Indisk Småretter og forretter Vegetar

Om nederlandsk borrel og indiske roti

Av og til henger jeg med folk som har nederlandske gener og tradisjoner. Da vanker det gjerne en tradisjonell nederlandsk borrel. Hva er det? Helt enkelt forklart, så er det en avslappende og velfortjent drink med snacks på siden (i så tilfelle kalt borrelhapjes), etter endt arbeidsdag.

En borrel varer ikke i evigheter, men kan strekke seg et par timer, og ganske vesentlig er det at man ikke trenger å møte presis til ett gitt klokkeslett. Man kan slentre innom i en gitt tidsperiode, om borrelen nå holdes privat eller på et sted ute. Jeg synes dette er en helt perfekt måte å møte venner på i en travel hverdag, og på mange måter kan det minne om svenskenes «fika» og britenes pubkultur. Korte, uformelle møter over noe vått og tørt, og så hjem til middag og familie og kveldsritualer.

De gangene jeg har dratt igang en borrel, har jeg for eksempel sagt at det varer fra 16.00 – 18.00, at man kan stikke innom når som helst i det tidsrommet for en enkel snack, samt en drink, øl eller et glass vin. Selvfølgelig byr jeg på kaffe og te hvis noen heller vil ha det, eller juice, for den saks skyld. Ingen kommer for å drekka, men for å avslutte dagen sammen med folk man er glad i, og kan skravle litt med. Ta en pust i bakken og nyte livet på en hverdag, før man skal videre. Klokka 18.00 er det takk for i dag og hver til sitt igjen. Middag og overtid på hjemmekontor og unger og bikkje og TV og alskens.

Sist jeg bidro til en borrel hadde jeg en liten deigbit igjen etter noen eltefrie rundstykker. Den kjevlet jeg ut og toppet med skiver av stekt squash og feta, og stekte den så i ovnen som en slags pizza. Kjempegodt med noe salt og lettvint til det glasset. Litt av poenget med borrelhapjes er nemlig at det ikke skal være for lett eller magert. Da går jo alkoholen rett i fletta, for det er sikkert mange timer siden sist du spiste lunsj. I Nederland er det som regel friterte godbiter det bjudas på, men en liten bit brød av noe slag, er heller ikke å forakte.

Så da kommer vi endelig til hele poenget her! Og oppskriften.

IMG_7663

Lag roti, sier jeg. For man har ikke alltid en deigbit liggende etter eltefrie rundstykker, vel? Roti er indiske myke flatbrød som du steker på to minutter i en varm panne. Deigen består av mel, salt og vann, ikke noe mer. Kjevles ut til ønsket størrelse og stekes. Oppskriften her på roti, er fra Kosekokeboka (kan kjøpes her!). Der frontes den helt tradisjonelt sammen med indisk mat, men roti-lefsa kan så mye mer, tro meg.

Som lynrask «pizza», for eksempel.

Topp den ferdigstekte rotien med alt mulig godt, som ost, pesto, stekte skiver av aubergine, squash, skinke, tomatskiver, bare salt, olje og urter…og skjær den i biter så folk kan forsyne seg med en bit til borrel-drinken. Poenget er at det går raskt å lage og smaker lekkert.

Ja? Inspirert? Overbevist? Bra! 🙂

Borrel-borrel-borrel, skål!

__________________________________________________________

Ingredienser 4 stk.

Roti

150 g sammalt fin hvete

Ca 1 dl vann

1 klype salt

 

Topping

1 aubergine, i skiver

1/2 liten rødløk, i tynne skiver

6 ss rømme

1 hvitløksfedd, knust

Noen kvaster frisk rosmarin

Olivenolje

Kalamata oliven (sort oliven)

Salt og pepper

_________________________________________________

Roti

Bland sammen ingrediensene til roti-deigen. Her må du kjenne deg frem til nok vann. Deigen skal kunne kjevles ut. Du trenger ikke kna den så lenge. Lett behandling er bra.

Del deigen i fire emner og kjevle dem ut på en melet flate. Hvor tykke? Som hvetetortilla du bruker til taco på fredda´n. Pensle den siden som legges ned i pannen først med litt olivenolje.

Stek rotien på varm og TØRR panne. Ett minutt på første side, 30 sekunder på andre side. Det går fort! De er klare når de har blåst seg noe opp, falt sammen igjen og har fått fine, mørke stekeflekker som lompe. Legg i stabler som pannekaker.

Topping

Stek aubergineskivene myke og brune i olivenolje. Bland rømmen med knust hvitløk, salt og pepper. Fordel rømmen på rotiene. Topp deretter med skiver av aubergine, sorte oliven (jeg river mine i to) (rustikk!), skiver av rødløk og noen nåler av rosmarin eller andre urter. Ha litt olivenolje over til slutt.

Skjær i skiver og server.

%d bloggere liker dette: