Bakst Barn og mat Kake Litt sunnere søtt Vegansk

Havre- og banankjeks med sjokolade og peanøttsmør

Mellom kl 15.00 og 16.00 skjer det, hver eneste dag. Trettheten, irritasjonen og det olme blikket som ufortjent brenner hull i ryggen på kollegaer eller familie. Den hylende ungen i barnevognen der, i ettermiddagsrushet på bussen… åh, jeg kjenner din smerte, vesle purpurfargede grinasabb. Din hverdagstretthet som akkompagneres av tarmenes hvining, som negler mot en tavle, jeg vet. Alle vet!

Blodsukkerfallet.

Så skulle man bare hatt noe å putte i munnen som ikke var en frustrert knyttet neve, sukkerbombe i glanset papir, riskjeks eller en fettete pølse som har gjort 25 000 omdreininger på en «grill» hos 7/11.

Mellommåltidet og den ikke-fullt-så-helseskadelige-snacksen er en del av det jeg sverger til uten å være redd for å bli oppfattet som en sunnhets-hysteriker. Er like mye mentalhelse, dette her. Altså, et mellommåltid som ikke er en ren frukt eller grønnsak, men noe som er substansielt (hallo, hvem blir mett av et eple eller en gulrot…??). Noe som smaker digg og gir en følelse av belønning for å ha stått på en hel arbeidsdag. Og gjerne noe som passer til den siste kaffekoppen på kontoret (hvor enn det er, hjemme eller ute) før man sier takk for i dag.

Disse småkakene er perfekte mellommåltidsgodsaker i hverdagen. Jeg vil ikke fronte dem som «sunne kaker til helgekosen», for jeg mener smør og sukker hører hjemme i helgekjøkkenet og i ordentlige kosekaker. Men til hverdags er disse prima!

De florerer på nett og har gjort det en stund som såkalte four ingredient cookies, men jeg har tilsatt et par ingredienser til uten at de er blitt noe vanskeligere eller dårligere av den grunn. Bare bedre, spør du meg.

Sødme får du fra banan, kokos, sjokolade og honning. Substans og metthetsfølelse får du fra havregryn og peanøttsmør.

Ordentlig gode, er de. Ta med deg et par i en pose i veska, så har du noe å gomle på under munnbindet når du i desember skal stå i kø litt mer enn du gjorde i fjor, under julehandelen. Da dør ingen.

Og du: Hvis du bytter ut honningen med lønnesirup eller sirup, så er disse kakene veganske.

_________________________________________

Ingredienser

2 modne bananer

1 dl mykt peanøttsmør

3 dl havregryn

1 dl kokosmasse

1 ss honning

50 g mørk kokesjokolade

1/2 ts bakepulver

Ei klype salt

_________________________________________

Forvarm ovnen til 180 grader. Kle et stekebrett med bakepapir.

Mos bananene med stavmikser i en bolle. Tilsett alle de andre ingrediensene og rør det sammen med sleiv, til en jevn masse.

Bruk to skjeer og fordel ca 16 klatter på bakepapiret.

Stek småkakene midt i ovnen på 180 grader i 10–12 minutter.

Avkjøl før du du tar dem av papiret og legger dem i en lufttett boks hvor de holder seg tre-fire dager. De kan også fryses.

%d bloggere liker dette: