Potet Vegetar

Småpoteter i ostesaus, toppet med dill, dall og hallo

Og nu: Poteter i ostesaus! Eller er det en ostesaus med poteter oppi? Kanskje det siste. Mengden saus er raus. Ikke fordi det rimer, det trenger ikke rime for å være poesi, men fordi det er lekkert og noe en hver nordmann må elske. Hvorfor? Fordi nordmenn visstnok er et folk som er gladere i saus enn de fleste andre folk er. Vi får liksom ikke nok saus, dynker maten, drukner matren, dekker maten i såååås. Ja, det har jeg hørt bli sagt. Bare et rykte, helt sikkert, men ikke et rykte vi trenger benekte av skam. For hva skal vi med en stripe saus helt i randsonen av tallerkenen? Jeg vet ikke. Hvis vi ønsker tallerkner med et tynt mønster helt nær kanten, kan vi kjøpe dette. Vi trenger ikke lage border av tynn saus.

Hørte du på P4´s «Nytelsesfredag» nå på fredag? Jeg var der med denne ostesausen og potetene mine, som vikar for Christer Berens. En trivelig start på dagen, på alle måter. Så hyggelig å bli invitert. To varianter av potet med ostesaus lagde jeg: En toppet med dill, gressløk og lodderogn. En annen med babyspinat i sausen, og toppet med trøffelcips.

Den på bildet her er selve modervarianten. Der kjørte jeg også sausen med stavmikser etter at spinaten hadde falt sammen i sausen og bedt om nåde. Men det trenger du ikke gjøre, altså, det med stavmikser.

Som vinanbefaling på radio, ga jeg tysk chardonnay eller weissburgunder (vin i vinden, sa jeg). Men en litt moden, fyldig hvit burgund med bermepreg (smør og nøtt og nam) er også midt i blinken. Det samme kan en amerikansk chardonnay med nok friskhet og harmonisk eik være. 

Hvitt er godt her fordi retten trenger en syrlig kopmpis som frisker opp litt.

Vil du kanskje ha rødt til potetvarianten som toppes med trøffelchips eller ekte trøfler (Gud velsigne deg og din økonomi…)? Det er mye fett og karbo her, og siden både fett og karbo kan temme en noe tanninrik vin, så vil jeg helt enkelt foreslå en moden Barolo. Den tåler både ost, fløte og potet, den elsker trøffel, og siden jeg har fått den til pastaretter i Piemonte med samme tunge kropp som potetretten her, så gir jeg en stor tommel opp.

Får du f.eks tak i en Barolo fra 2016 er det topp. 

—————————-

Ingredienser til 4 tilbehør eller 2 egne retter som metter

500 g små nypoteter

3 dl kremfløte 

1 strøken ts maizena

150 g ost (gruyère, comte…fast ost med deilig nøttepreg og smelteevne. )

En skvis sitron.

Evt 1-2 never fersk spinat

En skvis sitron

Salt/pepper

Topping:

Dill

Gressløk

Løyrom/lodderogn/lakserogn/ørretrogn

Trøffelchips

Trøfler

—————————-

Kok potetene i godt saltet vann. Hell av vannet og damp potetene godt av. Legg et rent kjøkkenhåndkle over gryta så de holder seg lune.

Du kan også bruke kalde poteter fra dagen før, og gi dem en bruning i panna før de blir druknet i ostesaus.

Riv osten. Kok opp fløten med maizena og rør godt til det tykner. Tilsett revet ost. Smak til sausen med salt og masse grovkvernet pepper og sitron.

Ha de lune potetene over i en dyp skål og hell over sausen. Topp med toppings. Gjerne mer finrevet ost også.

Spis for seg selv eller server f.eks trøffelvarianten til kylling og rognevarianten til grillet eller stekt fisk.

%d bloggere liker dette: