Bakst

Islandsk rugbrød

Møt min nye kjærlighet: Rúgbrauð! På Island kokte/dampet de opprinnelig disse rugbrødene i sine varme kilder. Men i dag har mange den søtede deigen i tomme melkekartonger og damper dem flere timer over vann. Eller de gjør som meg, og bruker gryte med tett lokk i ovnen, over natten. Jeg ante ikke at dette brødet fantes. Jeg har aldri vært på Island. Riktignok spilte jeg som 15-åring nonne i en Islandsk vikingfilm, tidlig på 90-tallet, men noe annet brød enn den middelaldrende islandske regissøren sitt, ble jeg aldri foreslått noen introduksjon til.

Jeg er glad jeg sto i mot (lett som en plett), da et helt sikkert slapt, hvitt pølsebrød ville vært en urettferdig intro til islandsk bakst når de har slike godsaker som dette deilige, mørke, solide rugbrødet i sin matkultur.

Det var Anita på jobben som åpnet øynene mine for dette fantastiske brødet forleden. Hun hadde fått det med seg fra Fiskehuset på Kolbotn da hun var innom og kjøpte fiskefrikadeller til middag.

«Vil du ha med en bit av vårt islandske rugbrød?» spurte damen bak disken. «Jeg er ikke så glad i surt brød…» sa Anita forsiktig, hun tenkte på dansk rugbrød. «Men dette er søtt, ikke surt!» betrygget damen bak disken.

Og så fikk jeg en bit, jeg også. Heldige meg.

Dødsgodt, er det! En slags blanding av irsk sodabrød (som jeg har oppskrift på her) og svensk limpa. Perfekt til ost og sild, og med andre ord da perfekt til mye av det vi skal kose oss med i tiden fremover nå mot jul.

Også er det ekstremt enkelt å lage. Ingen gjæring, ingen bløtlegging, polish eller surdeigsstartere. Natron er hevingsmiddelet her. Du rører bare sammen ingrediensene i en bolle, heller det i en jerngryte kledd med bakepapir, setter på lokk og lar det bake i ovnen på lav varme over natten.

Så våkner du til nybakt brød. Hva er bedre enn det? Det er svært grovt og næringsrikt (kun rug og fullkorn), mettende, smakfullt og holder seg saftig i flere dager. Fryses godt gjør det også. Hvor søtt du vil ha det kan du så klart velge selv. Etter heftig googling på oppsrkifter (google translate har fått kjørt seg på islandsk her de siste dagene…), har jeg også etter et par bakeforsøk landet på min egen sammensetningen av meltyper og honning/sirup. Men det finnes søtere varianter, altså! Med dobbelt så mye sirup…Da er vi over i kakeland, synes jeg.

Nysgjerrig på mer? Merete Bø har skrevet en spennende artikkel med oppskrift her i DN.

___________________________________________________

Ingredienser til et stort brød

500 g fint rugmel

250 g hvete helkorn

250 g grov sammalt rug

1 dl mørk sirup

1 dl fjellhonning eller annen mørk kraftig honning

4 ts natron

2 ts salt

1 l kefir

___________________________________________________

Sett ovnen på 100 C. Kle en stor jerngryte som har et tett lokk som tåler ovnen, med bakepapir på innsiden. Jeg bruker en oval 3-liters støpejernsgryte fra Le Creuset. Det er viktig at papiret går godt opp langs sidene.

Bland mel, salt og natron sammen først i en stor bolle. Tilsett kefir, sirup og honning. Rør godt sammen med en sleiv. Du kan godt bruke kjøkkenmaskin med K-visp, men du trenger ikke røre deigen lenger enn til den er samlet.

Hell deigen/røra på papiret i gryta og sett på lokket. Bak brødet midt i ovnen på 100 grader i 12 timer, natten over.

Ta av lokket, løft brødet ut med hjelp fra hjørnene på bakepapiret og la det avkjøle på rist før du skjærer den første skiven som du topper med smør og ost.

%d bloggere liker dette: