Kjøtt kosemat

Lam i dill

Det finnes så mange gode gryteretter man kan foredle sesongens lam i, men lam i dill er kanskje ikke så vanlig? Det var jo det en gang i tiden. I hvertfall i min barndom. Mamma elsket lam i dill og smattet fornøyd de søndagene hun hadde fri og ville lage noe ekstra godt hjemme. Høstluften klar som champagne utenfor, og kastanjene i Bygdøy Allé lumske og målrettede der de traff oss i hodet mens vi bøyde oss ned for å plukke opp deres falne. Og apropos champagne: skulle ikke forundre meg om en champis var godt drikkefølge til denne retten.

Hvis du aldri har smakt lam og dill sammen, så har du en ny gastronomisk forelskelse foran deg. Som regel havner vel dillen i selskap med sjømat hos de fleste, men den får altså skikkelig dansefot sammen med lam også.

Oppskriften dere får av meg her, er ikke den samme som den i Kosekokeboka. I denne nye versjonen koker jeg lammet i trykkoker sammen med krondill først, noe som intensiverer den delikate dillsmaken ytterligere. For alle som tenker at det var litt masete, kan jeg berolige med at det blir skikkelig skikkelig godt uten trykkoker og krondill også.

En deilig – og ganske så elegant i all sin rustikke prakt – høstgryte som man kan invitere et tillatt knippe med venner på i skumringen.

____________________________________________________

Ingredienser til 4–6 porsjoner

Kjøtt

Ca 1,5 kg lam med bein (jeg brukte fårikålkjøtt)

1,2 l vann

3–4 topper av krondill (hvis du har)

5 hele pepperkorn

 

Grønnsaker

2 gulrøtter (ca 200 g)

200 g persillerot

200 g sellerirot 

1 stor purre (det hvite. Kok gjerne noen biter av det grønne med kjøttet til kraft )

 

Saus

2 ss smør

2 ss hvetemel

1 l av kraften

1 dl kremfløte

1 liten potte med dill

Salt/pepper

______________________________________________

Kjøtt:

Ha fårikålkjøttet i trykkokeren sammen med vann, krondill, salt og pepperkorn. Skru på lokket, ha maks trykk og kok opp til du når ønsket trykk i gryta. Trykkokere er så ulike, så her må du nesten lese deg opp på din gryte for å finne ut hva som anbefales for koking av kjøtt. Skru varmen ned til middels og la kjøttet koke under trykk i ca 45 minutter. 

Hvis du bruker vanlig gryte: Kok opp kjøttet sammen med krondill, salt og pepperkorn, sett på lokk, skru ned til syding og la det stå slik å småsurre til det er mørt og faller av beina. Det tar mellom 2 – 2,5 timer, alt ettersom hvor store kjøttbitene er.

Ta det ferdigkokte kjøttet ut av kraften med hullskje og rens det fra beinet. Del i mindre terninger. Sil kraften over i et desilitermål til du har 1 liter. Får du noe til overs kan du spare til senere. Frys det for eksempel ned når det er avkjølt.

Grønnsaker:

Skrell og del rotgrønnsakene i litt grove terninger. Skjær purren i ganske tykke skiver. Ha grønnsakene i en gryte med 1 liter av kjøttkraften + 1 god ts salt, og kok mørt under lokk. Ikke kok for mye! Litt bit skal rotgrønnsakene ha.

Saus:

Smelt smøret og rør inn melet med visp. Tilsett kraften som grønnsakene nå også har kokt møre i. Bruk en sil så ikke grønnsakene plopper ned i sausen. Kok opp under omrøring/visping og la sausen småkoke i minst 5 minutter for å få vekk melsmaken. Tilsett fløten og kok et par minutter til før du smaker til med salt og pepper. Tilsett masse deilig finhakket dill helt til slutt.

Til slutt:

Ha grønnsaker og kjøtt sammen i en gryte og hell sausen over. Varm godt opp og server med et ekstra dryss med dill, poteter og gjerne flatbrød med smør også.

Høsten, du er fin!

%d bloggere liker dette: