Bakst Dansk Kake Reise søtt

La Glace, en elegant gammel tante i København

I disse dager re-åpner Halvorsens Konditori på Wessels Plass i Oslo. Jeg har ikke rukket innom der ennå, men kom til å tenke på en slags kusine av Halvorsens i København. Og kanskje er du akkurat der i vinterferien…? I så fall skal du få et reisetips med på veien fra meg, om du bruker det nå eller siden får du velge helt selv: Ta med deg en søt tann og en tom mage, og besøk gamle ærverdige konditori La Glace som ligger breddfull av atmosfære og supersentralt, bare noen skritt til siden fra generiske Strøget, nærmere bestemt i Skoubogade 3.

I København popper det nå kjappere enn kjappest opp helt ubegripelig lekre bakerier som ruller ut kaker og søt gjærbakst som får både øyne og tenner til å løpe i vann der de geiter seg til med glasur på instagram. Men selv om det kuleste kule og lekreste lekre blant det nyeste nye er noe man skal prøve, trenger man ikke glemme gamle trofaste stødige tanter som La Glace, som har holdt koken og kakene høyt i København siden 1870. Danmarks eldste konditori, faktisk, og en tradisjonsbærende institusjon for københavnerne, når de mest markerte høytidene gjennom året dukker opp i kalenderen.

La Glace er et sånt sted hvor du får kakao servert i sølvkanne, og med kremen i en separat skål på siden til å forsyne seg av. Damene i grønne forstykker med logo brodert i gull, beveger seg vennlig og profesjonelt mellom cafébordene, med høyt hevede brett, tunge av snadderheter og kremdrømmer, mens køen utenfor alltid behandles med dansk stålkontroll og aldri blir stående stille. Med andre ord: dette er et populært sted både for turister og lokale, men ikke mist motet hvis det står en liten rekke og venter på tur utenfor. Køsystemet funker godt og håndheves vennlig og sømløst av de ansatte. Dessuten er kakene og atmosfæren verdt å vente litt på.

IMG_2787

Kakemenyen er lang som en ond lavkarbodiett, eller som et godt eltet glutenprotein av beste sort. WOW! er ordet, og de fleste av kreasjonene kan man stirre forelsket på i vinduene eller bak disken før man velger. Her bys på søtt til kaffen som treffer alle smaker i universet. Bare ta en titt her, så skjønner dere hva jeg mener. Både nye og klassiske numre, deriblant deres egen legendariske Sporstkage, som på ingen måte handler om sunnhet og sportyness. Kaken ble derimot kreert i forbindelse med oppsettingen av teaterstykket «Sportsmænd», som hadde première i København den 18 november, 1891. Hva den består av? Knust nougat, krem, makronbunn og karamelliserte vannbakkels. Mmmmm 🙂 Og sånn ser den ut:

IMG_2831
«Kager, Kunst og Kærlighed…»

Så når du står der i Køben, forfjamset over å ha brukt opp nesten alle pengene dine på å spise tangchips festet på mosegrodd gråstein, maurpølse formet som en sjelden blomst, og tørrpult kjøtt fra selvdød kvige, og med panfløytemusikk jomende i bakgrunnen fra Strøgets egne inkaindianere, da synes jeg du skal grave frem den siste 100-lappen din og rive i et digert kakestykke med nok krem til å dekke et lite barn.

Ei gammal hyggelig tante går nemlig aldri av moten, selv om halsen som det ekte perlekjedet henger på er blitt rynkete.

3 kommentarer på “La Glace, en elegant gammel tante i København

  1. Ragnhild Myklebust

    Herlig skrevet- dit skal barnebarna og jeg❤️

  2. Har vært de gangen jeg har vært København, både med barna og med ei venninne. Bare å sitte å se om er en fornøyelse. Siste gangen kjøpte jeg ei lita kokebok med oppskrifter fra serien «Matador» og Laura.

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: