Bærekraft Fisk Skalldyr Suppe

Laksesuppe på rekeskall. Beste jeg har laget.

Konsentrert, dyp, kompleks, rik og balansert. Kunne vært en vin, eller drømmeversjonen av meg selv, men er ei suppe på ett år gamle rekeskall fra frysern. Hvis du ikke allerede tilhører klubben av oss som ligner sosialt utfordrede personer i selskap der vi går rundt etter rekelaget og soper folks avfall ned i medbragt plastpose som siden forsvinner ned i håndveska (bruk en boks hvis du vil redde kloden…), så vit at døren er åpen for deg. Vi som har funnet rekeskallets iboende hemmelighet unner alle mennesker å oppleve samme smaksintense glede som en suppe laget på kraft fra rekelagets rester kan gi.

Reker har mye iboende sødme. Kanskje er det derfor smaken blir så digg dyp og rund. De gir dessuten veldig mye på kort tid. 20 minutter med kraftig kok under lokk er i grunnen nok. Akkurat som med meg når hverdagsstresset banker på døren.

Det finnes ikke strenge regler hos meg for hva slags fisk du bruker, men jeg hadde laks i frysern ved siden av rekeskallene, så da ble det så. Kjempegodt! Har du blåskjell kan du hive med skallene i kraften og kjøttet i suppa også. Vårløk kan erstattes med purre, og cherrytomater kan ertstattes med et par vanlige tomater skåret i terninger. Og dill kan erstattes av mer dill, eller av enda-enda mer dill.

La meg si dette om dill, en av mine favoritter: Dette er urtenes pinot noir. Litt skjør, ikke for glad i hete, delikat og til salgs i nydelige, aromatiske og smaksrike versjoner som kommer i bunt, eller i noen skrinne små potter med plast som knapt smaker gress.

Dill er ikke bare dill. Mitt råd er derfor å se etter bunter med ganske tykke stilker. Meny pleide å ha nydelig dill fra Skjærgården Gartneri, vet ikke om de har det lenger, men en sikker hest å satse på er alltid de selvstendige grønnsakshandlerne som ofte ligger på hjørner, østsiden av elva.

Vinanbefaling: Fyldig Alvarinho fra Minho i Portugal, med god frukt og litt krydder i tonene, eller en fresk og fruktig Riesling med moden og konsentret frukt, f.eks fra Pfalz. Du skal ikke skal være så vettaskremt for om det finnes ørlite grann mer enn 3 gram sukker i vinen hvis du er raus med chiliolje på toppen av suppa. Så lenge vinen er balansert med nok syre og friskhet ellers. Hvis fransk er din greie, så dra sørover i Frankrike og velg for eksempel hvite viner laget på druene Clairtette og Marsanne.

________________________________________

Ingredienser 2 rause middagsporsjoner

Kraft, ca 1 liter

2 liter rekeskall

Halvparten av en stor fennikel (resten går i selve suppa)

1 liten løk

3 hvitløksfedd

3 ss olivenolje

Stilkene fra en bunt dill

2 dl hvitvin

8 dl vann

Salt og pepper

Suppe

2 poteter

2 gulrøtter

Andre halvparten av den store fennikelen brukt til kraft (evt en hel liten)

1 ss smør

2 hvitløksfedd

1 ss tomatpuré

1 liter rekekraft

1/2 dl kremfløte

2 vårløk

8 cherrytomater

300-400 g laks

Masse frisk dill

Salt/pepper

Evt. chiliolje

________________________________________

Varm olivenoljen i en stor gryte. Fres rekeskallene på høy varme to minutt. Skru ned til medium varme. Tilsett fennikel, løk og hvitløk i halvgrove biter og la dem få et par minutter i gryta sammen med skallene.

Tilett vin til gryta og bruk to minutter på å koke vekk den rå alkoholsmaken. Tilsett vann og dillstilker, litt salt og pepper (kan godt bruke hele pepperkorn) og kok opp. Sett på lokk og la koke ca 20-30 minutter. Du kan smake underveis om konsentrasjonen på krafta begynner å bli til noe man er stolt av.

Mens kraften koker, skreller du poteter og gulerøtter og skjærer dem i fine små terninger som kan koke møre på 5 minutter senere. Skjær fennikelen i små terninger også. Del cherrytomatene i to, snitt vårløken i ringer og skjær fisken i terninger. Størrelsen på fisken skal være sånn at du lett får en bit på skjeen sammen med suppa. Du skal ikke trenge å dele opp fisken for mye med skjeen etter at den ligger i serveringskålen.

Når du kjenner at det er både konsetrasjon og deilig oumf! på krafta, siles den av i f.eks et desilitermål. Klem de sammenkokt råvarene godt ned i silen sånn at all smaksrik juice pipler ut og blir med videre i livet.

Skyll vekk rekefølehorn og lignende fra den store gryta, og gjør den klar for å lage selve suppa i.

Smelt en spiseskje smør i gryta. Fres potet, gulrot og fennikel på middels varme i smøret. Tilsett tomatpuré og finhakket hvitløk når grønnsakene er blanke og bittelitt møre. Fres to minutter og hell så på 1 liter kraft og fløten. Rør rundt og smak til med salt og pepper.

La det hele koke uten lokk til grønnsakene er halvmøre. Skru ned til putring og tilsett tomat, vårløk og dill herfra til evigheten. Etter to minutter skrur du helt ned til stillstand og har i fisken som får trekke to minutter. Sjekk med en gaffel om den er ferdig.

Anrett i skåler med mer dill og gjerne et drissel med chiliolje på toppen.

%d bloggere liker dette: