Kjøttfri mandag Linser&bønner Vegetar

Alt i ett: Gryte med ris, linser, krydder og grønt

 

Alt-i-ett-gryter er en velsignelse i hverdagen, på lik linje med oppvaskmaskin, innlagt varmtvann og BH uten spiler. Jeg føler meg nærmest som en snedig tyv når jeg lager dette, for det krever så lite og gir så mye.

Risen blir hverken luftig eller al dente i denne retten. Den blir hverken risotto eller biryani. Men hva så, så lenge den smaker godt, gir masse god næring og metter deilig. Så hva blir egentlig denne risen i samspill med små røde linser? Vel, de suger til seg alle de deilige smakene fra løk, krydder, hvitløk, kraft og grønnsaker som de står og parrer seg med under et lokk, uten at du trenger å blande deg.

Hvis du ikke synes linsene er nok på proteinsiden her, vil det gjøre seg med et egg på toppen til servering (stekt, kokt til «smilende» eller posjert). Bare se for deg en gul, skinnende eggeplomme som får renne utover og blande seg med resten.

Og brød på siden, så klart! Om du velger skiver fra gårsdagens brød og gir dem en tur i brødristeren, ferskt nyinnkjøpt brød, hjemmelaget roti slik jeg gjorde denne gangen (tar fem minutter, du finner oppskriften her), nan eller baguette…

Og kanskje noe yoghurt, rømme, kesam…aioli! Og chutney. Chutney ble veldig godt ved siden av. Kunne hatt kimchi eller noe annet hot også.

Som dere skjønner så er det ikke ortopedisk håndkirurgi, dette her. Presisjonsnivået på tilbehør trenger ikke gi stresseksem. Dette er hverdagsmat som kan hente litt ditt og datt frem fra kjøleskapet til å ha på siden. Condiments, som det heter på engelsk. Pust med magen og fyll den så med noe godt.

_________________________________________________

Ingredienser 4 porsjoner

1 stor løk, hakket

1 squash, i terninger

1 grønn paprika, i terninger

4 hvitløksfedd, finhakket

1,5 dl ris

1,5 dl små røde linser (tørre)

8–10 cherrytomater

1 ss tomatpuré

1 ts paprikapulver

1/2 ts røkt paprikapulver

1/2 ts spisskummen

1/2 ts sukker

Salt/pepper

6 dl grønnsakskraft/buljong

Olivenolje til steking

Friske urter helt til slutt, hvis du har

___________________________________________________

Skyll ris og linser til vannet er klart.

I en stor gryte (som har lokk på vent): Stek løk, squash, paprika og hvitløk i en klunk olivenolje i to–tre minutter. Tilsett ris, linser, cherrytomat, tomatpuré og krydder og fres det på middels varme to–tre minutter til.

Hell på kraft/buljong, rør rundt og smak kraften til med salt og pepper. Kok opp. Skru platen ned til et minimum, sett på lokket og la det hele småputre ferdig (uten å løfte av lokket…!) i 20 minutter.

Løft av lokket og sjekk om all væsken er absorbert og om ris og linser er blitt mørt.

Smak til en siste gang med salt og pepper og dryss over finhakkede friske urter hvis du har. Hvilke urter? Gjerne persille eller koriander.

%d bloggere liker dette: