Kjøtt

Ghormeh Sabzi, iransk kjøttgryte med urter, bønner og tørket lime

Ghormeh Sabzi, heter denne eksotiske gryta som jeg aldri tidligere hadde hverken laget eller smakt. Oppskriften fikk jeg etter en deilig samtale om mat med en tidligere iransk kollega.

Vanligvis gir jeg godt blaffen i å følge oppskrifter slavisk, men her har jeg med ærefrykt fulgt den ganske så nøyaktig.
Det er ikke alle urtene som er like lett å få tak i. Tørket lime er for eksempel ikke noe som selges over alt, men noen velassorterte «innvandrerbutikker» har dem.

Stikk et par hull i dem med en gaffel før bruk i denne retten.

En annen artig skrue er fenugreek. På norsk: Bukkehornkløver. Dette er en urteplante, og helst skulle vi hatt friske blader fra denne, men vi må nøye oss med frøene (bildet over) som brukes som et krydder, og blant annet er en vital ingrediens i mange indiske curries. Fra tid til annen har jeg sett bladene hos en grønnsakshandler i Tøyenbekken, hvis du virkelig vil ha dem med i din egen

Knus den litt i en morter før bruk. Lukt på pulveret….det lukter det vi på norsk kaller karri, ikke sant?

Ingredienser til 6 personer:

750 g oksekjøtt eller lammekjøtt, bog/grytekjøtt/høyrygg i 2 cm terninger.

1 stor løk, finhakket

1 ts gurkemeie

3,5 dl vann

2-3 tørkede lime

1 boks kidney beans eller black-eye beans

1 stor potet, i terninger. Denne poteten er valgfri og det er visst ikke alle som bruker den. Er sikkert en sånn ting man diskuterer heftig om bør være i gryta eller ei….

2,5 dl vårløk, finhakket

4 dl spinat, finhakket

1,5 dl flatbladet persille, finhakket

1 dl frisk koriander, finhakket

1 ts fenugreek («bukkehornkløver» på norsk. Forklaring kommer senere…)

1 hvitløksfedd (burde vært tareh, eller garlic chives, men dette er vrient å få tak i i Norge)

 

Fremgangsmåte:

Stek løken på middels varme et par minutter. Tilsett gurkemeie og la den få svinge seg litt med løken alene, og tilsett så kjøttet.

Stek til kjøttet er brunt på alle sider, og reduser så varmen.

Tilsett vann, salt og pepper etter smak, legg på et lokk og la dette putre i 1 – 1 1/2 time, det vil si: Til du kjenner at kjøttet er mørt.

Når kjøttet er mørt, steker du potetene i en panne på høy varme til de får farge og har dem så oppi gryta. La det surre under lokk 10 minutter.

Så er det urtene, vårløken og spinaten sin tur. Og her skulle vi ideelt sett hatt såkalte garlic chives (eller tareh), men det fant vi ikke på en søndag, så da ble det et fedd hvitløk i fine biter i stedet.

Stek urtene, vårløken og spinaten et par minutter i en panne på middels varme, og ha dem så oppi gryta til kjøtt og poteter sammen med hel tørket lime og bønner.

La det putre under lokk 10–15 minutter.

Retten skal visstnok serveres med helt ubesudlet kokt, hvit ris, men siden jeg elsker saffran, et dessuten erke-persisk produkt, klarte jeg ikke å la være å legge noen tråder i bløt og så drysse disse med den fargede væsken over risen som pynt og smakstilsetning.

%d bloggere liker dette: