Bacalao Fisk Klippfisk

Bacalao, en kjærlighetshistorie

IMG_9573

Da jeg var barn, var stemningen rundt bordet nærmest sakral de gangene mamma og pappa hadde gjester på bacalao. De som var blitt invitert følte seg også enormt beæret, og respekten for selve klippfisken som råvare overgikk til og med respekten for gode gamle Laffen (Kong Olav V). Jeg glemmer aldri duften av bacalao i leiligheten disse kveldene, og første gang jeg selv laget bacalao i voksen alder og i mitt første hjem, var det nummeret før jeg ikke klarte å fullføre, så grepet av nostalgi ble jeg.

Ferdig utvannet klippfisk.

Bacalao er gjerne forbudet med spesielle anledninger, og de fleste voksne med en moden smak i matveien, får et salig uttrykk i øynene når de hører ordet. Her til lands har man vanligvis tilberedt klippfisken (som er bacalaos hovedingrediens) i en gryte/idlfast form, lagvis sammen med løk, hvitløk, potetskiver og hakket tomat. Det er helt klart en god, gammel sleger, men det finnes utallige andre måter å hylle klippfisken på. Ikke minst kjappere måter! For det er ikke egentlig klippfisken som trenger å stå så lenge og godgjøre seg, det er potetskivene! Derfor assosierer også de fleste bacalao med mye venting og tripping rundt komfyren. Bacalao er liksom litt av et prosjekt. En langdryg greie med bønnesang, ærbødighet og hemmelige klubber for spesielt inviterte medlemmer som vet å sette pris på den.

Vel, hvis man er glad i klippfisk, er det ingen grunn til å la det gå vinter og vår mellom hver gang man spiser det. Du finner fine klippfiskstykker klare for utvanning, i de store matbutikkene. Disse er det ingen ting i veien med. Klart det er stas å kjøpe et digert beist av en hel klippfisk som du må sloss med en halv dag for å få gjort klar for utvanning, men hvorfor gjøre det så vanskelig? Kverner du din egen kjøttdeig også? Nei vel, da spanderer du på deg de ferdige klippfiskfiletene og loinene i en hektisk hverdag da du drømte om bacalao selv om det bare var tirsdag.

Oppskrift på en sabla god og rask bacalao:

Ingredienser til 4 personer:

400 g klippfiskfliet, vannet ut (jeg brukte Dybviks). Se på pakken hva de anbefaler, og følg deres råd. Ikke slurv med utvanningen! Da blir det tørr, salt og kjip fisk!

2 løk, i fine strimler

4 hvitløksfedd, grovhakket

1 dl olivenolje

1 ss tomatpuré

2 dl fiskekraft eller fond

2 dl hvitvin

1 klype safrantråder

1 ts tørket timian

1 klype sukker

salt/pepper

Fremgangsmåte:
Varm all oljen i en ildfast gryte. Tilsett finstrimlet løk og grovhakket hvitløk. Stek på middels varme  til de er ganske myke. Tilsett tomatpuré og sukker og fres et par minutter.

Tilsett vin og la all alkoholen koke godt ut / fordampe helt. Hvordan vet du når det ikke er mer alkohol igjen? Når du stikker ansiktet over gryta, innhalerer kraftig og ikke blir snurrig, da vet du at alkoholen er borte. Tilsett fiskekraft, safran, timian og pepper. Smak til med salt, men vær forsiktig! Fisken er salt i seg selv.

Legg klippfiskstykkene godt ned i sausen, dryss over litt persille og sett gryta med lokk i ovnen på 180 grader, eller la den stå å simre på plata. La det putre ca 30 minutter. Du kan godt teste fisken underveis her. Ta ut gryta etter 20 minutter f.eks, ta ut et stykke, skjær av en bit og kjenn om du er fornøyd. Smak!! Flaker fisken fint? Er den mør? Eller er den hard? Seig? Da må den stå litt lenger.

Fordi potetmos er noe av det raskeste man kan lage, spiser vi oftere dét enn bare kokte poteter. Sammen med den gode sausen til bacalao, passer dessuten potetmos perfekt!

1 kommentar på “Bacalao, en kjærlighetshistorie

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: