Asiatisk Indisk Linser&bønner

Tikka masala med linser, grønnsaker og kyllingboller

Som en skurk vender jeg tilbake til åstedet der Pattaks ferdige currypaste venter. Denne gangen tikka masala. Slett ikke vanlig til bruk i supper eller linsegryter, vil jeg anta, men der har jeg allerede beveget meg så langt ut på den indiske glattisen, at det bare er å fortsette.

For dere husker kanskje kormasuppen? Dere kan lese mer om den her: Kormasuppe (går det an..?)

Kort oppsummert: det er ikke «riktig» å bruke sånne indiske currypaster i supper eller linsegryter. Men når det smaker så godt som det faktisk gjør, uten særlig innsats på en hverdag, synes jeg ikke man skal ta hensyn til «riktig».

Dette her er en sunn og mettende smaksbombe som du lager raskt på en hverdag. Bollene av kyllingkjøttdeig er et tilleggsmoment du dropper hvis du vil ha ren veggis. Sier vel i grunnen seg selv.

Om dette skal være en litt fyldigere linsegryte (dhal) eller en finpurert linsesuppe, er også opp til deg. Hvor mye du lar stavmikseren få jobbe i gryta avgjør den saken. Som bildet her avslører gikk jeg for den fyldigere linsegrytevarianten.

To ord om valget av grønnsaker: Ikke vær rigid. Ta noe av det du må få brukt opp. Det er det fine med sånne purerte supper som står stødig på kraftige kryddersmaker. Du trenger ikke plukke de fjongeste, nyeste grønnsakene. Jeg brukte gulrot, løk, sellerirot og spinat. Men du har kanskje gulrot, paprika, selleristang og grønnkål i kjøleskapet. Ikke bruk tid på å angste over om de kan brukes. Det kan de!

Mengdeanvisningen her er bitte litt veiledende. Blir suppa for tjukk kan du justere med kraft/vann/buljong. Blir den for tynn…så spiser du og koser deg likevel.

_______________________________________

Ingredienser 4 porsjoner

Suppe:

5 gulrøtter

100 g sellerirot

1 løk

4 hvitløksfedd

1,5 dl ukokte små røde linser

1-2 ss tikka masala paste fra Pattaks (smak deg frem)

100 g frisk spinat

1,2 l vann

1 buljongterning (grønnsak/kylling/høns)

Salt/pepper

Gresk yoghurt, frisk koriander og chiliolje til topping

Kyllingboller:

400 g kyllingkjøttdeig

2 hvitløksfedd

1 toppet ts garam masala

1 liten neve finhakket frisk koriander

Salt/pepper

_____________________________________________

Skrell, vask og skjær gulrøtter og sellerirot i terninger. Hakk løk og hvitløk. Hvitløken trenger ikke være finhakket, den skal uansett kokes sønder og sammen og moses etterpå.

Skyll linsene med kaldt rennende vann.

Fres gulrot, sellerirot, løk og hvitløk i en klunk olivenolje et par minutter. Tilsett linser og tikka masala currypaste. Stek under omrøring et par minutter så aromaene i pasten våkner.

Hell på vann og ha oppi buljongterningen. Kok opp og smak en gang på hvor mye salt og pepper som trengs.

Sett på lokk og la det koke mørt, det tar 15-20 minutter. Det viktigste er at linsene er helt møre. Grønnsakene kan godt ha noe tyggemotstand.

Lag kyllingboller mens suppa koker.

Bland alle ingrediensene lett i en bolle til en jevn masse. Bruk teskje til å forme små kjøttboller som du steker på middels varme i olje i en stekepanne. Du kan også legge alle bollene utover på et bakepapir på et stekebrett, og steke dem 15 min midt i ovnen på 200 C i forvarmet ovn.

Du trenger ikke gjennomstek dem. De skal få trekke de siste minuttene i suppa og blir ferdige der.

Tilbake til suppa: Ta gryten av plata og kjør suppa til ønsket konsistens med stavmikser. Smak til med salt.

Hakk den friske spinaten og ha den så i suppa. Tilsett kyllingbollene også og la det hele småputre i 5 minutter.

Server med yoghurt, chiliolje og masse frisk koriander.

%d bloggere liker dette: