Tilbehør Vegansk Vegetar

Confitert tomat og hvitløk

Jeg blir bare mer og mer opptatt av å ha noen enkle, men smaksrike tilbehør stående i kjøleskapet til en hver tid. Og det skal virkelig ikke mye til for å lage disse små hverdagsgledene selv. Vi har vært innom både lynsyltet rødløk og blomkål, det husker dere kanskje. Og vi har holdt vampyrer borte med confiterte hvitløksfedd. Nå er neste skritt: Confiterte små tomater og hele hvitløksfedd. Aja-baja!

Dette er også en genial måte å få smak inn i de kjedeligste, billigste cherrytomatene fra butikken.

Her skjer akkurat det samme som med de andre tilbehørene jeg nevnte. Man får noe ekstra som faktisk kan løfte både matpakker og enkle hverdagsmiddager til et mer anstendig nivå. Akkurat som med klær. Du har kjolen og skoene (brød og ost, liksom), men et par smykker og en velvalgt veske løfter antrekket til fest.

Nå er det vel ikke en nyhet at jeg nesten alltid gleder meg til å åpne kjøleskapet for finne noe å spise. Men i uka som gikk ble jeg nesten barnslig yr av tanken på bare brødskive med ost, fordi jeg visste at disse sinnsykt søte, aromatiske og saftige (OG sunne!) tomatene sto og ventet på meg, sammen med smørbare hviløksfedd. Ja, tomat blir bare sunnere av varmebehandling.

Som dere ser på bildet, smurte jeg meg en skive brød med ricotta og toppet den med tomatene. Maldonsalt og grovkvernet pepper snødde over helt til slutt, og engler sang fra oven mens jeg tygget meg blank i øynene.

I kveld hadde jeg et par skjeer fra glasset på toppen av pannestekt torsk som lå og strakk seg fornøyd på en potet- og rotmos. Og på mandag skal jeg ta de siste som er igjen og blande dem i en salat til matpakke.

Oljen som blir til overs er nydelig aromatisk, og den bruker jeg både til steking, ovnsbaking og dressinger. Forestill deg ovnsbakte rotgrønnsaker som til slutt får rulle seg i tomat- og hvitløksolje. Ja!

___________________________________________

Ingredienser

350–400 g cherrytomater

1 hel hvitløk (ca 20 fedd)

3 dl olivenolje

4–5 rosmarin eller timiankvaster

____________________________________________

Del hvitløkshodet opp i fedd og skrell dem. Legg dem i en ildfast form sammen med hele cherrytomater og frisk rosmarin eller timian.

Hell olivenoljen over til det dekker nesten helt.

Dekk formen med folie og bak midt i ovnen på 130 grader i ca to timer, til tomatene er gjennombakte og hvitløksfeddene helt myke. Avkjøl.

Ha avkjølte tomater og hvitløksfedd over på et rent glass. Hell olje over til det er helt dekket, og skru på et tett lokk. Oppbevar i kjøleskapet. Den holder seg 1–2 uker, men det blir tomt lenge før.

Overflødig olje kan du ha over på et eget glass og bruke til ovnsbaking, steking (ikke på for høy varme) og dressinger. Eller bare ha litt på en tallerken sammen flaksalt, som du dypper brød i. 

 

2 kommentarer på “Confitert tomat og hvitløk

  1. Høres deilig ut! Tror du paprika kan foredles på samme vis, og aubergin?

    • Smakte deilig også 🙂
      Ja, det vil jeg tro. Aubergine suger til seg mye olje, men hvis det er god olje, hva så? Har aldri prøvd selv, men fikk lyst nå.

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: