Fisk Risotto Saus Skalldyr Suppe

Skalldyrkraft på rekeskall

Vi er på vei rett inn i reke- og grillsesongen. Er det ikke ting som grilles, så er det reker som pilles og legges på loff med majo. Grovt oppsummert.

De aller fleste er lynsraske med å pælme rekeskallene når innmaten er fortært. En gjenglemt søppelpose med et halvkilo rekeskall under kjøkkenbenken, er ingen gøyal ting å våkne til dagen derpå. Lite gjør kattepuser og bissevoffer så oppglødde av glede som den odøren, og mor så frenetisk med utluftingen.

Her skal du få et tips: kok dødsgod skalldyrkraft på rekeskallene. Nei, ikke på de daggamle i søpla, men på de som nettop er skrelt. Putt de tomme skallene med en gang i en pose når måltidet er over og du rydder av bordet. Sleng så posen i fryseren. Der holder skallene seg. Og når du så får tid, koker du kraft på dem. En kraft som er sinnsykt god til fiskesupper, fiskegryter, sauser eller for eksempel fisk- eller skalldyrrisotto. Du trenger med andre ord ikke flambere dyre hummer- eller krepseskall for å få gleden av en god, dyp skalldyrkraft. Det holder lenge med vår alles venn reka og hans gamle bekledning.

Rekeskallene har en litt søtlig smak, så jeg bruker ikke gulrot når jeg koker kraft på dem. Gulrot er som kjent også litt søt. Også bruker jeg tomatpuré/tomatkonsentrat fordi det tilfører syre og dybde til kraften.

Ingredienser til ca 2 liter kraft.

 • 1 liten purre, i grove biter
 • 1 liten fennikel, i grove biter
 • 2 selleristenger, i grove biter
 • 2 hvitløksfedd, grovhakket
 • 350–400 g rekeskall
 • 2 ss tomatkonsentrat eller tomatpuré
 • 2 dl hvitvin
 • 1,8 l vann

Fres purre, fennikel og selleristang i en klunk olivenolje på middels til høy varme. La det frese mens du rører ca. 5 minutter.

Tilsett hvitløk, rekeskall og tomatpuré og la det steke 2–3 minutter før du heller på hvitvinen og lar alkoholen fordampe.

Hell på vann, sett på lokk og la småkoke i 20–30 minutter.

Sil av kraften og vips så har du deilig skalldyrkraft som kostet deg et pill, en slikk og ingenting.

2 kommentarer på “Skalldyrkraft på rekeskall

 1. Camilla

  Steike meg!!! Denne kraften var knallgod!!! 😀 😀 😀
  Tusen takk for all inspirasjonen du sprer og takk for at du skriver så levende og skarpt 🙂

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: