Bærekraft Salater Småretter og forretter

Tunfisksalat med potet, pepperrot, rødbeter og kapers

Ryddesjauen i kjøkkenskuffer og skap fortsetter, og vi er nå kommet til tunfisken med en veiledende oppskrift. Eller var det pepperroten på tube vi endelig skulle til livs? Eller den bitte lille mengden med kokte poteter? Eller de syltede rødbetene fra Nora som man kjøper hver jul for å ha til rakfisk og annet julefôr? (Nei, jeg sylter ikke egne rødbeter. Og jeg trenger heller ikke få høre hvor mye enklere og bedre det er.)

En salat er en fin måte å samle ditt og datt på til noe smakfullt og mettende. Salat høres i tillegg sunt ut, selv om det både kan være friterte elementer i den og dressing basert på majones og rømme. Og en sånn kremet dressing er en fiffig måte å få brukt opp slatter av rømme, yoghurt, kesam, majones og annet i samme kategori. Så det har jeg gjort her. Kanskje har du også noen glass med syltede greier som du heller aldri klarer å tømme helt før det ber om det selv gjennom hule rop fra bak oksiderte skrulokk (kapers er ikke i min kategori for sånne ting, for kapers går unna her heime).

Men ellers:

Rødbeter, oliven, sylteagurk, chutney, pickles, syltede småløk, pesto, soltørket tomat, tapenade…hakk det opp og putt det i en kremet dressing. Ikke alle disse i én og samme dressing, så klart, men i fornuftige kombinasjoner. I tillegg finnes pepperrot på tube, og jeg elsker pepperrot i alle former, men hvor ofte spiser jeg det? Ikke ofte nok, og derfor blir tuben med en av mine favorittingredienser, som smaker av nordiske årstider, alltid liggende å lengte etter mer oppmerksomhet (vit da også at fersk hel pepperrot kan fryses ned).

På fiskefronten var jeg så heldig denne gangen å ha et åpnet, men ikke helt fortært glass av kvalitetstunfisk, medbragt fra sommerens utenlandsferie. Du vet, sånne store kjøttfulle biter nedlagt på en god olivenolje, som koster en bondegård her hjemme. Kanskje du har noen mer ordinære bokser med tunfisk i tørrskapet som bør brukes? Eller kokt fisk fra i går som ikke er nok til en hel middag, men for mye å kaste i søpla? Eller småtjafsete gravlaks og røkelaks som ønsker seg en verdig avslutning? Noen vil kanskje spørre om sardiner går i denne oppskriften. På det svarer jeg mnjææææ. Kanskje. Ikke optimalt, men hvem vet?

Til slutt fikk den lille resten med kokte potetbiter også bli med. De metter og gir salaten et snev av Nicoise.

Og slik varte sommeren litt lenger.

________________________

Ingredienser 2 porsjoner

1 hjertesalat

1 boks tunfisk

1 stor kokt potet

4 ss rømme/kesam/crème fraîche

2 ss gresk yoghurt

1 ss majones

1 ss pepperrot fra tube

1/2 ts sukker

1 god skvis sitron

2 ts lett hakket kapers

2 ss finhakket syltet rødbete

2 ss finhakket rødløk

Salt og pepper

___________________________

Fordel salatbladene utover på et fat. Legg fisk og potetbiter oppå salaten.

Bland sammen rømme, yoghurt, majones og pepperrot i en bolle. Smak til med sukker, sitron, salt og pepper.

Rør inn hakket kapers, rødbete og rødløk. Fordel dressingen utover fisk, potet og salat.

Topp det hele med litt mer hakket rødbete, rødløk og hele kapers. Hvis du bruker fersk pepperrot er det bare å la det snø rikelig av dette over helt til slutt.


Oppdag mer fra Maj-Britt Aagaard

Abonner for å få de siste innleggene til din e-postboks.

Oppdag mer fra Maj-Britt Aagaard

Abonner nå for å fortsette å lese og få tilgang til hele arkivet.

Fortsett å lese

Oppdag mer fra Maj-Britt Aagaard

Abonner nå for å fortsette å lese og få tilgang til hele arkivet.

Fortsett å lese