Guanciale Salater sommer

Egentlig en panzanella, men med bacon og feta og litt til

Jeg elsker at man kan kalle dette en salat. Bacon, ost, brød…ok, tomat og løk er også med, men vi er fremdeles på grensen av hva som er helt salatsant. I følge Cambridge dictionary, er salat a mixture of uncooked vegetables, usually including lettuce, eaten either as a separate dish or with other food. Som sagt, vi er helt på grensen. Men så lenge schylling og schedelig er gangbart i språket, vil dette dere opplever her være en salat i min verden.

Jeg fant inspirasjonen da jeg skulle bestille bord på Roscioli i Roma for et par måneder siden, og samtidig sjekket menyen deres. Uten å være detektiv, antar jeg at de ganske sikkert har tatt utgangspunkt i en tradisjonell italiensk panzanella.

Panzanella er en brød- og tomatsalat som gir daggammelt brød nytt liv, og deretter lar det stedes til verdig hvile i magen, ikke på dynga. Typisk husmorgreie fra et Italia der penger i mange år ikke vokste på trær, men tomater var det nok av.

Hvis du fikk veldig lyst på denne salaten nå, og bare har ferskt brød (stakkars deg), gjør det ingen ting. Det fine bare, med litt tørt brød, er at det lettere suger til seg olje, eddik, tomatsaft, baconfett og smak generelt.

Og en liten ting til: jeg brukte altså guanciale, og ikke bacon. Men jeg vet at bacon er en smule enklere for de fleste både å finne, og påspandere. Pancetta er selvfølgelig også midt i blinken.

__________________________

Ingredienser 2-3 porsjoner

300 g små tomater

100 g daggammelt brød

100 g grillet paprika fra glass

1/2 rødløk (eller 1 liten)

3 ss extra virgin olivenolje

1 ss hvitvins/rødvinseddik

100 g guanciale/pancetta/bacon

100 g fetaost

1 ss kapers

Basilikum

Sort grovkvernet pepper

______________________________

Skjær guanciale/bacon/pancetta i små terninger og stek dem sprø i en panne. Sett til side.

Del tomatene i to, skjær den grillede paprikaen i strimler, det samme med rødløken, og del brødet i terninger på størrelse med en liten munnfull (riv eller skjær). Ha alt i en bolle.

Tilsett olivenolje, eddik, grovkvernet sort pepper og kapers til bollen, og bland godt sammen. Ha så guanciale/bacon/pancetta oppi bollen og bland sammen igjen. Kanskje vil du ha med noe av stekefettet? Det ville jeg! Smak deg frem selv.

Tilslutt vender du lett inn smuldret feta og friske basilikumsblader.

Salt? Tror jeg neppe du trenger. Feta, kapers og speket gris gir nok.

Om den lar seg spare til dagen etter og matpakka? Ja visst! Skal du lage den dagen i forveien til et selskap, så vent med å tilsette feta og basilikum til like før servering.

%d bloggere liker dette: