Kjøtt Vin

Kyllinglår med aprikos, hvitvin og estragon

Vinen kom først denne gangen. En spansk økologisk/biodynamisk hvitvin fra Valencia, med tydelige toner av aprikos, honning, moden gul frukt og mineraler. Frisk, fruktig og konsentrert. Så smatt jeg inn på matbutikken for å finne middag, og der lå det jammen meg ferske røde aprikoser som hvisket at de ville ligge mellom låra på en unghøne. Eller kylling, da.

Jeg prøver noe annet på kjøkkenet nå. Kanskje mer europeisk og kontinentalt, mindre amerikansk kjøpesenter…? Mulig jeg savner å reise til sydligere strøk, ja. Det handler om innkjøp til middag. Jeg forenkler dem nå fordi det er blitt liggende for mye igjen i kjøleskapet på slutten av uka den siste tiden. Vi er ikke så mange her til en hver tid. En datter og meg, eller en kjæreste og meg, eller bare meg. Og hunden som håper og drømmer der han sitter lydløs under bordet, håper på rester av hvasomhelst.

Det nye: Istedet for ukehandel, som de sier skal gjøre impulskjøpene sjeldnere og restematen skrinnere, gjør jeg helomvending og handler til middag hver eneste dag. Kjenner på lysten som er der og da. Hva hadde vært godt akkurat i dag. Hva slags vær har vi. Klekker ut en idé ganske på sparket, eller sanker inspirasjon ute i verden. Ingen ukemeny. Ingen storhandel av frukt og grønt. Bare akkurat det jeg skal bruke og spise den dagen.

Foreløpig er det mye morsommere å holde på sånn enn å planlegge for mange dager av gangen. Et slags leve i nuet i matveien. Det som byr seg best frem i butikken kan inspirere og få bli med hjem. Jeg merker at det gjør sesongbevisstheten mye skarpere. Hvis nykålen er fin, så blir det den. Er det en hel økokylling i nedsatte-varer-haugen, så blir den adoptert. En klase med seks bananer som blir brunere og brunere for hver dag på benken og til slutt reddes av atter en bananbrødoppskrift, blir til to bananer som spises innen 24 timer.

Å lage middag etter dette prinsippet forutsetter helst at man har et par gode matbutikker innen rekkevidde. Men jeg tror faktisk Bunnpris og Joker som også ligger på veien hjem fra jobb, skal få være med av og til når hverdagen kommer for fullt.

Blir gøy å se om det blir dyrere å holde på sånn, eller om jeg faktisk sparer penger fordi jeg bare kjøper akkurat det jeg skal bruke, og som sagt da heller ikke kaster så mye mat som er blitt liggende.

Med lavt blodsukker kl 16.30 en onsdag i november, kommer det på nyhetene at en kvinne ligger og gråter og vrir seg på Joker-gulvet fordi hun ikke klarer å finne på noe til middag. Bare vent.

Kylling med aprikos, hvitvin og estragon ble til etter disse nye levereglene. Det var deilig i dag, i varmen, i ferien, og kreativiteten fikk et løft fra spontanitetens lille vindpust.

Det kan bli for gjennomtenkt, fastlåst og forutsigbart enkelte ganger. Fint når ungene hyler og tiden løper, det. Men nå er det sommer og frihet som regjerer. Fra dag til dag, hånd til munn, hjerte til hjerte.

___________________________________

Ingredienser 2–3 personer

600 g kylling overlår med skinn og bein

6–8 aprikoser

1 stor rødløk, delt i tynne båter

5-6 kvaster frisk estragon (evt liten 1 ts tørket)

1,5 dl hvitvin

1 ss smør

Salt/pepper

_______________________________________

Skru ovnen på 200 grader.

Del aprikosene i to og fjern steinen. Salte og pepre kyllinglårene og brun dem 2–3 minutter på hver side, høy varme og olivenolje i en jerngryte. Ta dem ut og legg til side.

Skru ned varmen og stek rødløken til den er halvmør og blank. Tilsett aprikosene og en spiseskje smør. Rør forsiktig mens det steker sammen på medium varme to minutter. Tilsett estragon og hvitvin. Kok opp så den skarpeste alkoholsmaken kan fordampe. Gi det et par minutter her.

Smak til sjyen/kraften med salt og pepper og legg de brunede kyllinglårene oppå aprikoser og løk.

Et lokk legges på og gryten settes i ovnen hvor kylling og snadder baker 15 minutter med lokk. Etter dette tas lokket av, og det hele stekes ytterligere 10 minutter.

Server med brød til å dyppe i sausen, eller poteter. Kokte nypoteter ble det her. Salat kan du også ha på siden. Eller kanskje noen kjapt forvellede aspargesbønner med vinaigrette.

%d bloggere liker dette: