man kjøpt egen vörtmix. Den består gjerne av fennikelfrø, nellik, kardemomme, anis og pomeranskall. Jeg har laget min egen kryddermiks til dette brødet, og har tatt med alt bortsett fra pomeranskall. Pomeran er en litt bitter og småvokst type appelsin med tykt skall. Finnes som krydder, men får man tak i selve frukten kan man skrelle dem, koke skallet og finhakke dette før man putter det i deigen. Det vil gi en pikant tone til kryddersmaken på brødet. Sikkert godt, men jeg hadde ikke pomeran denne gangen.

Til slutt må jeg få si at dette er noe av det aller beste jeg vet om akkurat nå.  ÅH! Dette søte, krydrede brødet med ost på. Spiste to skiver med tjukt lag smør og ukristelige mengder dansk Gamle Ole til frokost. Kruttsterk kaffe i koppen, et tent lys og Bachs´ Juleoratorium på høyttaleren.

God jul, da dere! Fra en gammel gubbe med BH og blondetruse.

___________________________________________________________

Ingredienser til 2 runde brød

50 g smør

1 boks/flaske vørterøl (33 cl)

50 g fersk gjær

6 dl finmalt rugmel

4 dl siktet hvetemel

2 ts salt

1 dl mørk sirup

1 ts kardemomme

1 ts knuste fennikelfrø

1 ts knuste anisfrø

1/2 ts nellik

1 dl rosiner

________________________________________________________________

Ha smør og vørterøl i en kasserolle og varm det opp til 37 grader, til smøret er smeltet.

Smuldre den ferske gjæren i bakebollen som hører til kjøkkenmaskinen du evt. skal bruke, eller i bakebollen for deg som gjør jobben med egen håndkraft. Hell over den lunkne vørterblandingen og rør rundt til gjæren er oppløst.

Koble bollen på kjøkkenmaskinen og sett på eltekrok. Tilsett resten av ingrediensene og elt deigen 5–10 minutter på middels hastighet, til du har en smidig og fin deig.

Dekk bollen med plast og/eller kjøkkenhåndkle, og sett deigen til heving 1 time.

Etter heving:

Strø litt mel på benken og velt deigen ut. Kna den lett i noen minutter og del den i to like store emner.

Form to «julekaker» (runde brød) og plasser dem på et stekebrett kledd med bakepapir. La det være avstand mellom dem så de har plass til å heve. Dekk med kjøkkenhåndkle og sett til heving 30 minutter.

Sett ovnen på 200 C.

Stek brødene i forvarmet ovn (midterste rille), 30- 40 minutter. Mine var perfekte og ferdige, ikke stekt tørre eller rå, etter 30 min. Men ovner er ulike, så du må føle deg frem med din egen.

Avkjøl på rist og gled deg til første skive med ost.

%d bloggere liker dette: