Bakst kosemat Småretter og forretter

Gougères, fransk vannbakkels med Gruyère

(Betalt samarbeid/Gruyère AOP) Hva det er, gougères? (Hvis du uttaler gougères riktig, vil det rime med første del av setningen). Luftige, små, franske vannbakkels med masse ost er hva det er, gougères. Mon Dieu! De kommer opprinnelig Fra Oven, der engeler i århundreder har laget dem på bakrommet og rasjonert dem strengt ut til englebestanden, så de ikke skal spise for mange, bli for tunge og falle ned. Så gode er de, nemlig. Har du tatt én, kommer du til å ta to-tre-fire-fem-seks…så lenge det finnes noen igjen på fatet. Gruyère AOP er helt perfekt til gougères, og sammen med fransk Comte eller sveitsisk Emmentaler er det Gruyère som klassisk hører hjemme i disse munnfullene.

En helt annen historie enn min, vil ha det til at gougères opprinnelig kommer fra Burgund i Frankrike. Tja, kanskje? De går i hvertfall som fot i hose sammen med en hvitvin fra Burgund eller noe særere fra et dalstrøk rett bortafor: Jura.

Da jeg var dommer i Kakekrigen var vannbakkels ofte noe deltagerne fikk nevroser av. Ikke få det, dere. Vær mer som morra mi. Hun har det som sitt go to bakverk hvis det skal gå kjapt og være enkelt. Det er ikke så vanskelig (eller nøye) som det er skrytt opp til å være. Bare husk å steke dem lenge nok, ikke bli fristet til å åpne ovnsdøra første kvarteret, og husk alltid dette: Hva så om de faller litt sammen etter noen minutter på benken? Leit hvis du skal bygge en ubegripelig croquembouche, så klart, men vil du egentlig det? Nei.

Og hvis jeg må velge mellom litt flate saftige vannbakkels og noen mer luftige og akkurat litt for tørre, så blir det førstnevnte.

Det du vil, er å servere noe godt på et pent fat, til de særdeles håndplukkede gjestene dine til jul eller nyttår, og bare være barnslig begeistret for at det smaker så utrolig deilig av stekt ost, smør og luftig bakels som det gjør.

Klar for å lage gougères? Det ligger en film i historien min her på instagram som også blir lagt på høydepunkter. Der viser jeg hvordan jeg gjør det.

________________________________

Ingredienser ca 25-30 stk

1 dl vann

1 dl helmelk

120 g smør i terninger

1/2 ts salt

2 dl hvetemel

4 egg, helst romtempererte

100 g Gruyère AOP, revet

Pepper

Et riv med muskatnøtt

_________________________________

Forvarm ovnen til 200 grader. Kle et stekebrett med bakepapir og gjør klar en sprøytepose. Du trenger ikke bruke tyll/tupp. Klipp et passe stort hull i posen etter at den er ferdig fylt. Det er det enkleste og vi trenger ikke fancy eller identisk form på disse osteherlighetene.

Ha vann, melk, smør og salt i en gryte. Varm opp til det begynner å syde/småkoke og smøret er smeltet. Tilsett mel og rør det inn med sleiv til en jevn deig. Rør kraftig mens gryta fremdeles står på varm plate. Deigen er klar når den slipper taket ordentlig fra bunnen og det ikke lenger danner seg et tynt lag der.

Ha deigen over i en kald bolle til kjøkkenmaskin og avkjøl 2-3 minutter.

Bruk K-visp/grind på kjøkkenmaskinen og tilsett eggene ett og ett av gangen. Det er viktig at eggene blir ordentlig inkorporert i deigen før du tilsetter et nytt. Ikke få panikk når det skiller seg. Bare fortsett å røre til deigen er glatt igjen og tilsett så mer egg. Deigen skal ikke bli for flytende, så når du ser at den vil holde seg ok samlet i klatter på et bakepapir, så er det nok med egg.

Du kan bruke håndkraft her også, sånn moren min gjør. Da må du røre kraftig.

Til slutt rører du inn revet ost, pepper og et riv (1/4 ts) med muskatnøtt.

Bruk slikkepott og fyll deigen i krempose. Klipp et hull i enden og sprøyt like store dotter på bakepapiret som er gjort klart. Dryss litt revet Gruyère på toppen av hver gougère.

Stek midt i ovnen på 200 grader i 20-25 minutter. De skal være ordentlig puffet opp og gyldenbrune.

Server til et glass med noe godt, for eksempel en hvit burgund, sherry, noe gøy fra Jura, bobler eller good old drænks (med eller uten paraply).

%d bloggere liker dette: