Bakst

Vørterbrød med nøtter og dadler

Falmede løse linjeark med gule kanter. Håndskrevne kråketær og flekkete hjørner. Alle har vi noen nedarvede favorittoppskrifter lagret på denne måten. Janne også, som jeg jobber med på tannlegehøgskolen. Hennes analoge oppskrift på vørterbrød kommer frem i lyset til jul hvert år, og vennene elsker det når de får det servert til julelunsj.

59E1ED76-7BE9-45DA-AE6F-2A138EE75A2A

Jeg var så heldig at jeg fikk kopiere (tok bilde med mobil…) av denne oppskriften, og egentlig hadde jeg jo sagt til dere at den skulle komme i jula, men vi åt opp brødet før jeg rakk å ta bilde. Ergo, ingen ting å legge ut på bloggen. Slikt skjer. Om vinteren skal en stakkars matblogger dessuten jobbe brennkvikt for å få tatt ok bilder. Dagslyset kommer og forsvinner igjen raskere enn man får sagt vørte! 

Vips er vørterbrødet fortært og stjernene strødd over en mørk desemberhimmel. Fulle mager, tom «kamerarull».

99478993-C9C7-4742-ACB8-C404E9F7AC93
Originaloppskriften er på fire mindre brød. Jeg har delt oppskriften i to og lager ett stort.

Men her kommer den i januar! Slett ikke feil selv om julenissen sover. Jeg har lagt til noen krydder i brødet, samt nøtter og dadler, for da passer vørterbrødet intet mindre enn perfekt til ost. Krydderne er de samme som i den svenske varianten av vørterbrød som dere sikkert husker fra før jul? Svensk oppskrift på vörtlimpa finner dere her.

____________________________________________________

Ingredienser til 1 brød

2 dl vørterøl

2,5 dl fin sammalt rug

35 g smør

2,5 dl melk

50 g fersk gjær

1 dl mørk sirup

5 dl hvetemel

1/2 ts salt

1 ts knuste fennikelfrø

1 ts knuste anisfrø

10 dadler, hakket i biter

100 g valnøtter (eller andre nøtter)

___________________________________________________

Kok opp vørterøl og hell det over rugmelet i en bakebolle. Jeg bruker bollen til kjøkkenmaskinen siden jeg skal elte deigen i denne dagen etter. Rør sammen til en klissete deig. Dekk bollen og la det stå til dagen etter. Ikke tid eller tålmodighet? La det stå et par timer. Å skålde rugmelet på denne måten gir en nydelig tekstur på det ferdige brødet. Derfor.

Smelt smøret sammen med melken. Varm opp til 37 grader og rør ut den ferske gjæren i væsken. Hell det i bakebollen sammen med røren av rugmel. Bruk K-visp til å blande det godt sammen.

Bytt til eltekrok.

Ha resten av ingrediensene i bakebollen. Elt deigen på middels hastighet i ca 10 minutter. Den blir klissete, men ingen grunn til bekymring.

Dekk bollen og la deigen heve en time.

Ha godt med hvetemel på benken og jobb forsiktig den ferdighevede deigen til en rund kake. Den er sikkert myk, så bruk ganske lette hender. Ikke jobb for mye hvetemel inn i deigen nå, men bruk hvetemelet bare for å unngå at deigen klistrer seg for mye fast.

Du kan steke brødet på to måter (brødet på bildet er stekt med metode nr 1):

1) Sett en jerngryte med lokk som tåler varme i ovnen på nederste rille. Sett ovnen på 230 C. Når ovnen er varm tar du ut gryten, har deigen oppi gryta, setter på lokket og steker brødet først 30 minutter med lokk på 230 C, nederste rille. Senk så tempen til 200 C, ta av lokket og stek uten lokk i 10 minutter.

2) Form to brød og la dem etterheve undervet klede 30 min på stekebrett med bakepapir. Stek brødet i 50 minutter på nederste rille.

Avkjøl på rist og bare gled deg til første skive. Det er så godt så godt så godt, dette her.

%d bloggere liker dette: