Litt sunnere Salater Vegetar

Appelsin- og rødbetsalat med mandler og yoghurt

Hver morgen, mens Olivia fremdeles lå og slumret, tuslet jeg ned de 600 år gamle trappene og ut på torget der bodene sto i et kanskje forhåndsbestemt mønster – som for en utenforstående virket kaotisk og tilfeldig–  og hvor utvalget var raust, ferskt og alt for innbydende for en som ikke burde kjøpe absolutt alt og mer enn det. Det gjaldt å være rask, ikke somle med kaffe på sengen før denne frokosthandleturen, for etter et par timer var utvalget betraktelig innskrumpet, og vips var dessuten hele markedet pakket sammen og ville ikke dukke opp igjen før morgenen etter.

Jeg kjøpte søte, saftige og totalt u-uniformerte tomater (klumpete, store, små), agurk, noen egg, og så: Blodappelsiner fra Sicilia. Helt i sesong siden dette var februar. Ost og kjøttpålegg hadde jeg allerede. Brødet kjøpte jeg nybakt hos bakeriet med det enkle navnet Forno.

Det var blodappelsinene det skulle handle om nå. De som på norsk plutselig ble tvunget inn i en navnetvangstrøye og døpt røde appelsiner. Herregud. Tålte vi ikke blodet? Salget økte i hvertfall enormt etter navnebyttet, og det er alltid bra med frukt og grønt, så la gå.

Uansett hva vi kaller dem, var poenget med historien fra Roma innledningsvis, å fortelle at Olivia fremdeles den dag i dag, syv år senere, alltid sier husker du de blodappelsinene vi spiste til frokost i Roma? hver gang hun ser en blodappelsin. For de sicilianske appelsinene til frokost den vinterferien i Roma, var akkurat det: Uforglemmelige.

Vi har ikke smakt maken før eller siden.

Oppskriften jeg deler her er inspirert av den amerikanske hjemmekokken og designeren Athena Calderone og hennes kokebok Cook beautiful , med deilige bilder tatt av Johnny Miller. Kanskje følger du henne på instagram? Der heter hun Eyeswoon, som også er navnet på nettsiden hennes. De innmari vellykkede lifestyle-greiene er ikke helt min ting, men maten hennes er jeg svak for. Inspirerende! Fikk en kyllingrett fra kokeboka Cook beautiful hos venninnen min Siri for et par uker siden. Lårfilet med sprøtt skinn og saftig kjøtt, kraft, sjalottløk, dadler og grønne oliven. Altså…!! Jeg åt for tre personer. Jeg hadde heller aldri selv vurdert komboen appelsin og rødbeter, men da jeg så den i Calderones vakre kokebok hos Siri, var det ikke tvil om at det måtte prøves. Calderone-kokeboka ble med meg hjem, og du får den kanskje tilbake en gang, kompis. (Siri noterer forresten i kokebøkene sine når hun har laget rettene første gang, og så gir hun en kort omtale, evt. forslag til endringer. Smart.)

Men nå:

Dette er godt! Og bruk de røde appelsinene mens de er her. Sesongen på Sicilia varer fra januar/februar til sånn ca april.

Du kan kan godt bruke vanlig appelsin, og når du kjøper dem skal jeg fortelle deg her nå hvordan du vet om de er saftige: Du skal veie dem i hånden. De tyngste er de saftigste. Dehydrert frukt veier nemlig mindre. Sier seg selv. Luft veier mindre enn juice.

Derfor står konene på torget og veier frukten i hånden før de bestemmer seg. Kanskje kommer uttrykket veid og funnet for lett derfra...?

______________________________________________________

Ingredienser til 2 porsjoner

2 appelsiner (med eller uten blod)

2 store rødbeter

3 ss olivenolje

2 ss rødvinseddik

1 liten finhakket sjalottløk

40 g skoldede mandler

Salt og pepper

Ca 1 dl tykk gresk yoghurt

Rosmarin og timian (evt. bare estragon som i originaloppskriften)

______________________________________________________

Rødbetene skal varmebehandles til de blir møre. Det finnes flere metoder. Enten koker du dem i en gryte med vann i 45 minutter…

Eller du skreller dem og skjærer dem i båter som du ovnsbaker med litt olivenolje i ca 40 minutter på 200 grader.

Eller du gjør som meg og tilbereder dem i trykkoker som tar 15 minutter.

Rødbeter i trykkoker: Vask og skrell rødbetene. Sett dem hele på risten som fulgte med trykkokeren. Hell på vann til det står like under risten. Skru fast lokket, still gryta inn på fullt trykk og plata på full varme. Når trykket har oppstått i gryta (her må du følge instruksjonene til din gryte), skrur du ned varmen noen hakk og lar betene få stå under fullt trykk i 15 minutter, hvis de er på størrelse med tennisballer. Skru av plata, trekk vekk gryta og la trykket utligne. Ferdig. Avkjøl.

Dressing: I en bolle, pisk sammen olivenolje, rødvinseddik og finhakket sjalottløk til dressing. Smak til med salt og pepper. (P.S: Hvis appelsinene ikke er søte nok etter din smak, kan du balansere med litt honning i dressingen.)

Del rødbetene i båter og bland dem i dressingen.

Skrell appelsinene med kniv sånn at du får bort det meste av det hvite på innsiden av skallet (her er en enkel video som viser hvordan). Skjær appelsinene i skiver.

Rist mandlene i en panne med bitte litt olivenolje og salt til de får noe farge.

Smak til den greske yoghurten med litt salt og pepper og fordel den utover på en tallerken. Anrett skiver av appelsin og båter av rødbete på yoghurten, og fordel resten av dressingen over. Pynt med mandler og urter.

Passer utmerket som en rett i seg selv/forrett, men også som tilbehør til kylling eller f.eks laks.

%d bloggere liker dette: