kosemat Potet Tilbehør Vegetar

Livets potetmos med Gruyère AOP

(Betalt samarbeid/Le Gruyère AOP) Potetmos kan være det mest hverdagslige eller det mest feststemte. Alt kommer an på hva man våger å tilsette av godsaker. Smør, fløte, ost, hvitløk, muskat, kvalitetsolivenolje, kjærleik og sult. Her skal det nå handle om en helt klart feststemt variant som er mettet med moden, aromatisk, smeltevennlig og rund Gruyère AOP.

Denne ostepotetmosen passer til alt det potetmoser tradisjonelt passer til. Om du vil servere den til pølser eller stekt laks, til linsestuing eller som hovedbestanddel i Brennende Kjærlighet, er opp til deg. Jeg hadde festhumør og serverte den til confiterte andelår og disse rødvinslinsene. Oiiii, for en god helg det ble!

Jeg er sikker på at alle som elsker ost har hatt en flørt med Gruyère en gang. Enten på et ostefat eller i smeltet form. Antageligvis i en klassisk croque monsieur, på toppen av en gratinert løksuppe eller kanskje i en ostesufflé eller ostefondue. Gruyère er ekstra digg å bruke i varme retter fordi den smelter så fint og gir de deilige myke ostetrådene som gjør smelta-ost-drømmen komplett. Gruyère AOP som jeg bruker her, er modnet i 5–9 måneder, så da får den akkurat en sånn deilig oste-aroma og nøtteaktig schwong også, som ikke bikker over i for mye når den blir varmet opp. Fettprosenten ligger på rause 49-53 %, så det sier seg selv at dette er kosemat. Men du får Gruyère som er modnet lengre, altså! Her får din egen smak avgjøre. Sjekk her hvilke typer som finnes.

Mange tror Gruyère er fransk, på grunn av navnet. Men Gruyère er altså opprinnelig sveitsisk. Den er blitt produsert i de vestlige delene av Sveits, og særlig i områdene rundt byen Gruyère og i fjellene som ligger i den sveitsiske kantonen/delstaten Freiburg, siden 1100-tallet. Kuene som gir melken, rusler rundt i de pitoreske fjellene lokalt hele sommeren og gresser (se for deg «Heidi på fjellet»-scenografi), og om vinteren får de servert høy innendørs. Ikke noe kraftfor og importert soya i den dietten, med andre ord. Den upasteuriserte melken brukes til å lage Gruyère AOP på tradisjonelt vis, slik håndverket er blitt praktisert i flere hundre år. For alle ostenerder som vil se hvordan det gjøres, kan jeg varmt anbefale å sjekke ut denne lenken her!

AOP-merket betyr som mange sikkert vet, at osten er beskyttet merkevare: Appellation D`Origine Protégée. Finner du en ost som kaller seg Gruyère, men ikke er AOP-merket, så er den i beste fall bare en bekjent av den ekte varen.

Men nå tror jeg vi bare må ha litt potetmos, og det med nok smeltet ost til å gjøre oss lykkelige en hel helg til ende. I oppskriften gir jeg et godt slingringsmonn for hvor mye ost du skal bruke, men jeg synes 100 gram er et minimum for å få ordentlig effekt av osten.

Kos dere! 🙂

__________________________________________

Ingredienser 2 porsjoner

400 g melne poteter

2 hvitløksfedd

1,5 dl melk

2 ss smør

100–200 g Gruyère AOP

1/4 ts malt muskatnøtt

Salt/pepper

___________________________________________

Skrell potetene og del dem i terninger. Kok dem møre med to grovhakkede hvitløksfedd under lokk i usaltet vann. Hell av vannet og la potetene dampe godt av i gryta, på den varme platen. Hvitløken skal være med!

Varm opp melken og smøret i egen kasserolle. Riv osten.

Mos potetene med en potetmoser eller bruk en potetpresse. Ikke bruk stavmikser!

Spe de moste potetene med den varme smørmelken mens du rører med sleiv. Tilsett osten og la den sakte smelte inn i det andre mens du rører. Ha gryta på platen med middels varme mens du gjør dette. Rør til osten er helt smeltet inn og mosen lager tråder/virker litt elastsisk.

Om du skal ha litt revet ost på toppen før servering også? Ja, selvfølgelig og svært gjerne!

%d bloggere liker dette: