Bakst Barn og mat søtt

Luciakrans med safran, appelsin og kanel

Safran er et av mine favorittkrydder, så når jeg kan putte det i søt gjærbakst himler jeg så lykkelig med øynene at det knapt blir noe hvitt igjen til å himle med.

Dere er hundre prosent sikkert kjent med lussekatter. Og jeg er sikker på at dere, som jeg, har hatt ulike erfaringer opp igjennom åra med kvaliteten på dem man har fått servert som publikum til hvite opptog i tussmørket, lys i hår og vakker sang. Samma det om lussekattene ikke er gastronomiske høydepunkt når man sitter der på en stol som er snekret for hobbiter, knærne oppunder haka, et pappkrus med kaffe i hånden og et blikk som sniker seg ned på klokka for å sjekke at man rekker jobben, samma det, for da kommer den vakreste skapningen man vet om (fordi man har laga den sjæl…), i et opptog med andre bittesmå vakre skapninger, ikledd hvite mamma- og pappaskjorter med glitter som belte, glitter i håret, et lys mellom to never som har fått beskjed om å ikke miste det de holder, og de synger så godt de klarer en tekst de ikke skjønner og skvetter av alle mobilblitzene som knitrer skarpt i det mørke rommet for å forevige det som år for år blir litt mindre tydelig, for så å tilføyes i «husker du»-kategorien.

Mine tørke-mammarørte-tårer-i-tussmørket-Lucia-dager er over. Siste var for 11-12 år siden. Sukk. Så når jeg nå skal lage noe deilig til Santa Lucia (som jeg overhodet ikke føler noen dyp eller reell åndelig tilknytning til, gjør du?), så blir det en voksen kringlekrans med litt mer moro enn enkle lussekatter besitter.

Håper det er greit for dere? En krans som smaker kjempegodt! Saftig, luftig og med sofistikert schwong fra både safran, kanel og appelsin. Appelsin og safran er en super match! Oppskriften her er på en stor krans, men du kan fint halvere oppskriften for en mindre variant.

Nyt den til kaffe eller slik jeg elsker: Til et stort glass iskald melk.

Pssst! Jeg har lagt ut en film på Instagram (min historie/høydepunkter) hvor jeg filmer noen av stegene. Sjekk den ut her!

______________________________________________

Ingredienser til en stor krans (minst 15 serveringer)

Deig

1 kg hvetemel

1 pakke tørrgjær

150 g sukker

1/2 ts malt safran

150 g romtemperert smør

1 egg

6 dl melk

+ 1 egg til pensling

Fyll

150 g romtemperert smør

1 appelsin, finrevet skall

120 g brunt sukker

4 ts kanel

1,5 dl rosiner

Glasur

200 g melis

4 ss nypresset appelsinsaft

________________________________________________

Bland de tørre ingrediensene (mel, tørrgjær, sukker, safran) i en bolle til kjøkkenmaskin. Hell melk og et sammenpisket egg i de tørre ingrediensene. Melken trenger ikke være lunken. Deigen blir også varmet opp under den kraftige eltingen. Bruk eltekrok på kjøkkenmaskinen og elt deigen på sakte hastighet første to minuttene. Skru så opp hastigheten og elt deigen på middels hastighet i minimum fem minutter.

Tilsett så terninger av romtemperert smør litt av gangen, og la det bli godt eltet inn i deigen på middels hastighet. Fortsett å elte deigen ytterligere fem minutter etter at smøret er tilsatt.

Dekk bollen med plastfolie og la deigen heve til dobbel størrelse (ca 1 time) på et lunt sted uten trekk.

Slå den ferdigehevede deigen ned på en lett melet bordplate. Kna den et minutt for å få den medgjørlig. Kjevle den så ut til et rektangel 45 X 65 cm.

Rør sammen fyllet til en jevn masse. Smør det jevnt utover hele deigen med slikkepott og dryss rosinene over. Rull deigen fra langsiden til en så stram pølse du kan uten at rosinene stikker igjennom deigen. Legg den tjukke pølsa på et bakepapir på stekebrett og form den til en runding som «biter seg selv i halen».

Klipp 15 dype hakk rundt hele deigpølsa og dra foldene/bladene ut til siden, vekselvis høyre/venstre. Pensle med egg og etterhevn i 30 minutter på et lunt sted. (Se film på Instagrams høydepunkter her.)

Stek kransen midt i ovnen på 200 grader i 25-30 minutter. Hvis den blir veldig mørk på oversiden, kan du legge et bakepapir over.

Avkjøl kransen. Rør sammen melis og appelsinsaft og fyll det på en liten sprøytepose. Klipp et lite hull i tuppen og pynt kransen med melisglasur i svingene. Så er det bare å glede seg!

%d bloggere liker dette: