Kjøttfri mandag Linser&bønner Litt sunnere Vegetar

Hvite bønner for sort samvittighet

Jeg har det på samme måte med tørkede bønner som jeg har det med den skjøre håndbroderte juleduken nederst i skittentøyskurven (den duken som brukes én gang i året og krever håndvask). Samme grad av «burde-ha-gjort»-følelse har veltet opp i meg med tanke på begge to, og sånn har det vært en stund, altså. Og snart er det jul. Igjen. Og kanskje må bønner og duk bløtlegges like lenge før de kan gjøre nytten sin, hvem vet.

Jeg lar duken dorme en stund til, og tar heller fatt på bønnene, de er så mye morsommere.

Hvis du er en som skroller rundt på matprofiler i cyberspace for å sanke inspirasjon, har du sikkert lagt merke til trenden med hvite bønner i rause, saftige, deilige gryter. To matformidlere som i stor grad har inspirert meg med sine hvite bønner den siste tiden, er podcast-kompis Vidar Bergum (Et kjøkken i Istanbul / Vaffel ) og tidligere matblogger, nå reinspikka instagrammer, Julie Ilona Balas. De to bløtlegger og koker hvite bønner til deilige kreasjoner som får både munn og øye til å renne over av forventning.

Det høres kanskje mye ut å begynne med bløtlegging av bønner? Jepp, jeg vet, her er det brodert juleduk og håndvask-vibber. Men, nå som jeg selv er bitt av bønnebasillen, kan jeg love dere på tro og ære at det koster to kalorier i innsats og er verdt det! Du får oseaner av smak og digghet igjen for å bruke tørkede bønner fremfor de på boks (som jeg på ingen måte vil vrake helt og snakke stygt om da de har sine gode sider).

En tørket og bløtlagt bønne suuuger til seg smaker og kraft og godhet fra gryta den koker i, og den gjør det på en måte som de ferdige fra boks aldri kan konkurrere med. Den tørkede bønnen er dehydrert og venter bare på at du skal gi den nytt liv og fylde med væske som er tilsatt alle mulige gode smaker. Den tar imot med begge de to lubne, små bønne-armene sine. Den ferdigkokte bønnen fra boks, derimot, er mett av dage og avviser blankt at den har plass til mer enn det den allerede har fått fra fabrikken. Den er seg selv nok, kan vi si.

Jeg vet tilfeldigvis hvorfor du har et ambivalent forhold til å bløtlegge og koke tørkede bønner. Jeg har nemlig også vært der.

 1. Du må planlegge maten dagen før.
 2. Du bløtla bønner, men ombestemte deg dagen etter og ville ha noe annet da de skulle brukes. Hva nå…? Søpla…? Nei!
 3. Du bløtla bønnene som du skulle, men likevel tok det 40 dager og 40 netter før de ble møre under koking.
 4. Du smakte på én kokt bønne, trodde maten var ferdig, men oppdaget underveis i måltidet at noen bønner fremdeles var harde, mens andre var myke. Totalt ujevn mørhetsgrad i én og samme gryte.
 5. Du trodde det ville ta evigheter å koke mørt, og derfor benket du deg til med syv episoder av yndlingsserien uten å sjekke gryta, men du verden! Da var alt plutselig kokt til det ugjenkjennelige på 10 minutter.
 6. Bønnene drakk all væsken i gryta og var fremdeles harde i midten.

For å svare på punktene:

 1. Ja, de må bløtlegges dagen før, men du trenger ikke annet enn å skifte vannet en–to ganger hvis du vil unngå…gasslekasje. Ikke mye arbeid, altså. Bare skift vann, hvis du er opptatt av at de skal fordøyes bedre.
 2. Kok bønnene selv om de ikke skal brukes med en gang, helt naturell, og frys dem ned. Det går fint å fryse ned kokte belgfrukter. Da har du til en annen dag. Eller oppbevar dem ukokte og uten vann på en ren beholder i kjøleskapet 2–3 dager.
 3. Koketiden handler om hvilken type bønne det er (størrelse), men også hvor gamle og dehydrerte de er. Jo eldre bønner, jo lengre tid bruker de på å ta til seg væske. Mitt råd: Ikke slurv med bløtlegging hvis bønnene har stått litt for mange måneder (år…?) bakerst i skapet. Bløtlegg da minst 12 timer, i saltet vann, men ikke mer enn to døgn, og skift da vannet ofte og ha bønnene på et kaldt sted. Brukte du sitronsaft eller annen syre i kokevannet en gang? Ble de ikke møre? Syre kan innvirke på koketiden. Ikke ha syreholdige ting i kokevannet, med mindre du føler deg ekstra mindful og tålmodig den dagen. Tilsett det syrlige når retten skal smakes til helt til slutt.
 4. Bønnene blir pent kokt hvis du lar dem putre på jevn og lav varme. De blir også best hvis du begynner med kaldt vann, koker opp og så og tar det derfra til putremodus.
 5. Alt henger sammen med typen bønne og hvor lenge den var vannet ut på forhånd. Lang utvanningstid betyr kortere koketid. 10 timers utvanning gir 30– 40 minutters koketid på vanlige hvite bønner. Ikke timevis, slik man kanskje tror.
 6. Her er tommelfingerregel: 1 del ferdig utvannede bønner trenger 2-3 deler væske.

Puh…Egentlig handler det bare om tre ting: Bløtlegge- koke- spise. Plankekjøring!

Hvis du vil se hvordan jeg gjør det, så har jeg lagt ut en film på Instagram. Den finner du på historien min her! Jeg har lagt den til på høydepunkter i bio´en min også (til alle voksne mennesker som spør: bio er «forsiden» på Insta-kontoen, der alle bildene ligger og det står hva og hvem jeg er.)

De tørkede, bløtlagte og kokte bønnene er de beste bønnene. Inge tvil. Nydelig som eget måltid! Billig, miljøvennlig og næringsrikt, dessuten. Og den sorte samvittigheten i overskriften? Skulle vel ha noe med den flekkete juleduken å gjøre, tror jeg.

___________________________________

Ingredienser 2–3 porsjoner

150 g tørkede hvite bønner (cannelibønner)

1 medium stor løk, hakket

100 g sellerirot

2 hvitløksfedd, finhakket

Finrevet skall av 1/2 sitron

1 laurbærblad

1 ts tørket timian

Et par tjofser frisk rosmarin

1/2 dl god olivenolje

6 dl kraft/buljong

Salt/pepper

En skvis sitron

_________________________________________________

Her kan du gjøre alt i én og samme gryte. (Jeg gjør det litt annerledes på Instagram, men blås i det. Begge metoder er prima!)

Legg bønnene i bløt i gryta over natten (8–12 timer minimum). Jeg salter vannet så det smaker behagelig salt. Da tar bønnene også til seg salt og får mer smak.

Kok opp bønnene i det samme vannet. La dem koke et par minutter og fjern eventuelt skall som flyter til overflaten. Hell av vannet.

Tilsett til gryta: Hakket løk, sellerirot skrelt og skåret i små terninger, finhakket hvitløk, finrevet sitronskall, laurbærblad, tørket timian, frisk rosmarin, evt. mer salt, pepper, olivenolje og kraft/buljong. Kok opp under lokk og skru så ned til putrevarme.

La det hele putre 30 minutter under lokk og sjekk så om bønnene er møre.

Ha en øse eller to med bønner og kraft over i et desilitermål og kjør det glatt med stavmikser. Tilsett puréen til gryta igjen og rør inn. Nå er det mer jevnet. Smak til med salt, pepper og eventuelt en skvis sitronsaft.

Server bønnene med ristet brød, en ekstra kveil god olivenolje og et gavmildt dryss med parmesan eller annen moden og fast ost.

Sov med åpent vindu (neida).

%d bloggere liker dette: