Dessert Kake søtt

Galette med bær

Jo takk, jeg klarer meg gjennom vinteren med frosne bær, hvis vi nå skal snakke om frukt. Og jeg klarer meg gjennom vinterens middagsselskaper her hjemme, med rustikke galetter til dessert, slike som ikke kler å være noe annet enn rufsete i kanten og passe uformelle.

Hva er en galette?

La meg være smågrundig:

Gale betyr helt enkelt «flat kake» i Normandie, og en galette kan være flere ting. I Bretagne, på Frankrikes vestkyst, er det for eksempel en pannekake laget på bohvete. Men den galetten jeg tenker på i min oppskrift, som er en pai uten fast form laget på smørdeig, springer nok ut av den såkalte galette des rois, eller «kongens kake». Du har sikkert sett galette sånn som min variant på bildet, mange steder. En ujevn, tilsynelatende tilfeldig formet pai med åpent hjerte og litt blyge innadvendte kanter. Kompleks type. Ekstrovert-introvert, eller noe annet moderne og karakteriserende. I Nord-Frankrike er en galette des rois laget av smørdeig og fylt med deilig mandelkrem. Minner om vår egen fyrstekake, ja. Formen på en galette des rois er slett ikke så tilfeldig, og har i tillegg et vakkert dekorert lokk. I sørlige deler av Frankrike lages galette des rois av briochedeig og smaksettes med appelsinblomstvann. Her er heller ikke dekoren og utformingen tilfeldig, men vakker og feststemt for å markere at de tre vise menn skjenket Jesusbarnet gaver 12 dager etter jul, på Helligtrekongersdag som markeres i flere kristne og ortodokse land. «Trettende dag jul», som det heter her hjemme, men som få eller ingen jeg kjenner markerer med annet enn å pælme ut juletre og julepynt.

IMG_7403

Men over til denne knakende gode og lettvinte varianten av galette for sultne nordiske hverdagskonger, med eller uten gaver eller julepynt (ute er det jo vårstemning!).

Hvilken type frosne bær du bruker, er opp til deg. Jeg gikk for fifty-fifty blåbær og jordbær kjøpt på super´n. Da passet også sukkermengden i oppskriften.

Noe godt på siden? Alt av vaniljekremer og sauser gjør susen, samt iskrem, helst vanilje.

Utover det? Kos deg!

____________________________________________________

Ingredienser 

150 g hvetemel

1/2 dl melis

100 g kaldt smør i terninger

3 ss iskaldt vann

 

300-350 g frosne bær

2 toppede ss maizena

4 ss sukker

 

+ 1 egg til pensling og litt sukker

__________________________________________________

Ha hvetemel, melis og kalde smørterninger i en foodprosessor. Kjør med puls til du har en finkornet konsistens. Spe så med iskaldt vann til du har en deig som kan formes til en fast klump.

Pakk gjerne deigen i plast og la den hvile en halvtimes tid i kjøleskapet, men har du det travelt kan du bare bruke den med det samme. Ingen krise.

Forvarm ovnen til 200 C.

Bland de frosne bærene med maizena og sukker i en bolle.

Kjevle ut deigen mellom to stykker bakepapir drysset med litt mel. Den skal bli ca 26 cm i diameter. Dra av den øverste delen med bakepapir og legg galetten med det nederste bakepapiret på et stekebrett.

Fordel alle bær (få med alt av maizena og sukker fra bollen også) på deigen, og la det være et par cm igjen langs kanten som brettes inn til slutt som skorpe.

Pensle kanten med sammenpisket egg og strø med ekstra sukker.

Stek galetten midt i ovnen på 200 C i 30–40 minutter. La avkjøles litt før servering, men kan gjerne være lun.

Kongegodt!

%d bloggere liker dette: