Belgfrukter italiensk Linser&bønner Pasta Suppe

Pasta e ceci – Suppe med pasta og kikerter

Pasta og kikerter høres ut som en pussig kombo for noen, men jeg lover at det svinger av denne. Her får dere en klassisk suppe, eller gryte, som finnes i ulike varianter i flere av Italias regioner. Min oppskrift tar utgangspunkt i den jeg kjenner fra Lazio og Roma.

Første gang jeg så pasta e ceci på en meny i Roma for godt over 10 år siden, syntes jeg det hørtes rart ut å ha kikerter sammen med pasta. Jeg bestilte den ikke, for å si det sånn. De melne og mettende belgfruktene opp mot enda tyngre karbohydrater som pasta. Bleike greier, begge deler, tenkte jeg. Det hørtes tungt og noe smakløst ut. Senere er tvilen blitt gjort til skamme. Pasta e ceci er overraskende lett på foten og smakfull, samtidig som du blir ordentlig god og mett.

Her hos meg er den blitt en favoritt, men da kommer vi ikke utenom at smaksdybden får et solid dytt opp til smakshimmelen fordi jeg bruker ordentlig kraft. Selvfølgelig kan du bruke buljongterning eller flytende buljong fra flaske som blandes med vann, men hvis du en gang har kokt kraft og ikke helt vet hva du skal bruke den til, du bare kokte den for å føle deg flink, så husk at pasta e ceci finnes og lengter etter deg!

Pasta e ceci er også med i kokeboka mi «Kjøkkonomisk» som kommer til høsten.

Det varierer veldig hva som blir med i suppa i tillegg til kikerter og små pasta, men det skal ikke være for komplisert. Jeg har sett oppskrifter med og uten kål av ymse slag, ansjos, guanciale (speket svinekjake), stangselleri, og tomatpuré i stedet for fersk tomat. Og vil du ta en avstikker som ikke fører deg helt på bærtur, bare til andre regioner enn Lazio, så kan du bruke bønner i stedet for kikerter. Men da er du over i det som hete pasta e fagioli. Eller du kan bruke linser og kalle det pasta e lenticchie, slik det finnes klassiske oppskrifter på i Puglia, blant annet.

En italiensk husmor vil muligens rope opp om at disse tre nevnte variantene av suppen er like forskjellige som Jesus´ 12 disipler, men det bryr vi oss ikke om. Vi tar friheter og det vi har tilgjengelig! Akkurat slik de gjorde, de som fant opp disse suppene, og Gud velsigne dem for det.

Hvis du ikke vil bruke hodekål, kan du bruke alle andre typer kål, eller til og med fersk spinat. Har du ikke nok kraft til en full gryte, så bruker du det du har og sper med buljong. Har du ikke makaroni, så bruk en annen type liten pasta. Og hva med kikertene? Kan de være fra boks? Selvfølgelig, men de beste kikertene kommer alltid til å være de du bløtlegger og koker selv. Jeg forklarer deg hvordan du bløtlegger og koker belgfrukter her: Sånn tilbereder du tørkede bønner og kikerter.

____________________________

Ingredienser 4 porsjoner

1 stor løk

3 hvitløkfedd

4-5 store tomater, hakket grovt (kan erstattes av 1 boks hakket tomat)

Ca 400 g kokte kikerter (1 boks, godt avrent og skyldt i kaldt vann)

1 god kvast finhakket frisk rosmarin (kan erstattes av en teskje tørket rosmarin eller timian)

6-7 dl kraft eller buljong (høne, kylling, grønnsak)

2 dl ukokt makaroni

200 g hodekål, spinat, grønnkål, i strimler eller mindre biter

__________________________________

Grovhakk tomatene.

Hakk løken og finhakk hvitløken. Stek dem så i olivenolje på medium varme i en stor gryte til løken er myk. Ikke la det bli brunt.

Ha grovhakket tomat og finhakket rosmarin i gryta og la det steke med til tomatene har falt litt sammen.

Ha i kikerter, makaroni og hodekål. Hell på buljong/kraft. Kok opp og smak kokekraften til med salt og pepper før du setter på lokk og lar det koke så lenge at makaronien blir al dente (5-7 minutter, les på pakken).

Hvis du bruker grønnkål eller spinat, har du det i gryta når makaronien er nesten helt ferdig. Sett på lokket og la det forvelle i gryta de siste 2-3 minuttene.

Server med en sveip olivenolje og revet ost på toppen. Parmesan eller pecorino er prima, men her kan også revet ordinær gulostskalk få en siste meningsfull jobb.


Oppdag mer fra Maj-Britt Aagaard

Abonner for å få de siste innleggene til din e-postboks.

Oppdag mer fra Maj-Britt Aagaard

Abonner nå for å fortsette å lese og få tilgang til hele arkivet.

Fortsett å lese

Oppdag mer fra Maj-Britt Aagaard

Abonner nå for å fortsette å lese og få tilgang til hele arkivet.

Fortsett å lese