Bakst Kake søtt

Hummingbird cake

Det begynte med en gammel drøm, som ble forløst i disse dager med mye fritid og en boks hermetisk ananas hentet frem fra skammekroken bakerst i skapet. Drømmen, eller  planen, hadde i mange år vært å lage en amerikansk klassiker blant kaker: Hummingbird cake. (Hummingbird = kolibri) Både navnet, utseendet og ingrediensene flørtet med meg fra første stund jeg hørte om den i fjern fortid. Så vakker! Og eksotisk.

Kaken har sin opprinnelse på Jamaica, der den i 1968 visstnok var del av en markedsføringskampanje som Jamaicas nasjonale turistkontor sendte til USA, for å lokke folk til å feriere på den tropiske øya. I en pressekit lå oppskriften sammen med flere andre modifiserte jamaicanske matoppskrifter som amerikanske husmødre kunne få bryne seg på, og kanskje bli så begeistret over at de ville be ektemennene sporen streks ta dem med til Jamaicas strender og palmesus.

Med ingredienser som banan, ananas, pekannøtter, kanel og muskat kan jeg levende forestille meg hvordan amerikanske husmødre på 60-tallet falt for kaken. Fantastisk markedsføringskampanje! Forestill deg karakterene i serien Mad Men. 

0308A74E-E4D9-4B63-9D25-51E2E43A6268-2

Slik matretter jo ofte gjør, har denne kaken visstnok også utviklet både stil og form over tid. Oppskrifter har det med å vandre, og akkurat det synes jeg det er noe fint med. Matkultur er levende og skal deles. Derfor er det heller ikke så lett bestandig å slå helt fast hvor, hvordan og fra hvem en matrett har sitt originale utspring. Første gang den jamaicanske kolibrikaken sto på trykk i et større amerikansk magasin, var i 1978, i Southern Living, med Mrs. L.H. Wiggins of Greensboro, North Carolina, som avsender. Og hun skal ha vært den første som laget den med tre lag og tilføyde kremostglasur. Originalversjonen fra Jamaica var etter sigene en lang formkake uten glasur.

Kaken lever i beste velgående i dag, og anbefales på det varmeste. Det kan jeg si skråsikkert etter bare én gangs baking. Søt, saftig og innsmigrende, med krydderaroma, biter av nøtter, ananas og banan, og ikke minst: Plenty med kremostglasur!

Originalen skal ha pekannøtter, men siden jeg alltid har masse valnøtter i skapet (og kiloprisen på pekannøtter i min «nærbutikk» var på over 700,- kr…), gikk jeg for det istedet. Du kan også droppe nøtter helt, hvis det er allergikere i gjengen din. Har du en god og moden ananas, kan du selvfølgelig bytte ut den hermetiske med denne.

Kaken kan med stor fordel lages dagen i forveien og få stå ferdig montert med glasur og det hele over natten. Den setter seg og blir faktisk bare bedre av det. Kanskje noe til årets 17.mai?

__________________________________________________

Ingredienser

Bunn

400 g hvetemel

100 g sukker

50 g brunt sukker

2 ts bakepulver

1 ts vaniljesukker

1 ts kanel

1/2 ts malt muskatnøtt

100 g valnøtter (pekannøtter)

1 klype salt

3 egg

3 godt modne bananer

1 liten boks ananas (225 g), finhakket (uten lake!)

2,5 dl vegetabilsk smaksnøytral olje (soya, mais, solsikke)

 

Glasur

125 g romtemperert smør

400 g kremost naturell

800 g melis

1 lime, saften (og finrevet skall hvis du vil)

______________________________________________

Sett ovnen på 175 C.

Smør to former (24 cm) med smør og dryss dem godt med mel i bunnen og på sidene.

Bland sammen mel, sukker, bakepulver, nøtter, vaniljesukker, salt og krydder i en stor bolle.

I en annen bolle: Ha egg, bananer og ananas (uten lake!) og mos/rør det sammen med en gaffel eller visp. Bananene skal bli most, men ikke helt finpurert. Du kan alternativt hakke dem i små terninger først, og så tilsette egg og ananas før du rører det sammen. Rør inn oljen til slutt med en sleiv til alt er godt blandet.

Ha det våte i det tørre og rør det sammen til en røre.

Fordel kakerøra i de to smurte formene og bak dem midt i ovnen på 175 C i 30 minutter. Det blir sikkert trangt på risten, så la dem bytte plass etter at halve tiden er gått. Sjekk med en kakepinne om de er helt ferdigstekt.

Ta formene ut av ovnen og la kakebunnene avkjøle helt.

Glasur:

Ha romtemperert smør og kremost i en bolle. Pisk det sammen med elektrisk visp/miksmaster. Tilsett melis og limesaft. Pisk glasuren til den er kremet og tykner noe.

Montering:

Nå har du 2 kakebunner som skal bli til 3. Et merkelig regnestykke.

Del begge kakebunnene horisontalt i to og leg den overflødige delen til side, så har du til en dag du vil ha noe enkelt og søtt til kaffen (jeg frøs ned min).

Legg en bunn på et fat (snittsiden opp) og smør glasur på. Legg på neste bunn (snittsiden opp) og gjenta, før du så legger den siste bunnen øverst og dekker hele kaken med resten av glasuren.

Til pynt har jeg ristet kokos som jeg drysser lett over toppen, men hakkede nøtter er også fint. Du kan gjerne riste nøttene før du bruker dem, så kommer nøttesmaken enda bedre frem. Kokos og nøtter ristes lett på tørr panne under omrøring og avkjøles før de brukes.

Kaken holder seg fantastisk godt i kjøleskapet, og blir egentlig bedre når den får stått natten over. Her har du en kake som holder seg saftig og god lenge!

4 kommentarer på “Hummingbird cake

  1. Den skal prøves i helgen! Takk for nok en fin post med spennende og interessant bakgrunn. Da smaker det enda bedre.

  2. Så spennende å lese om historien til kaken! Denne skal jeg prøve meg på, en eller annen gang i løpet av våren/sommeren. Og da skal jeg finne tilbake hit, for å bake nettopp denne 🙂 For den så virkelig god ut!

    Håper det smakte, klem fra fast leser ❤

    • Så hyggelig å høre at du vil bake den 🙂 Den er absolutt verdt innsatsen og hver søte lille kalori, he he. Ha en fin vår og forsommer!

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: