Dessert Kake søtt

Ovnspannekake med steinfrukt

Er dette en clafoutis? Eller en Dutch baby? Eller er det bare det vi her på Marienlyst kaller en ovnspannekake?

Uansett hva man mener dette er, så er det noe særs enkelt og godt man kan kaste seg rundt å lage uten for store anstrengelser. En slags pannekake stekt i ovnen oppå frukt som har fått en runde i stekepannen først, med smør og sukker. For meg kom idéen da jeg hadde kjøpt inn en kurv med fersk aprikos, som jeg ikke egentlig hadde noen god plan for. Jeg bare røsket dem med meg i farten der de sto på en pall og flørtet så oransje og pene. Hvis du har nektarin, fersken eller plomme, er disse også helt prima. Eller kanskje du har kirsebær? Heldiggris!

Ferske aprikoser er en noe egenartet sak og kanskje ikke helt slik mange forventer. For de er ikke dryppende saftige og søte. De er ganske tørre og pikante. Ikke som en forførende moden fersken eller nektarin, med andre ord. Eller som de beste plommene. Og derfor liker ihvertfall jeg aprikosene best når de er blitt foredlet til enten syltetøy, marmelade, kake eller dessert. En chutney kunne de sikkert også brukes til.

Bruker du for eksempel skikkelig modne og saftige plommer her, er det ikke sikkert de trenger en runde i panna med smør og sukker slik jeg har gjort med aprikosen.

 

IMG_7816

IMG_7864

IMG_7869

I denne søte saken her, er det grei skuring og lite man trenger å klø seg i hodet av. Man lager ei røre som ligner mistenkelig en pannekakerøre, man freser frukten en sving i pannen med smør og sukker, man har frukten i en ildfast form, man heller røra over frukten og så steker man det hele i ovnen.

Konsistensen på «kaka» blir litt tykk pannekakeaktig, og sånn skal den være. Ikke luftig på noen måte. På engelsk ville man kanskje beskrevet konsistensen som custardy. Som skikkelig tykk vaniljekrem, altså. Fr alle (meg selv inkludert…) som elsker vaniljekrem, er det gode nyheter.

____________________________________________________

Ingredienser

500 g fersk aprikos

125 g sukker

4 egg

2,5 dl kremfløte (kan erstattes med annen fløte eller melk)

60 g smeltet smør

100 g hvetemel

1 ts vaniljesukker

Mandelflak til pynt.

_______________________________________________

Del aprikosene i to og ta ut steinen. Fres frukten 2–3 minutter i et par skjeer smør sammen med 1/3 av sukkeret (40 g / 4 ss). Fordel dem i en smurt paiform (28–30 cm).

Smelt smøret.

Pisk eggedosis av resten av sukkeret og eggene. Tilsett fløte og smeltet smør og visp lett sammen, før du rører inn hvetemel og vaniljesukker til du har en glatt røre.

Hell røra over aprikosen i formen, dryss mandelflak over og stek midt i ovnen på 175 C i 40 minutter.

Server lun med iskrem, rømme eller pisket krem på siden.

%d bloggere liker dette: