Litt sunnere Salater Vegetar

Matpakke meg her og der: Salat med blomkål, bygg og indiske dansesko

Av alt man kan gjøre med blomkål, er nok forholdsvis hard ovnsbaking og puré mine to favoritter. De utgjør også ytterpunktene av smaksregisteret. Den ene typen er stekt til den får en gylden glød som tilfører umami, småsprø, brunstekt og tøff. Den andre er myk, mild, lys og kremet.

Nå som jeg er tilbake på tannlegehøgskolen (les mer om det her), er matpakka tilbake i livet mitt også. Odontologisk fakultet har en ikke så verst salatbar, men å lage egen salat til lunsjen er et rimelig godt sparetiltak.

Jeg pleier å tilberede en hel del i helgen, så er det klart til å kombineres i en matboks på ukedagene forut. Da legger jeg noen grunnpilarer i bokser i kjøleskapet, og så kan disse mikses og matches med hverandre og krydres og smakes til etter dagsform.

Noen sånne grunnpilarer kan være stekt aubergine, ovnsbakt blomkål, dampet brokkoli, ovnsstekt søtpotet eller rødbeter, ferdig tilberedt couscous, fullkornspasta eller byggryn og quinoa. Jeg synes det er godt med varmebehandlede grønnsaker nå på vinteren. Frister ikke med bleik isbergsalat. Ser ut som meg selv i speilet på badet om morgenen.

Å ha med seg noen grønnsaker blandet til en salat ved siden av skivene eller knekkebrødet i matpakka hver dag, er en fenomenal måte å få i seg litt mer grønt på. Det er ikke så mye som skal til, og det setter en velfortjent prikk over i´en på den norske matpakketradisjonen. Ikke fordi jeg ikke liker brød, jeg elsker det og spiser det hver dag til et eller annet måltid, men det mangler liksom noe, og det «noe» er grønnsaker.

I denne salaten er det tatt med byggryn, så da metter den godt i seg selv som et eget måltid. Men har du brød ved siden av kan du droppe gryna. Den stekte blomkålen får et ekstra løft sammen med en dressing av tahini, sitron og honning, og så er det godt med noen ristede nøtter for knas, hvis du vil det. Eller kanskje ristede gresskarkjerner? Eller noen finhakkede dadler for mer sødme? Løken baker jeg sammen med blomkålen for å gjøre den mildere og søtere, så slipper du endeløs ettersmak av løk i munnhulen frem til du sjekker ut.

Kyss kyss 🙂

____________________________________________________________________________

Ingredienser 4 porsjoner

1,5 dl byggryn

1 blomkålhode

300 g ferdigkokte kikerter

1/2 ts kanel

1 toppet ts spisskummen

1 ts malt koriander

1 ts nigellafrø (kan sløyfes)

2 rødløk, i båter

2 ss olivenolje

Salt/pepper

 

Dressing

5 ss olivenolje

2 ts honning

1 stor sitron, saften og litt finrevet skall (ca 1 ts)

1 ss tahihi

Salt/pepper

________________________________________________________

Kok byggrynene møre etter anvisning på pakken. Jeg bruker helt ordinære byggryn som ikke trenger å bløtgjøres først. De er møre etter ca 20 min.

Sett ovnen på 200 C varmluft (220 over- og undervarme). Gjør et stekebrett klar med bakepapir.

Bryt blomkålen opp i små buketter. Er de for store tar de ikke til seg like mye smak fra krydder og dressing, og er dessuten mindre delikate å spise. Ha blomkålbukettene i en stor bolle sammen med båter av rødløk og kikerter. Bland det godt med olivenolje, kanel, spisskummen, malt koriander, nigellafrø, salt og pepper. Glad i heite saker? Ha i litt fersk finhakket chili eller chilipulver også.

Fordel alt jevnt utover bakepapiret og stek det midt i ovnen til blomkålen er brun og mør som en sommerferierende midt i juli.

Avkjøl både byggryn og blomkål. Trenger ikke bli iskalde, men bør ikke være mer enn lunkne.

Rør alle ingredienser til dressingen godt sammen i den samme bollen hvor du blandet blomkål og krydder isted. Ha byggryn og blomkål oppi bollen og bland godt med dressingen.

Fordel i matbokser og sett i kjøleskapet eller server med en gang.

Har du noe grønt liggende kan det få bli med også for fargens skyld. Jeg hadde litt ruccola og brukte det. Hadde jeg hatt frisk mynte og koriander ville det vært enda bedre! 🙂

Sånn, nå er du blitt en person som har med salat på jobben. Shit, assa.

2 kommentarer på “Matpakke meg her og der: Salat med blomkål, bygg og indiske dansesko

  1. Hva er Indiske Dansesko? Og Nigellafrø?

    • Indiske dansesko er litterær kunstnerisk frihet. Nigellafrø er små sorte frø, også kalt svartkarve. Brukes mye i indisk matlagning.

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: