Kjøtt Potet

Grillet andebryst og potetsalat på asiatisk manér. Fusion is back, HJÆLP!

Alle snakker om været, men ingen gjør noe med det. En kollektiv ansvarsfraskrivelse, så klart! Men siden ingen kan fikse været, er det rett og slett på tide å stunt-grille hvis man skal få grillet i det hele tatt denne sommeren. Så fyr opp grillen, kamerat, og når du ser at det er en revne i skylaget, så piler du ut i ullsokkene og ullgenser´n din, får slengt kjøtt og fisk på grillen, steker det passelig, før du så piler inn igjen i ditt varme hjem, hvor du kan fortære sommermaten i visshet om at engler ikke tisser i hodet på deg når som helst.

Og hva legger man så på grillen? Pølser, nå igjen? Ferdigmarinert flintsteik på størrelse med et stort barns hode? Prøv noe nytt! Vær ambisiøs!

Akkurat i disse dager rydder jeg i fryser´n, spiser´n rein kan du si, og der nede bak noen kambrosilurske Pin Up-is og jordbær fra tertiærtida, fant jeg to andebryst fra en handletur i Sverige to måneder tilbake. And er et av mine favorittdyr. Både å iaktta på tur i parken, og på tallerkenen. And er ganske dyrt og sjelden som mat i Norge (gudene vet hvorfor!!), derfor hamstrer jeg når jeg en gang imellom er hos söta bror og handler. Og når jeg er «hjemme» i Danmark hvert jubelår, spiser jeg gjerne Donald både til morgenmad, frokost, middag og aftens. Jeg ruller meg i and fra morgen til kveld.

Kan and grilles? Selvfølgelig, og jeg har prøvd. Men vit dette: Den er en feit fetter, og vi vet vel alle hva som skjer når fett renner ned på glødende grillkull? Jepp! Det begynner å brenne. Poff!, sier det. Så vær forsiktig og følg med, så slipper du å ende opp med en forkullet og ødelagt gakk-gakk.

Jeg ville lage en asiatisk tvist på disse andebrystene, så jeg lagde en deilig marinade med kinesisk five-spice. Hva er det? Du får kjøpt five-spice krydder i asiatiske butikker (og kanskje til og med i dugelige supermarkeder?), men hvis du ikke finner det kan du blande ditt eget krydder av: Knust stjerneanis, nellik, kanel, sechuan-pepper, fenikkelfrø. Eventuelt bare de 3 førstnevnte, hvis disse er de eneste du får tak i.

Denne marinaden vil også passe overmåtelig godt til svinekjøtt, for eksempel nakkekoteletter. Mmmmmm :)))

Asiatisk marinade:

Ca 1/2 dl sosikkeolje

2 ss soyasaus

2 hvitløksfedd, knust

1 ts tomatpuré

1 ts honning

1 ts kinesisk five spice krydder

1 bit revet ingefær, på størrelse med en tommelfinger

Saften fra 1/2 lime

Pepper

 

Fremgangsmåte:

Bland alle ingredienser i en bolle. Snitt skinnet på anden som på bildet under. Min kniv var litt sløv, og derfor ble det en smule klumpete og rart snittet.

Legg andebrystene i en frysepose/brødpose og hell marinaden oppi. Kos og klem med posen til marinaden har klistret seg godt til gakk-gakken, og legg den ideelt sett et par timer i kjøleskapet, så den får godgjort seg skikkelig og tatt smak av marinaden.

Fyr opp grillen, sjekk himmelen med jevne mellomrom, sett klar en paraply (man vet aldri…) og folie, og så, når du og værgudene er klare, kommer du deg ut og får lagt anda på grillen, skinnsiden ned først. Og nå skal du følge godt med, for du vil ha applaus for digge andebryst, ikke pyroshow. Flytt anda bort fra der flammene er sterkest. Løft litt på kjøttet og vær en god andevakt.

Når du har brunet brystene godt på hver side (føles rart å skrive det…), pakker du dem inn i folie og lar dem ligge pakket inn sånn på grillen ca 10-15 min. Ta dem av, gå inn, takk Gud for at han lot det være ok vær en stakket stund, og la så andebrystene hvile minst 5 minutter i foliepakken på kjøkkenbenken før du skjærer i dem.

Så til tilbehør.

Jeg ville gjerne servert de skivede andebrystene på en nuddelsalat med vårløk, sukkererter, agurk og en dressing av sesamolje, lime og litt honning. Men siden noen i husstanden ikke kan fordra nudler (av tilgivelige grunner; spaghetti var det eneste noen fikk å spise i laaaange perioder av gangen da hjemlandet var råka av krig, og spaghetti minner om nudler…), måtte jeg finne på noe alternativt. Kan man lage en asiatisk potetsalat? Absolutt! Man kan spise varm agurk, og man kan kalle en potetsalat asiatisk. Man kan i det hele tatt gjøre så mangt.

Jeg fant på en egen potetsalat med et streif av østen, og den ble faktisk sabla god. Overraskende nok. Poteter og creme fraiche gir ikke akkurat assosiasjoner til Kina og Thailand, men ikke vær feig. Prøv noe nytt 🙂 Fusion is back (huttetu…!!!).

Ingredienser til asiatisk potetsalat for 4 personer:

5 kokte poteter, uten skall (duh!) i terninger

1/2 beger creme fraiche eller lettrømme

3-4 ss sweet chillisaus

2 vårløk, finhakket

1/4 agurk i terninger

1 liten neve frisk koriander (hvis du liker det), finhakket

Noen sukkererter, i biter

4 ss solsikkeolje eller annen smaksnøytral olje

2 ss sesamolje

Saften av en liten halv lime

1 ts honning

Fremgangsmåte:

Bland alt bortsett fra potetene, i en bolle. Rør godt sammen til du har en dressing. Tilsett potetbitene og rør forsiktig rundt uten å mose potetene unødvendig mye. Ferdig!

Så er det bare å servere anden i skiver, med potetsalat og grønn salat på siden, før man setter seg ned ved dataen og sjekker om det er kommet noen feriepenger på konto, som man kan bruke opp på en Sydentur snart.

4 kommentarer på “Grillet andebryst og potetsalat på asiatisk manér. Fusion is back, HJÆLP!

  1. Takk for 5-spice tipset…

  2. Utrolig god potetsalat!

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: