Risotto

Risotto med jordskokk, sopp og chorizo

Jeg trodde jeg var lei av risotto. Men det var bare til jeg igjen lagde risotto og ikke var lei av det lell, viste det seg. Det tar fremdeles bare 20 minutter fra første øse med kraft går i gryta, til risottoen er klar. Overkommelig, altså. Som med pasta kan nesten alt puttes i en risotto og bli mer eller mindre godt, eller beint frem uforglemmelig digg.

En slags nyhet før oppskriften:

Den som følger meg på Instagram vet at jeg er i gang med å tømme fra bakerst av skap, skuffer, kjøl og frys på kjøkkenet. Inspirert og dyttet i riktig retning av Mari Hult som driver matbloggen Vegetarbloggen. Hun gjorde et intervju med NRK.no forrige uke, hvor hun fortalte at hun nå gikk inn for en type boikott av dagligvarebutikkene, og ikke ville kjøpe mer mat før hun hadde spist opp det hun hadde i skuffer og skap. Godt hjulpet med egendyrkede eller selvplukkede grønnsaker, frukt, bær osv. Dere kan lese hele intervjuet her: Skal leve en måned uten å kjøpe mat. En hashtag hun har benyttet er #ikkekjøpemat.

Jeg tror vi er mange som kan ha godt av en sånn kjøkken-katarsis. Starten av august, kanskje siste feriedager for mange, er dessuten en fin tid for å starte på noe nytt. Renske ut, ta tre dype innpust og se hva man har i livet før man stapper inn noe mer. En ny bevisstgjøring etter fravær av hverdag.

Det er snodig, for da jeg hadde en spørsmålrunde på Instagram i ferien, fikk jeg spørsmål om hvor lenge jeg ville klart meg kun på det jeg har i skuffer og skap. Flere uker, svarte jeg og var litt stolt, for jeg tenkte at det vitnet om et slags matvett å være forberedt på krig eller annen katastrofe. Alltid finne masse å gnage på innerst bak havregryn, eller nederst inn under de frosne beinrestene som skulle bli kraft en gang, var det ikke det de skulle bli…?

Viste seg at det var det motsatte av matvett, kanskje? Å ha skapene godt fylt opp av råvarer man har glemt alt om. Så nå eter vi det opp! Og siden jeg bare skal være hjemme en uke til før jeg må ut på landevegen igjen, passer det bra å få tømt grønnsaksskuffen og annet småtjafs også.

Jeg skal ta opp igjen tråden her, med flere detaljer for planen utover høsten, men i første runde nå får dere oppskriften på en smakfull sak som ble tryllet frem av tager-hva-man-haver-prinsippet i går kveld.

Hele poenget er å bruke det man allerede har, men likevel lage så god mat at man en annen gang vil handle inn i ens ærend. Så hvis du ikke har tørket sopp, så bruker du vanlig sopp, hvis det finnes i ditt skap. Har du ikke chorizo, har du kanskje noe salami, bacon, skinke, hva vet jeg. Eller ikke noe kjøtt i det hele tatt. Ikke jordskokk, sier du? Da dropper du det. Kanskje du har en bit sellerirot, persillerot, kålrot, gulrot? Pastinak?

En ting å merke seg: jeg steker all sopp og litt av chorizo´n i smør og har på toppen før servering. Ikke dropp det punktet. Det bidrar med mer kontrast til smaksbildet og tilfører en annen tekstur. Da blir det vipps! noe mer enn bare en sammenkokt restesmørje.

Kort til slutt: Jordskokk i risotto = For alltid kjærleik! Jeg har en oppskrift til her: Risotto med smørstekt jordskokk og Västerbottenost.

_______________________________________________________

Ingredienser 2 store porsjoner

30-50 g tørket sopp

1 liten løk, hakket

2 hvitløksfedd, finhakket

150 g jordskokk

80-100 g chorizo

1 ss smør

2 dl risottoris

0,8 – 1 liter glovarm kraft eller buljong (kylling/høns/grønnsak…det du har eller foretrekker)

Salt/pepper/parmesan

___________________________________________

Legg den tørkede soppen i en bolle og dekk den med godt og varmt vann. La det trekke 10-20 minutter. Hvis du har dårlig tid, hvilket jeg hadde, kan du fremskynde prosessen med å bruke kokende vann. Sil kraften over i et desilitermål og hakk soppen i mindre biter hvis det er snakk om større sopper.

Skjær chorizopølsen i små terninger. Ca 1/3 skal stekes sammen med soppen i en real spiseskje med godt smør til det er brunt og småsprøtt.

Skrell jordskokken og del den i mindre terninger.

Varm opp litt olje i en gryte og fres chorizo, løk, hvitløk og jordskokk på middels varme et par minutter. Tilsett risen og la den frese med et minutt eller to.

Så begynner du med den glovarme kraften/buljongen. Hell på til det så vidt dekker ingrediensene i gryta. La det småputre og drikke av kraften til det er nesten drukket opp før du tilsetter en ny runde med kraft/buljong. Forsett sånn til risen er al dente, og da mener jeg al dente, ikke bløt. Den skal henge igjen i jekselen når du tygger på den. Du trenger ikke røre hele tiden, så lenge varmen er på putrestadiet.

Fordel den ferdige risottoen i dype tallerkner, fordel oppvarmet sopp og chorizo over, og til slutt et dryss med en hvilken som helst fast, smaksrik ost.


Oppdag mer fra Maj-Britt Aagaard

Abonner for å få de siste innleggene til din e-postboks.

Oppdag mer fra Maj-Britt Aagaard

Abonner nå for å fortsette å lese og få tilgang til hele arkivet.

Fortsett å lese

Oppdag mer fra Maj-Britt Aagaard

Abonner nå for å fortsette å lese og få tilgang til hele arkivet.

Fortsett å lese