Bakst italiensk Småretter og forretter

Taralli, italienske kjeks med fennikelfrø

Taralli, som dere ser her, har jeg fått servert både i Italia og hos min venninne Cathrine som frekventerer Italia langt oftere og grundigere enn meg selv. Cathrine serverte slike tradisjonelle taralli til et glass vin før jul i fjor. I tillegg hadde hun spekemat og oster som er akkurat perfekt sammen med taralli.

Disse små sprø kjeksene er fra Puglia, og det er ikke alltid de er krydret med fennikkelfrø. Selvfølgelig er mine det, for som mange etterhånden godt vet, så elsker jeg fennikel. Et annet deilig krydder å putte i taralli, kan være anisfrø. Jeg vet det er en stund til jul ennå, men dette er altså de perfekte kjeksene å lage og gi bort i spiselig presang. Pakk dem i celofanposer eller små esker, sett på en sløyfe og vær så god. Vertinnegave! En artig og annerledes greie med taralli, er at de inneholder vin og skal ha en rask kok før de stekes. Veldig rustikt. Ikke vanlig i norske moderne kjøkken.

IMG_7911

Jeg kjenner jeg sliter med å forklare helt hva og hvordan de smaker, for de er ganske unike. Også av utseende. Ikke billedskjønne eller uniformerte, og hver i sær med sine originale skrukker og fasonger etter både koking og steking. Når de blir satt frem til noviser på taralli-feltet, vil de sikker ikke bli elsket ved første øyekast, men bare vent til førstemann våger seg på å smake!

Bollen blir tom på minutter.

En skikkelig nonna-kjeks med lange dype tradisjoner fra et land jeg ikke er spesielt bereist i, men likevel – som så mange andre – elsker på avstand.

__________________________________________________________

Ingredienser 20–22 stk

200 g hvetemel

1 liten ts salt

1 ss fennikelfrø

1–1,5 dl tørr hvitvin

4 ss olivenolje

__________________________________________________________

Bland sammen mel, salt og fennikelfrø. Du kan godt gi fennikelfrøene en ørliten runde i morter først, for å få ut mer av aromaen, men det er ikke tvingende nødvendig.

Rør inn hvitvin og olivenolje i det tørre, til du har en deig som er god å kna. Ikke for tørr, ikke for våt. Spe med mel eller olje/hvitvin om nødvendig.

Kna deigen på benken/kjøkkenbordet i omtrent 10 minutter, til den er smidig og fin. Du kan også bruke kjøkkenmaskin med eltekrok, hvis du vil. Ikke minst er det nyttig hvis du lager større (dobbel) porsjon av det jeg har her.

La deigen hvile under et kjøkkenhåndkle som ikke tørker den ut, i 30 minutter.

Rull deigen ut til en lang pølse og del denne pølsen i 20 små emner/boller.

Rull deretter hvert lille emne til en ny liten pølse, som du setter sammen som en ring eller sløyfe.

Forvarm ovnen til 180 C.

Kok opp vann med 1 ss salt. Ha fire–fem taralli i det kokende vannet. De synker til bunnen (pass på så de ikke klistrer seg fast og blir der…), og når de kommer opp til overflaten er de klare til å bli tatt ut med en hullsleiv. Legg dem på et rent kjøkkenhåndkle.

Legg alle de ferdigkokte kjeksene på et stekebrett kledd med bakepapir og stek dem 45 minutter midt i ovnen. De skal være helt tørrstekte og ha en gylden brunfarge.

Server som snack til et glass vin eller øl, og gjerne sammen med litt ost og spekemat. Personlig synes jeg også de er kjempegode til en kopp te med honning.

%d bloggere liker dette: