Den aller enkleste veien til en rask, smattegod og mettende veggismiddag er kokoscurry med grønnsaker og linser. Det finnes selvfølgelig en verden av grønt man kan velge å putte i en sånn fantasicurry, men personlig blir jeg liksom ikke helt tilfredsstilt og mett hvis gryta har en overvekt av squash, paprika og grønnkål. Jeg trenger fyldigere oumf!

Her kommer søtpoteten inn som garantist for tilfredshet etter endt måltid. Og selvfølgelig også linsene. Begge disse gir gryta et tyngre preg og sørger for at du ikke henger med bulende blikk over brødboksen en time senere. I tillegg synes jeg det er godt med en type linser her som ikke koker helt istykker. Jeg vil ha tekstur og noe å bite i. Derfor falt valget på brune linser denne gangen. De små røde som jeg har skapet fullt av, blir rett og slett for skjøre og passer best i supper. Grønne linser går også fint!

Kan du bruke ferdigkokte bønner eller linser fra boks? Jeg skjønner spørsmålet, jeg har også skapet sikret med flere slike bokser. Men her? Tja, det kan du vel, men de vil ikke suge til seg like mye smak som de tørkede variantene vil gjøre mens de putrer i sausen sammen med krydder og godt, fra begynnelse til slutt. Dessuten er de tørkede linsene med på å jevne sausen underveis, sånn at du får den tykke, runde og fyldige konsistensen som er akkurat det vi vil ha.

I denne oppskriften har jeg aller først – som jeg ofte gjør når jeg lager indisk – laget en finmost puré av løk, hvitløk og ingefær (pluss ekstra kokosmasse…), som jeg freser for seg selv i olje før de andre ingrediensene tilsettes. Det gir en rundere og jevnere smak og tekstur på sluttresultatet, og er mitt beste triks hvis du vil ha curry som er fyldig, ikke for flytende. Pass også på at søtpoteten skjæres i grove biter. Søtpotet koker mør ganske kjapt, men skal gjerne holdes i tøylene sammen med de tørkede linsene her.

Server selvfølgelig gjerne ris til, men jeg gikk for roti (indiske myke flatbrød) som du finner oppskrift på her. 

Ingen chili i oppskriften , sier du? Da tilsetter du det bare selv etter eget ønske.

P.S: Denne curryen er vegansk, dessuten! Med mindre en hersens bananflue lurer seg oppi gryta…

______________________________________________

Ingredienser 4 porsjoner

1 løk

4 hvitløksfedd

2 ss kokosmasse

1 «tommelfinger» m. fersk ingefær

3 ss olje (til steking)

1/2 ts gurkemeie

1 toppet ts garam masala

1/2 ts kanel

1/4–1/2 ts kardemomme

1 søtpotet ( ca 400 g), skrelt og skåret i grove terninger

2 store gulrøtter, skrelt og skåret i skiver

2 dl brune tørkede små linser

1 boks kokosmelk (400 ml)

2 dl vann

Salt/pepper

______________________________________________

Ha løk, hvitløk, ingefær, kokosmasse og et par ss olje eller vann i en foodprosessor. Kjør det til du har en fin puré.

Varm opp oljen i en gryte og fres puréen på middels varme. Pass på så det ikke blir brunt eller svidd. Det skal bare svettes og få de rå smakene rundet av. Fres 3–4 minutter mens du rører.

Tilsett alle krydderne til gryta. Jeg pleier å legge dem klar på en liten skål først, så går alt oppi på én og samme gang. La det surre med puréen et par minutter. Nå lukter det godt!

Tilsett søtpotet (skrelt og skåret i grove terninger), gulrot (skrelt og skåret i skiver) og linser, og rør alt godt sammen. Hell på kokosmelk og vann, rør rundt og kok opp. Smak til med salt og pepper, og sett på et lokk. Skru varmen ned til putrenivå og la det hele stå og koke seg mørt og deilig under lokk. De siste fem minuttene kan du la det koke uten lokk, så sausen tykner ytterligere.

Smak til sausen med salt og eventuelt en skvis sitron (eller vil du ha mer sødme? Litt sukker…?).

Server med ris eller roti eller nan eller alt sammen på en gang. Og chutney. Kanskje noen sterke pickles fra rare glass du ikke skjønner skriften på.

6 kommentarer på “Kokoscurry med linser og søtpotet

  1. Hei! Kan man bruke kokosmelk m mindre fett eller blir ikke det godt?

    • Hei Ingunn! Det blir slett ikke vondt,men heller ikke like fyldig smak. Resten av innholdet i gryta er såpass fettfattig at den tåler litt fra kokosmelken 🙂 Men har du bare lettvariant, så kan du fint bruke denne.

  2. Curryen står og godgjør seg på komfyren nå, og jeg kan allerede si at dette blir bare så godt! Tusen takk!

  3. Dette ble veldig godt – tusen takk for oppskrift! Tips til hva jeg kan gjøre for å få den enda litt sterkere hvis jeg vil? 🙂

    Og kan jeg bruke ukokte/ikke bløtlagte linser, altså? De jeg brukte var ferdig bløtlagte.

    • Så hyggelig at det smakte! 🙂 Bare kjør på med chili i puréen du lager aller først. Hvor mye? Det er opp til dine smaksløk. Du kan svært gjerne bruke ikke bløtlagte/ukokte linser. Det gjorde jeg!

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: