Frokost søtt

Sjokolade- og nøttepålegg

En slags Nutella, altså, og oppskriften er fra «Kosekokeboka» (med ørsmå justeringer). Som så mange andre i disse dager, dukker jeg inn og forsvinner ned bakerst i kjøkkenskapene hvor det finnes ting jeg ikke har sett siden tertiærtiden. I morges fant jeg for eksempel en allerede åpnet pose med hasselnøtter som gikk ut på dato for to måneder siden. Hmmm. Jeg er selvfølgelig hundre prosent politisk korrekt hva angår matsvinn, men nøtter utgått på dato kjenner jeg en sterk skepsis mot. Har du smakt en skikkelig harsk nøtt noen gang? Da glemmer du det aldri. Smaken griper som ei klo i munnhulen og ler vemmelig av din lidelse resten av dagen. Pyton!

Så jeg tok en enkel nøtt i munnen og lot den sakte knase mellom tennene mens jeg skalv. Ville dette bli verdens beste søndag med hjemmelaget «nutella» til pannekaker, eller verdens dårligste uke med harske og sure oppstøt? Heldigvis ble det bare blide fjes og ingen banning eller sverting, og da Olivia følte seg trygg nok på resultatet, gikk hun med på å filme hele prosessen. Du finner den på min historie på instagram. Skal legge hele sekvensen på høydepunkter også. Der ser dere også et tips til hvordan dere kan unngå nøtteskall over hele huset når de skoldes.

Hvor finmalte nøtter du får her, beror mye på hva slags foodprosessor du har. Jo kraftigere motor, jo bedre. Men kjære vene, det smaker godt selv om sluttresultatet er bitte litt kornete. Ingen rynkede øyebryn, fremdeles bare blide fjes. Godt blir det! Hallo, det er sjokoladepålegg. Dere har mekka det sjæl. Stjerne i boka og glede på brødskiva.

________________________________________________________________

Ingredienser til to glass

250 g hasselnøtter

2 dl helmelk

5 ss lys sirup

100 g kokesjokolade

1 god klype maldonsalt

______________________________________________________________________

Ha melk, sirup og kokesjokolade i en kasserolle. Smelt det på middels varme og avkjøl på benken mens nøttene males.

Sett ovnen på 175 °C.

Legg nøttene på et stekebrett kledd med bakepapir og plasser det midt i ovnen. La nøttene steke i 10–12 minutter på 175 °C. Rør i dem underveis så de blir jevnt ristet. Ta tak i bakepapiret og løft nøttene ut sammen med papiret. Plasser det hele på et kjøkkenhåndkle. Pakk papiret rundt nøttene og håndkledet rundt papiret. Gni nøttene mens de er varme, sånn at skallet løsner og flasser av. Alt skallet forsvinner ikke, men det gjør ikke noe.

Ha nøttene i en foodprosessor og kjør dem på høy og jevn hastighet i 4–5 minutter, eller til de er finkornet og har begynt å skille ut fettet. Stans underveis og skrap det ned fra kantene med en slikkepott. Kjør nøttene til en finkornet pasta.

La maskinen gå på høy hastighet og tilsett melkeblandingen i en jevn stråle. La det kjøre til du får en glatt, jevn masse som vi kan være stolte av å kalle nutella.

Rør inn saltet helt til slutt før du har blandingen over på rene glass med lokk.

Oppbevares i kjøleskap, men blir helt klart mest magisk hvis du tar det ut en halvtime før servering.

2 kommentarer på “Sjokolade- og nøttepålegg

  1. Hanne Elise Sætre Høglend

    Hvor mye, og hva slags olje?

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: