Litt sunnere Salater Skalldyr Småretter og forretter sommer

Fennikel- og appelsinsalat med reker og dill

Kanskje ikke en innlysende kombinasjon av råvarer for mange, og desto mer spennende. Her snakker vi enkelt, men likevel med en wow-faktor fordi det er så gøy at disse tingene passer så godt sammen.

Det sies igjen og igjen at skalldyr har en egen iboende sødme. Det er helt sant, og derfor tåler de litt sødme fra andre komponeneter i en rett også, sånn som appelsinen her. Faktisk trenger man ikke være livredd for en vin med ordentlig moden, sødmefull frukt heller når man skal matche den med for eksempel reker. Ikke en søt vin, med det trenger ikke alltid være en vin som får emaljen til å smuldre på første slurk og spyttproduksjonen til å konkurrere med Fontana di Trevi. En vin fra et noe varmere klima, eller en tysk riesling med ørlite restsødme, er det jeg sikter til.

I Frankrike er visstnok grapefrukt og skalldyr en ikke uvanlig kombinasjon. Jeg sier visstnok, for dette er bare noe jeg ble fortalt en gang. Sødmen i skalldyr klapper bitterheten i grapefrukt med hårene, og demper den. Derfor høres komboen sannsynlig ut. Jeg er ikke så glad i grapefrukt selv, derfor ble det appelsin her hos meg.

Om rekene: Hvilke reker du bruker, er opp til deg. Reker med skall som du piller av selv (frys ned skallene og kok kraft på dem senere), er selvfølgelig det beste, men ingen får stryk hvis de heller velger ferdigpillede på glass eller boks. Kjenn etter på lommeboka hva du kan tillate deg. Denne retten blir så dyr eller billig som rekene er.

Mer er det ikke å si.

________________________________

Ingredienser 2 porsjoner

1 fennikel

2 appelsiner

100 g reker

Noen rødløkringer

Dill

Sitronsaft

God olivenolje

Salt/pepper

________________________________

Skjær fennikelen i så tynne skiver du klarer, gjerne på mandolin hvis du har det.

Skrell appelsinen og skjær den i tynne skiver. Hvis du er dreven på kjøkkenet, og er eller alltid har drømt om å være kirurg, så kan du skjære sånne lekre fileter av hver appelsinbåt (if you know, you know…).

I en stor bolle pisker du samme olivenolje, saften av en halv appelsin, en skvis sitronsaft, salt og pepper. Smak til med appelsin, sitron og salt til du får en balanse du liker.

Ha appelsin, fennikel og finhakket dill i bollen, og vend det lett med dressingen.

Anrett salaten på tallerkener og fordel rekene på toppen. Litt mer dill, noen rødløkskiver, og så er det klart.

%d bloggere liker dette: