Kjøttfri mandag Potet Salater Tilbehør Vegetar

Potet- og spinatsalat med førti gram urter

Så mange poteter, så mange potetsalater å bruke dem i. Jeg kan elske en hvilken som helst sommerbuffet, så lenge det står en potetsalat av et eller annet slag i midten. Om den er laget med kremet base av majo og rømme, med eddik og olje, rødløk eller purre, dill eller basilikum, oliven eller kapers…Jeg vil ha den.

I tillegg til at poteten er akkurat det den er (en potet) som lett omstiller seg og jobber på lag med alskens andre smaker og ingredienser, så kommer den med en metthetsgaranti. Hvis resten av koldtbordet er grønn salat og det du mistenker er for lite av alt annet, så følg mitt råd og sikre deg en real porsjon potetsalat. Sulten er stillet, kvelden er reddet.

Ok, det står 40 gram urter i denne oppskriften. Må det være pinlig nøyaktig? Nei. Men bruk såpass mye at det setter sitt preg. Et lite dryss på toppen er ikke tanken her. Urtene er en del av opplevelsen, for å benytte et moderne begrep som blir brukt på det meste i våre dager.

En fantastisk reise i urter. Dét er hva vi bestreber oss på her.

Spinaten kan du skippe hvis du vil, men hvorfor vil du det, egentlig? Kanskje fordi noen ikke er så glad i spinat. Typen løk kan varieres over villt og hemningsløst også. Purre, vårløk, sjalottløk, kanskje til og med litt ramsløk, men da bør du være varsom på mengden.

Må det være koriander, mynte og persille? Nei, egentlig ikke, men dette vil allitid være en hellig treenighet i min urtebibel, og slike størrelser skal man ikke kimse av. Bare styr unna de kraftigste og røffeste urtene som rosmarin, salvie, timian og oregano. De egner seg bedre til retter som skal varmebehandles, eller i beskjedne rå porsjoner.

At potetene er godt lune når olje, eddik og urter blandes inn, er et viktig moment. På samme måte som varme mennesker er åpne, lettere tar til seg og absorberer det som kommer deres vei, gjør poteten det samme.

Nyt selvfølgelig denne til grillmaten, både fisk, kjøtt og grønt. Eller la den spille hovedrollen med et stekt egg på toppen. Til helstekt kylling? Ja-ja-ja! Jeg hadde guanciale til overs og toppet den med dette før speilegget kom svevende. Noen krydrede, stekte kikerter istedet for gris har jeg også veldig trua på her.

__________________________

Ingredienser

500 g potet

150 g frisk spinat

1 liten rødløk

2 stilker stangselleri

0,5 dl god olivenolje

1 ss eplesidereddik (kan byttes ut med hvitvinseddik/rødvinseddik)

40 g blanding med frisk mynte, persille (bred eller krus), koriander

Salt/pepper

_________________________

Skrell og skjær potene i terninger. Nypoteter med fint skall? Bestem selv om du vil beholde det på. Personlig er jeg ikke megafan av den lett bitre smaken fra skall. Dessuten hindrer det maks absorbering av smaker fra det andre. Dekk potetene akkurat med vann (salt i vannet, ja) og kok dem møre. Legg spinaten oppå potetene det siste minuttet, sett på lokket igjen og la spinaten forvelle/falle sammen. Hell av vannet (jeg bruker dørslag) og damp godt av.

Finhakk urtene, stangsellerien og rødløken.

Bland olje, eddik, urter, stangselleri og rødløk med lun potet og spinat. Vend godt sammen. Smak så til med salt og masse grovkvernet sort pepper, eventuelt mer eddik.

Mer er det ikke å si.

%d bloggere liker dette: