Fisk Kjøtt Småretter og forretter

Nypotet-tapas med sild eller spekeskinke og rømme

For en lykkelig og rank nypotetskive! Med sild, hardkokt egg, rømme og gressløk på ryggen. Venter bare på å bli satt tenna i, så er dens lykke fullkommen.

Disse munnfullene passer både som appetittvekkere eller som enkel lunsj. Hos meg fungerte de denne gangen som sistnevnte, og da laget jeg et helt fat som det bare var for alle å forsyne seg av.

Olivia synes sild er merkelige greier, og selv om jeg vanligvis ikke er særlig ettergivende når det dukker opp sutrete preferanser i matveien, så finnes det visse matvarer jeg gir amnesti for. Sild er en av dem. Og når vi nå dessuten hadde innmari god spekeskinke, var vi plutselig flere enn barnet som mente at poteten burde ris av annet enn bare fisk.

Ingredienser til 4 personer:

  • 6 nypoteter. Beregn 2 poteter per pers. hvis dette skal være en lunsj og dere bare er kvinnfolk tilstede. Hvis det dukker opp menn, tror jeg du må beregne en potet ekstra til dem. 1 potet per pers. hvis dette bare skal være en munnfull til ølen i sola.
  • 1-2 hardkokte egg, finhakket
  • Rømme
  • Finhakket gressløk
  • God spekeskinke i små terninger, eller sild i munnfullstykker. Jeg brukte svensk matjessild som er så god at jeg blir helt tussete. Men bruk gjerne norsk kryddersild eller annen marinert sild du liker. Ansjos går også fint an, den krydrede varianten.

Kok potetene i godt saltet vann, med skallet på. La dem kjøle seg godt ned før du skjærer dem i tykke skiver og legger dem på et fat.

Tørk sildefiletene med et kjøkkenpapir. Er de dryppende våte av lake når du legger dem på potetskivene lager de bare lage søl.

Skjær silden i biter som passer akkurat på ryggen til potetskiven. Dander en dæsj rømme på silda, litt hakket egg oppå der, og øverst et dryss med gressløk.

Til bitene med spekeskinke begynner du med rømmen og drysser skinkebiter og gressløk på toppen. Da har de noe å klamre seg fast i før de forsvinner i gapet på de heldige gjestene dine.

Server med knekkebrød og smør, og øl i glasset hvis du ikke er avholds eller må rett ut å kjøre traktor og hesje høy etter måltidet. Er det en fest like rundt hjørnet, finner du frem snapsen også!

%d bloggere liker dette: