Bærekraft TV

Gull av gråstein i MasterChef: Resteduellen!

Resteduellen. Smatt litt på det ordet. For den tid er heldigvis forbi da dommere i matlagningskonkurranser på TV slenger fullt spiselig mat i søpla for å fremstå som spesielt kresne og kunnskapsrike i matveien.

Hvor mange ganger har dere ikke sittet og lurt på hva som skjer med alle restene etter disse matpogrammene som sveiper over skjermen. Hvor mange ganger har dere ikke tenkt: hva faen, bare kastet han hele det egget som han ikke klarte å skille?? Eller: Hæ, hvorfor skjærer han den biffen i to, hva skal han gjøre med resten??

Hva skjer med resten av den halvpressede sitronen? Eller de osteskalkene og halve brødene? For ikke å snakke om den overfloden som blir igjen av en majones eller vaniljesaus eller coulis etter at deltagerne har tatt det de trenger til den ene porsjonen dommerne skal smake på. Hva med den andre halvdelen av tomaten, gulroten, appelsinen eller løken som ikke blir med hele veien til ferdig rett?

Biffrester fra utslagskonkurransen som vises i episode 2. I kveld kl 20.30 på TV Norge. (9/9-2020)

Jeg har ihvertfall undret meg over (og også latt meg irritere over…) internasjonalt kjente kokkekamper på TV, hvor tilsynelatende alt annet enn det som når Michelin-nivå går rett i søpla. Dommere som har tatt én bit, tatt to tygg, spyttet den ut, glodd olmt på den skjelvende deltageren og så slengt resten av innholdet på tallerkenen rett i søppelkassa som en ekstra sur lærepenge.

Noen av råvarerestene tar et lykkelig crew med seg hjem, men ikke alltid. Så hva gjør man da?

Man lager en resteduell!

Nå er det endelig duket i MasterChef for å foredle noen av alle snabbene, skalkene, halvemulgerte majonesene, på kanten holdbare kremfløteskvettene, brødene, avskjærene, dråpene, de slappe kålbladene, ødelagte eggene, skorpebefengte kjøttstykkene, halvmistenkelige fiskebitene. For nå er Resteduellen her!

I tillegg til rask fra grønne poser, finnes flere rester i kjøleskapet. Den som leter finner kanskje gull?.

Hva det er? Ikke så prektig som det kanskje kan høres ut som, for temperaturen blir riiimelig høy når konkurranseinstinktet til dommere og profilerte gjestekokker får fritt utløp på skjerm, etter at resten av showet har dratt hjem.

Produksjonsselskapet Rubicon er de geniale og gørgode pionerene her, og har laget et konsept som vi har spilt inn for nett-tv parallelt med innspillingen av de ordinære MasterChef-episodene som går på linneær-tv. Og det er kun i det norske MasterChef-konseptet dette eksisterer…foreløpig. Norsk oppfinnelse, altså. Kult! Håper det blir en «ostehøvel» i internasjonal MasterChef-sammenheng.

(Du kan se Resteduellen GRATIS her på Dplay (trenger bare registrere deg).)

Dette er blitt 10 dritfine, spenstige, forhåpentligvis også morsomme og lærerike episoder, hvor vi tre dommere konkurrerer mot hverandre og profilerte gjestekokker/gjestedommere i å lage noe deilig av alle restene etter deltagernes hovedkonkurranser. Tiden er som alltid knapp (dette er MasterChef…), bare fantasien setter grenser og ingen deodorant i verden kan hindre den floden av svette vi utsondrer i kampen mot klokka og tjafsete råvarer.

Litt bedre enn godteriposene på juletrefest i 1982, men bare litt….

Dufter deilig hos Lise når «Biffsnadder à la Jonathan» surrer i panna.
Når blenderen vil noe annet enn deg. I kampens hete finner Jonathan også inspirasjon og et navn til retten sin…

Men mat er det blitt! Og til og med god mat. I enkelte tilfeller sinnsykt imponerende mat, og i andre tilfeller mer lættis mat. Men etanes har det vært! Så både vi selv og crewet har tatt for seg av grytene etter at kamera og lamper ble slått av.

Jeg håper dere – som meg – digger dette nye konseptet og disse kvikke kvarterlange episodene som ligger her på Dplay. Når sant skal sies var det riktig så køddent å skulle inn i manesjen igjen på denne måten, og i tillegg konkurrere mot proffe kokker (for jeg er ikke bare dommer sånn som i første episode…), men hey! Det er jo mat, og gøy, og underholdning og et viktig budskap, dette her! Helt i min ånd, og sikkert i deres ånd også, dere som følger denne bloggen.

Lises rett: BIFFSNADDER À LA JONATHAN
Jonathans rett: DRITTSEKK!

Spis opp maten din. Eller gi den til noen som trenger den mer enn deg når du allerede er mett eller rynker på nesa.

Dere kan som sagt se Resteduellen gratis her på Dplay, og nye episoder kommer fortløpende gjennom hele MasterChef-sesongen.

%d bloggere liker dette: