Bakst eltefritt Frokost

Eltefritt gulrotbrød med gresskarkjerner og havrekli

Bakverk med gulrot blir alltid ekstra saftig. Og her får du en oppskrift som ikke bare gir supersaftig brød, men hvor du også får brukt opp gulrotrester etter juicing. For hva gjør man med alt kjøttet som blir igjen etter at man har laget seg en frokostjuice? Der det sitter masse gode næringsstoffer og vitaminer? Dumt å kaste disse i søpla.

En frokostjuice jeg pleier å lage, inneholder som regel eple, gulrot, mye ingefær og sitron. Når jeg skal ha gulrotrester til brødet, juicer jeg bare gulrøttene først og heller kjøttet i en bolle som jeg setter i kjøleskapet til baking senere. Så fortsetter jeg med å juice de andre ingrediensene.

Hvis du ikke har juicemaskin og vil bruke finrevne gulrøtter, må du presse ut så mye av væsken som mulig fra de revne gulrøttene. I motsetning til revne gulrøtter, er kjøttet man får etter juicing helt dehydrert. Hvis du ikke presser ut væsken, må du redusere og se an vannmengden som tilsettes deigen. Ellers kan brødet bli for tungt, kompakt og føles mer rått enn saftig.

_____________________________________________________

Ingredienser

350 g hvetemel

100 g havrekli

50 g gresskarkjerner

80 g revet gulrot

1 liten ts tørrgjær

1 god klype salt

4–4,5 dl lunkent vann

____________________________________________________

Bland alle tørre ingredienser godt med finrevet gulrot. La gulroten få bli ordentlig oppsmuldret og inkorporert i melet.

Tilsett vannet og rør lett sammen til en klissete, men ikke våt eller flytende deig.

Dekk bollen med plast og la deigen heve på kjøkkenbenken i 10–12 timer.

Velt deigen ut på et godt melet bord. Fold deigen fire ganger inn mot midten og snu den rundt så den får skjøten ned. Sett bollen over deigen og la den etterheve 30 minutter.

Sett en jerngryte med lokk som tåler høy temperatur midt i ovnen på rist. Sett ovnen på 250 grader.

Når ovnen og gryten er varmet opp, bretter du deigen fire ganger til inn mot midten av den selv før du tar ut gryten og får deigen oppi den med skjøten ned. Stek brødet først med lokk i 30 minutter på 250 grader. Skru deretter ovnen ned til 230 grader og stek brødet uten lokk 15 minutter.

Avkjøl brødet på rist før du skjærer i det. Fordi det er ekstra saftig, bør du unngå å skjære i det mens det fremdeles er varmt. Da kan det bli presset sammen og føles kompakt.

%d bloggere liker dette: