Litt sunnere Salater Vegansk Vegetar

Salat med nektarin, tomat, reddik og mynte

Når nektarinene rødmer fra de nettsvøpte kurvene sine i starten av juni, er det lurest å ikke la seg sjarmere. Man burde ikke falle for sånne røde kinn halvt skjult bak et rødt plastikkslør, for når man har fått dem med seg hjem og endelig kan bli kjent med dem, så viser de seg å være beinharde. Pregløse. Umodne.

Det rødmende ytre gjenspeiler på ingen måte hva som skjuler seg bak fasaden.

Men jeg skjønner at det er lett å la seg friste, alstå! For jeg går selv i den fella hvert år. «Ååå! nektariiiner!» Også flyr tankene til da jeg satt på en molo i Cefalu på Sicilia og slurpet på myke, søte nektariner, saft tungt dryppend fra begge hender hver gang jeg tok en bit.

Ikke helt sånn i juni, i Oslo, i onsdags-ettermiddagshjernetåke. Du vet hva jeg snakker om hvis du har spist nekatariner sønnafor Alpene en gang for tidlig.

Det mest positive som skjer når den første kurven med dette lander på kjøkkenbenken, er at jeg må sette sving på fantasien for å finne noe å bruke dem til med en gang. Ellers blir de liggende ensomme på en skål, like harde og uinteressante etter en halv evighet også, men med en rotten holdning til omgivelsene i tillegg.

Løsningen? Det åpenbare er varmebehandling, men prøv også marinering! Til en salat eller en dessert. De passer nemlig like godt som agurk, tomat, nepe, reddiker, melon, isberg eller annet crispi og sommerlig i en frisk solsalat. La nektarinene få ligge et kvarters tid i en enkel dressing med olivenolje og en fruktig eddik (evt.sitron), før de blandes med de andre salatingrediensene. Okei, det skjer kanskje ikke et mirakel etter 15 minutter, men det blir absolutt bedre og verdt tiden og innsatsen. Nektarinene våkner på en måte litt.

Jeg elsker nøtter på toppen av en hver salat, derfor er valnøtter med her. Et merkelig valg fremfor pinjekjerner, kanskje? La meg formulere det sånn: hvis energikrise og renteøkning ikke er en del av din virkelighet, så kjør på med pinjekjerner. Massse pinjekjerner! Ristet litt på pannen først, selvfølgelig.

Jeg hadde allerede valnøtter i skuffen. Som alltid.

_____________________________________________

Ingredienser 2 porsjoner

10-12 små tomater (cherrytomater)

2 nektariner

4 reddiker

1/2 halv rødløk

Valnøtter eller pinjekjerner

Noen mynteblader (basilikum er også velkommen)

3 ss ekstra virin olivenolje

1-2 ss fruktig eddik (eple, bringebær, mango…eller bare hvitvinseddik)

Salt og pepper

______________________________

Del nektarinene i to og fjern steinen. TIPS: Finn «sømmen» på nektarinen og la kniven skjære langs denne, så blir det lettere når du først vrir og så drar halvdelene fra hverandre.

Skjær nektarinene i skiver og ha dem i en liten bolle. Bland dem med olje, eddik, salt, pepper og noen hakkede mynteblader. La ligge et kvarters tid mens du forbereder resten.

Skjær småtomatene i to, snitt rødløken io fine strimler, og del reddiken i skiver.

Bland så alt sammen med nektarinene og dressingen, og tilsett flere mynteblader. Hvor mye? Så mye du liker.

Rist valnøttene lett i en panne (pass på, de brenner seg fort!), hakk dem grovt og strø over til slutt.

Skulle jeg ikke spist salaten for seg selv, hadde jeg hatt den til stekt eller grillet lyst kjøtt eller en hvilken som helst fisk. Eller til solvarm dachs, sånn som på bildet.

%d bloggere liker dette: