Dessert Kake søtt

Rabarbra på mørdeig (eller rabarbra-galette)

Er rabarbra en frukt? Visstnok er den en grønnsak og staude. Så neste gang noen spør hva favorittfrukten min er, kan jeg ikke si rabarbra. Det var pokkers, for jeg elsker den slik man bare kan elske en frukt. Men, min kjærlighet trenger heldigvis ikke defineres kategorisk for å kunne kalles kjærlighet. Frukt, staude, grønnsak, samma for meg, jeg vil bare ha den.

Det enkleste og beste jeg gjør med frukt jeg knuger til mitt bryst, er å putte dem i en enkel crumble. Eller på en mørdeig, hvorpå jeg kaller det en galette. Skjønne skapninger trenger ikke mer enn dette til hjelp: litt smør, mel, sukker, tid i ovnen, en kule is på toppen mens det fremdeles kan kalles lunt. Alt utover dette blir tjas og mas i mine øyne.

Galetten ser ikke ut som kunst (for det er jo ingen kunst, ho ho…), men det smaker som poesi. Du kan tilsette vaniljestang, litt kanel, sitronmelisse eller anis til fruktfyllet, men du trenger det ikke. Rabarbra klarer showet alene.

Mørdeigen er den samme som jeg har brukt bestandig, og du finner den som base for frosne bær her, i en galettisk vintervariant som kan trøste oss om 5-6 måneder. Husssj!! Det trenger vi ikke snakke mer om nå.

Flippflopper er på plass i gangen. Det samme er solkrem utgått på dato.

_____________________________________

Ingredienser

Bunn

150 g hvetemel

0,5 dl melis

100 g kaldt smør i terninger

3 ss iskaldt vann

Fyll

350 g rabarbra

50 g sukker

1 toppet ts maizena

1 egg til pensling

____________________________________

Ha hvetemel, melis og kalde smørterninger i en foodprosessor. Kjør med puls til du har en finkornet konsistens. Spe så med iskaldt vann til du har en deig som kan formes til en fast klump.

Pakk gjerne deigen i plast og la den hvile en halvtimes tid i kjøleskapet, men har du det travelt kan du bare bruke den med det samme. Ingen krise, så lenge deigen ikke er for varm og bløt. Da blir det kliss og banning når du skal kjevle den ut…

Skjær rabarbra`n i 3–4 cm biter. Jeg liker å ha litt størrelse på dem, så de ikke moses til et teksturløst syltetøy mens de steker. Ha bitene i en bolle og bland dem godt med sukker og maizena. La det hvile 20 minutter. Hell av det meste av væsken som har samlet seg i bunnen.

Forvarm ovnen til 200 C.

Kjevle ut deigen på et bakepapir. Legg den på et stekebrett. Fordel rabarbra utover deigen, men la det være en 2 cm bred kant igjen uten fyll. Denne kanten bretter du inn og over litt av frukten (se bildet av ustekt versjon lenger opp i innlegget).

Pensle den brettede kanten med pisket egg.

Stek galetten midt i ovnen på 200 C i 30–40 minutter, til den er gyldenbrun og sprø.

Nå vil du spise den med en gang, men la galetten få sette seg før du skjærer i den. Saftene fra frukten trenger det, ellers flyter det for mye utover.

Server med vaniljeis eller tykk vaniljekrem.

%d bloggere liker dette: