kosemat Reklame Småretter og forretter

Ostefondue! (Uten fonduegryte…)

(Betalt samarbeid/Gruyère AOP) Av alle syndefulle slafsegode osteretter, troner ostefondue på toppen av pallen. Til og med et utropstegn har jeg tillat i overskriften. Hvem fikk denne geniale, og ganske perverse idéen om å smelte mengder av ost sammen med vin i en stor gryte, som alle så skulle sitte rundt og dyppe brødbiter og andre snacks oppi? Sveitserne gjorde det!

Litt som med tungekyss høres også ostefondue ut som en kvalmende affære i teorien. Men i praksis er både den og tungekyss ren nytelse som gir en lyst på mer og mer. Og enda litt til.

Men hvem eier egentlig en fonduegryte i våre dager? Før du sender meg en melding og sier du er en av de få, så tror jeg vi må enes om at et stort klumpete fonduesett med gafler og te-lyseholder og det hele, er noe færre og færre prioriterer i et moderne og stadig oftere knøttlite kjøkken. Derfor er min oppskrift her uten fonduegryte, og dessuten i en ganske corona-vennlig versjon, uansett hvor trist det måtte høres ut. Ostefondue i én stor gryte er jo en så hyggelig sosial måte å dele et måltid på. Kanskje igjen i 2021? La oss satse på det. Inntil da får vi hver vår skål med boblende ost. 🙂

Så til hovedrolleinnehaveren: Gruyère AOP er en sveitsisk ost som av innlysende grunner passer perfekt til sveitsisk ostefondue. Den er passe fet, moden nok, smakfull, rund, nøtteaktig og har en unik smelteevne. Nydelig på alle måter.

Min oppskrift her gir en ganske tykk og små-seig ostemasse, men ikke helt tyggisaktig. Det finnes tynnere og mer «flytende» versjoner, og det finnes varianter som gir ostetråder så tykke og solide at du kan bruke dem til fjellklatring. Helst vil jeg ha min fondue et sted midt imellom.

Det viktigste når du lager ostefondue er, i tillegg til å bruke riktig ost, å passe på varmen. Ikke for varmt, ikke for kaldt, og osten tilsettes gradvis mens du rører og rører til alt er blitt en deilig kremet ostemasse. Både syre og stivelse har jeg i gryta for å regulere konsistensen. Jeg tilsetter maizena rørt ut i hvitvin mot slutten, sånn at massen ikke sprekker, og dessuten en god skvis sitron så det ikke blir til en stor osteball.

Jeg varmer opp ostemassen i en tykkbunnet gryte og heller den så over i glovarme små ildfaste former, som har stått på høy varme i ovnen. Altså, den freselyden når ostemassen treffer de gloheite skålene…(lyst til å se og høre det? Sjekk ut historien min på Instagram her!)

For å hjelpe dere helt i mål har jeg laget en film på Instagram (i min historie og på høydepunkter). Den kan anbefales både for oste-inspo og hvordan jeg gjør det steg for steg.

__________________________________

Ingredienser 2 personer

1 hvitløksfedd

400 g Gruyère AOP

1,5 dl tørr hvitvin (eller syrlig og frisk eplejuice)

1 god skvis sitronsaft

Pepper

Finrevet muskatnøtt

1 strøken ss maizena + 1/2 dl hvitvin

_______________________________________

Skru ovnen på 225 og sett inn de små ildfaste formene/ cocottene.

Riv osten grovt.

Skrell hvitløksfeddet og skjær av en bit ytterst. Gni innsiden av en tykkbunnet gryte med feddet. Har du fonduegryte? Topp! Da bruker du «gryten» til denne.

Ha hvitvinen i gryta og kok opp. La det småkoke et minutt for å ta av den skarpeste alkoholsmaken. Skru ned varmen til middels og tilsett osten litt av gangen mens du rører med en tresleiv og ser at det sakte smelter. Ostemassen skal ikke koke, den skal bare smelte sammen på middels varme til en homogen, glatt, praktfull og kremet osterøre.

Tilsett pepper og muskatnøtt når alt er smeltet, og fortsett så å røre på middels varme noen minutter til.

Ta ut de ildfaste formene og fordel ostemassen i dem. Hør og se hvordan det freser i kanten! Sett formene på en asjett hver og server med passende tilbehør. Godt brød skåret i grove terninger er så og si påkrevd. Jeg gikk for et grovt surdeigsbrød. Den syrlige snerten i brødet er deilig opp mot fet ost. Grissini er som skapt for å dyppes i smeltet ost. God moden spekeskinke er også godt på siden, det samme er søte små tomater, syltede småløk og såkalte cornichons, som er små syltede agurker. Lyst til å skape en illusjon av sunnhet rundt den boblende ostegryta? Server noen gulrotstaver, små brokkoli eller blomkålblomster til å dyppe, eller til og med litt tykke skiver av friskt og aromatisk eple.

%d bloggere liker dette: