søtt Vaffel podcast

Vaffel E09: Dessert

Denne ukens episode av vaffel handler om dessert og søte avslutninger. Hvilken gruppe tilhører du? Den som bestiller forrett+hovedrett og skipper dessert, eller den som ikke synes et måltid er komplett uten en søt avslutning? Jeg pleide å være i den første gruppa, men det endret seg mye takket være Sverre Sætre og dommerjobben i Kakekrigen. Vidar er derimot i forrett-gruppa fremdeles. Men selv om han er der, har han som alltid masse spennende å fortelle om søtsaker fra både Tyrkia og Midtøsten, og også hvor ordet og begrepet dessert kommer fra.

Før jeg ble omvendt, pleide jeg å sette frem noen konfekt til kaffen og kalle dét dessert, mens nå får jeg større og større interesse for siste kapittel i et komplett måltid. (Selv om denne bloggen fremdeles har et godt stykke igjen før den bugner av dessertoppskrifter…)

Dessverre synes jeg ofte desserter man får på restaurant er skuffende. Man merker fort om ting er laget av en slags lei plikt overfor dem med en søt tann, eller om kjøkkenet har giddet å investere i en god dessert kokk. Å lage gode kaker og desserter krever i utgangspunktet solid presisjon, teknikk og nøyaktighet, men du kommer ikke langt opp på mitt dessertbarometer uten en real dose kreativitet og innovasjon også. Det holder ikke at det er søtt. Det skal være dritdigg! En middelmådig, kjøleskapskald crème brûlée gjør et potensielt søtt siste kapitel til et sørgelig gravøl istedet.

Dette med desserter og kaker er et spennende felt, og i takt med at foodie-kulturen vokser på verdensbasis, vokser også interessen for de mest spennende, snadderaktige opplevelsene man kan få fra den søte delen av kjøkkenet. Sakte men sikkert dukker det opp rene dessertrestauranter, noe som ikke bare er en glede for de som er født med et søtsug, men også for oss som helt enkelt er lidenskapelig opptatt av gode smaker, være seg søte eller salte.

Så, sett deg nå ned med en god kopp kaffe og et stykke sjokolade (eller kake, hvis du har…), og hør niende episode av Vaffel, enten på Spotify eller på Itunes/Apple Podcast.

Og du, ble du nysgjerrig på alle de eksotiske lekkerhetene Vidar fortalte om? Ta en tur inn på Et kjøkken i Istanbul, så finner du lenker og oppskrifter. Mye er fra de to kokebøkene hans Hummus & granateple og Aubergine & tahini.

 

%d bloggere liker dette: