Kjøttfri mandag Pasta Vegetar

Småspicy grønnkålpasta med oliven, kapers, fløte og tomat

Til slutt ble det for mye å bare passivt observere den ene pastaretten etter den andre på instagram, basert på hvitløk, løk, chili, tomatpuré og fløte. Alle skjønner jo at det blir dødsgodt. Alle (les: meg) skjønner derimot ikke at de mye raskere må komme seg ut på kjøkkenet og lage tilsvarende selv. Men til slutt tok jeg til vettet, og her er resultatet.

Det er ikke mye vitenskap og planlegging bak denne. Den sprang ut av akutt hunger i heimen og en rask sortering av rusk og rask i kjøleskapet. Det håper jeg kan inspirere dere også.

Altså: Hvis du har noe løk, hvitløk, tomatpuré og en fløteskvett, så har du en gullbase du kan smøre inn en hvilken som helst sinnsstemning og pasta med. Har du grønnsaker som er kommet i overgangsalderen, er det bare å ta med et utvalg av disse i gryta også. De er mer enn gode nok. Ikke vær dum, ikke la dem ligge til de mugner. Som en som nå selv har fått det svart på hvitt at hun er på stø kurs inn i overgangsalderen, kan jeg love at en sånn her tomat-fløte-chili-hvitløk-saus er et høyverdig og nydelig sted å svøpes for både moden brokkoli, grønnkål, paprika, fennikel eller spinat, for eksempel. I mitt tilfelle ble det grønnkål.

Alt med denne retten er tilfredsstillende. Den er litt hot, den er litt kremet, den er litt tangy, den er salt, den har umami, den har pasta. Hvor hot du vil ha den, er opp til deg. Jeg liker best at den bare gir en lett kulør i kinnene og et par svettedråper i hårfestet. Jeg trenger ikke svette helt ned til anklene når jeg spiser den. Det overlater jeg glatt til nattesvettehormonfeen å ta seg av.

If you know, you know. Velkommen i klubben!

_____________________________________

Ingredienser 2 porsjoner

(Veiledende mengde)

3 sjalottløk

4 hvitløksfedd

1/4 rød chili med frø

3 ss tomatpuré

50-100 g grønnkål

10 kalamataoliven uten stein

2 ts kapers

1/2 ts sukker

1,5 dl kremfløte

Litt pastavann

Olivenolje eller smør

______________________________

Sett over vann til pastaen med en gang. Sausen går fort å lage og er klart omtrent samtidig med pastaen.

Skjær sjalottløken i strimler og finhakk hvitløk og chili. Hakk oliven og kapers også, men ikke for fint. Skjær grønnkålen i strimler. Stek dem i en real klunk med olivenolje eller en ganske skamløs mengde smør til sjalottløken er myk.

Tilsett tomatpuré og sukker, og fres et par minutter til. Ha i grønnkålstrimlene, oliven og kapers. La det steke til grønnkålen faller sammen, ca et minutt.

Hell på fløten og et par sleiver av pastavannet. La det småputre mens du rører og ser det tykne.

Bland inn nykokt pasta som er kokt en smule hardere enn al dente. La pastaen få surre sammen med sausen på lav varme mens du rører. Det er nok ikke mye saus å snakke om , men det vi vil få til her, er at det som er av saus får klebe seg ordentlig til pastaen.

Server med noen striper god olivenolje og finrevet parmesan.

%d bloggere liker dette: