Indisk Kjøtt

Hel kylling korma med søtpotet garam masala

Først bedyrer jeg min kjærlighet til litervis med saus, for så rundt neste sving å lage en sauseløs variant av en indisk klassiker som har for vane å gi sausoholikere høy puls og problemer med å beherske seg av glede: Kylling korma. Altså, den engelske koloniserte varianten av korma er sausete, men i denne oppskriften er det snakk om noe annet.

Den kylling kormaen du skal møte her, har null saus eller nøtter eller fløte eller yoghurt. Ingen lubben skvulpete saus langs grytekanten. Den kylling kormaen her, involverer derimot en hel kylling, ferdig kormapaste og søtpotet inntullet i generøst med garam masala. Den såkalte sausen er ikke annet enn den juicen råvarene selv legger igjen i bunnen av gryta. Hvilket ikke er så rent lite hvis du unner deg en god kylling med saftig kjøtt og litt fett under skinnet.

Noen linjer med nerding: Ser man på selve ordet korma, så har det tydeligvis nada å gjøre med tykk, kremet saus å gjøre Derimot stammer ordet visstnok fra qormā, som er urdu og betyr braisere, som igjen betyr å brune en råvare før litt væske tilsettes og man fortsetter varmebehandlingen under lokk. Og det stopper ikke der. Vi kan se på iranske ghorme, tyrkiske kawurma eller azerbaijanske qovurma, så nærmer vi oss en slags etymologisk stamfar for kormaen sjøl. Fint lite tykk saus å spore i noen av disse.

Nok om det. Dere har mer bruk for et kvikkastips som omhandler lynrask og smakfull dipp. Dette tipset har jeg egenhendig stjælt av direktøren i Mills. Han er engelsk og elsker indisk mat (den logikken slår ikke alle, men if you know you know). Han viste meg en gang at man kan blande noen skjeer gresk/tyrkisk yoghurt med noen skjeer lime pickle fra glass (Pataks er merket. Finnes i ulike styrkegrader på «innvandrerbutikker»), og vips så har du en utrolig frisk, kremet indisk dipp med en intens smak av lime og digg chili. Trenger ikke tilsette noe mer. Jeg lover! Bruk den for eksempel som dipp til sprø pappadams. Eller på siden av indiske retter som ikke allerede svømmer i saus.

Hvis vi ikke var norske hadde vi kalt den noe sånn som «two ingredient indian dip sauce». Amazing!

Oppskriften på kyllingen og resten er også veldig enkel. Du trenger ikke engang bruke korma-paste. Du kan bruke tikka masala, jalfrezi, tandoori, eller vindaloo hvis du vil svette litt ekstra. Jeg valgte korma fordi den er skikkelig aromatisk, men har mild styrkegrad på chili.

En liten oppfordring helt til slutt: Putt skroget rett i frysern når det er ferdigribbet for kjøtt etter middagen. Så har du bein til en rund kraft senere. Akkurat som med rekeskallene, ikke sant? (Oppskrift på kraft av rekeskall her og her.)

Vintips til kormakyllingen: En amerikansk zinfandel har nok krydder, fylde og saft til å tåle både garams, masalas og kormas, og rolige nok tanniner til det lyse kyllingkjøttet. Gå helst for en som ikke bikker 13,5% i alkohol. Vil du ha hvitt er selvfølgelig en fyldigere, fruktigere og tørr riesling igjen et trygt forslag. En rosé med god konsetrasjon og litt struktur kan også funke. Hveteøl, pils eller IPA holder deg med noe trygt og godt på ølsiden, eller en ikke for søt norsk cider av høy kvalitet.

________________________________________

Ingredienser 4-5 porsjoner

700 g søtpotet (utgjør ca 2 stk.)

2 løk

1 hel hvitløk

1 strøken ss garam masala

Olivenolje

Salt og pepper

1 hel kylling (ca 2 kg)

3 ss korma paste (jeg bruker merket Pataks)

Ca 2 ss smør

Frisk koriander.

_______

Yoghurt og lime pickle-dipp:

2 dl gresk/tyrkisk yoghurt

1-2 ss lime pickle (fra Pataks)

___________________________________

Skrubb søtpotetene og skjær dem i tykke båter. Jeg deler dem først i to på langs, deretter deler jeg hver halvdel i tre. Legg dem i en gryte som har et lokk som tåler å stå i ovnen senere (typ Le Creuset).

Skrell løken og skjær den i tykke båter. Skrell alle hvitløksfeddene og la dem forbli hele.

Ha løk og hvitløksbåter sammen med søtpotetene i gryta og gni det hele inn med olje (jeg bruker ganske smaksnøytral olivenolje), garam masala, salt og pepper.

Skyll kyllingen med kaldt vann og tørk den godt inni og utenpå med tørkepapir.

Gni den inn med kormapaste i hver krik og krok. Legg den på toppen av søtpotet og løk/hvitløk. Finn frem en pakke kaldt smør og en ostehøvel. Skav over smør på kyllingen. Dryss/kvern over salt og pepper til slutt.

Sett på lokk og stek kyllingen midt i ovnen på 170 C, i 1 time og 15 minutter, hvis kyllingen er 2 kg. Ta så av lokket, skru ovnen på varmluft og la kyllingen steke 30-40 minutter til. Da blir skinnet sprøtt og godt.

Ta kyllingen ut og la den hvile i en egen ildfast form i 20 minutter!! Du kan velge mellom glovarm tørr kylling der all saften rant ut fordi du skar i den for tidlig, eller du kan velge en saftig og varm nok kylling som fikk sitt zen-øyeblikk. Potetene kan stå i den varme ovnen og vente selv om ovnen er avslått.

Mens kyllingen stekte, rørte du sammen de to magiske ingrediensene til lime pickle dipp. Kanskje pyntet du på toppen med litt olje fra picklesglasset og en kvast koriander.

Server kyllingen slik den er med sitt enkle tilbehør i samme gryta, frisk koriander og dippen. Kanskje litt nanbrød til å dyppe i stekesjyen?

%d bloggere liker dette: