Dansk Forskjellig Reise Småretter og forretter

Ricotta, ansjos og sitron

Jeg kan ikke glemme denne lille unnselige retten. At det går an å få tre så enkle ting til å lage en så stor fest i munnhulen, det er akkurat sånne åpenbaringer som gjør det så gøy å beskjeftige seg med mat. Denne type oppdagelser. Ting man trodde bare skulle være helt ok, men som viser seg å være eventyrlig.

Kremet, sval og myk ricotta. Salt, umami-mettet, havdunstende ansjos. Frisk og tåkrøllende aromatisk, nesten parfymert sitronskall. Og en skvett olivenolje. I tillegg har jeg lagt til et par kapers her. Og jeg kvernet sort pepper over hele greia, etter at bildene ble tatt.

Ingenting her er fancy. Ricottaen kjøpte jeg på Bunnpris. Ansjosen likeså. Riktignok kunne jeg ønsket meg italienske små ansjoser på olje, men det fikk duge med disse nordiske typene som ligger i krydderlake. Ble saft suse meg godt likevel! Brødet på siden er en av de billigste drittbaguettene, som jeg har skåret i skiver og stekt med et dryss olivenolje i ovnen. Sprø, som meg selv etter tre glass vin.

IMG_7788

Det var i fjor sommer jeg satt på vinbaren Pompette i København og nippet til rimelige glass med god naturvin og smattet på deilige oster, spekemat, ymse grønnsaker og brød…samt denne ricottaen med ansjos og finrevet sitronskall. Godt selskap hadde jeg også, av mat-influencer/instagrammer Julie Ilona Balas.

Det var altså sist sommer, før vi fikk beskjed om at vi kunne dø en lang og pinefull død av et nys fra sidemannen på bussen. Julie og jeg var i Køben for å overvære Copenhagen cooking, som er den digre, årlige matfestivalen i byen. Vi satt tett i tett på benker, nedover langs et langbord med mengder av folk, midt i veien, midt i Frederiksberg allé.

Vi spiste vakker og skjønn salat, deilig mormor-kylling med tilbehør, og dessert. Alt tilberedt til perfeksjon av gjengen hos en kokk og kjøkkensjef alle burde vite hvem er: Kamilla Seidler, som nå driver spisestedet Lola på Christianshavn. Vi skålte med fremmede, satt så nært dem at vi nesten kunne kjenne pusten deres på kinnet når de snudde seg for å spørre hvem vi var. Jeg drakk sikkert av feil glass opptil flere ganger, men hva så, tenkte jeg vel, som man jo gjorde da.

Det var i fjor. Og det var nydelig. I år ble hele festivalen avlyst på grunn av Covid-19, noe herk. Men, Copenhagen cooking er oppe og går igjen neste år, så da kan dere allerede nå forberede dere ved å gå inn på lenken til festivalens egen nettside her.

Det bugner av flotte arrangement for alle aldersgrupper, alle typer folk og smakspreferanser og lommebøker. Og det strekker seg over en lang uke, ikke bare en stusselig helg.

Mens vi venter, kan vi trylle sammen de tre komponentene ricotta, ansjos og sitron, finne en flekk i solen, nyte et glass med noe og se fremover.

4 kommentarer på “Ricotta, ansjos og sitron

  1. Alltid en fest å lese dine innlegg! Takk igjen for mye fin inspirasjon og tips.

  2. Må prøves! Så digg ut😋

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: