Tilbehør Vegetar

Confitert hvitløk

Det beste med å aldri bli helt utlært, fremdeles være åpen og nysgjerrig, er at man helt frem til sin død vil snuble over geniale og smakfulle greier hist og pist. Ting man ikke har latt komme helt frem i bevisstheten ennå, eller ganske enkelt ikke visste om fra før. Som å gå langs stranden med blikket ned, på evig leit etter de rundeste, hviteste, glatteste steinene blant millioner av andre mer generiske steiner.

Nå fant jeg en sånn hvit, glatt og rund stein: Confitert hvitløk. Hele, rensede hvitløksfedd  som sakte er blitt oljebakt (confitert) møre sammen med sitronskall og timian, under en dyne av olivenolje. Det er så lett! Det er så anvendelig! Det er så godt! Innlysende at dette alltid bør stå klart i kjøleskapet. Rimelig er det, dessuten. Inspirasjonen fant jeg i kokeboka «Simple fare, a guide to everyday cooking and eating», av Karen Morderchai (Sunday Suppers)

821E67CF-4466-4ADF-87C6-72D0869CD41B

Man kan alltid ha et glass med confitert hvitløk stående i kjøleskapet, på samme måte som man kanskje har et glass hjemmesyltet rødløk, kapers, oliven. Så finnes det alltid noe godt å toppe ting med, for eksempel sandwicher og smørbrød, salater, fisk- og kjøttstykker eller de grillede grønnsakene som vil dukke opp nå utover våren og sommeren. Oljen er også helt sublim etter å ha blitt infusert med hvitløk over to timer på lav varme i ovnen. Hvitløksmaken er ikke påtrengende og vil på ingen måte dominere smaksbildet med mindre du dynker maten i den.

Ha litt olje på en asjett, dryss maldonsalt over, kanskje en skvett balsamico, og dypp brødbiter i saligheta. Noe å bite på mens middagen blir klar. Eller hva med å smøre møre hvitløksfedd på grillet eller ristet brød, legge noen tomatskiver på, et dryss salt og frisk basilikum. Oljen er ypperlig i marinader og dressinger, eller som det siste duskregnet over en ferdig pastarett. Selv har jeg planer om å lage en frekk aioli med både fedd og olje.

Forelsket! I hvitløk. Hva gjorde vi vel uten den? Vi spiste kjedeligere.

IMG_7610

Når du velger hvitløk, skal du gå for de hodene som er hele, faste og fine uten grønne spirer i midten. De grønne spirene er bitre og har en krass gjennomtrengende smak. Ta gjerne de hodene som har litt større fedd. Olivenoljen trenger ikke være av dyreste, kraftigste og fineste sort, for du skal bruke ganske mye. Ta gjerne en noe mildere og enklere variant av olivenolje. Urtene kan selvfølgelig variereres, men velg urter som er robuste og tåler lang tid med varme. Timian (som jeg har brukt), rosmarin, oregano eller estragon er eksempler på dette. Sitronen bør være økologisk, så unngår du å få i deg unødvendig mye sprøytemidler…

På instagram finner du en film om hvordan jeg gjør det. Klikk her for å se den. Filmen ligger på høydepunkter 🙂

___________________________________________________________________

Ingredienser

4–5 store og hele hoder hvitløk

En god kvast med frisk timian

Skallet av 1/2 sitron

Ca 5 dl mild olivenolje

____________________________________________________________________

Sett ovnen på på 125 C.

Del hvitløkshodene i båter med hendene, og skrell og rens hvitløksfeddene.

Bruk potetskreller og skav av flak med sitronskall. Pass på å ikke få med for mye av det hvite bitre mellom skallet og kjøttet.

Ha hvitløksfeddene i en liten ildfast form sammen med sitronskall og timian. Hell over olje til dekker alle feddene helt. Dekk formen tett med folie.

Bak midt i ovnen på 125 C i to timer.

Avkjøl og ha over på et godt rengjort glass med tett lokk.

Confitert hvitløk oppbevares i kjøleskapet og holder seg i 2-3 uker. Men tror meg, så lenge har du dem ikke.

6 kommentarer på “Confitert hvitløk

  1. Heidi Bekkevold

    Milde himmel. Lagde disse nå og for en herlighet. Nå blir det bruschetta til helga. Gikk et par rett i munnen ja. Tusen takk for så mange gode oppskrifter, artige og lett forklarlige. Bra dame🙏🤩

  2. Marit A.

    Dette var fantastisk godt😊 Tusen takk for masse flott inspirasjon 😀

  3. Sara L’Orange

    Kunne laget denne bare for smaken av brød dyppet i oljen. Himmel!

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: